Denník N

Fico sa hlási k tomu, že na oslavy Cyrila a Metoda zvážajú ľudí autobusy za štátne peniaze

Premiér Fico na oslavách na Devíne. Foto – TASR
Premiér Fico na oslavách na Devíne. Foto – TASR

Aktualizované o 15.35. Poslanci OĽaNO žiadajú Smer a premiéra Fica, aby vrátili 40-tisíc eur, ktoré stáli štát na doprave ľudí na Devín. Autobusy zo 72 okresných miest objednávalo ministerstvo vnútra. V Revúcej boli len traja záujemcovia, a tak autobus nevypravili.

Najsilnejšia vládna strana Smer zvážala v stredu ľudí na oslavy sviatku Cyrila a Metoda na Devín za štátne peniaze, upozornili opoziční poslanci OĽaNO Eduard Heger a Ján Marosz. Premiér Robert Fico dnes potvrdil, že záujemcovia o oslavy mohli ísť zadarmo autobusom, a označil to za správne rozhodnutie, ku ktorému sa hlási.

Kultúrny program akcie organizovalo ministerstvo kultúry, logistiku, teda zvážanie ľudí na Devín, zabezpečovalo ministerstvo vnútra Roberta Kaliňáka. Predseda vlády za rozhodnutím zvážať ľudí stojí. „Dostanete presné vyúčtovanie toho, koľko to stálo. Hlásim sa k tomu. Bol to štátny sviatok a budem ich oslavovať tak, ako sa patrí,“ povedal Fico na tlačovej konferencii.

Na autobusy išlo 40-tisíc

Ministerstvo vnútra podľa opozičných poslancov vydalo pokyn 72 úradom v okresoch na objednávku autobusov, cena za dopravu bola od 500 do 1000 eur podľa vzdialenosti. Zvážanie stálo asi 40-tisíc eur, tvrdia poslanci Obyčajných ľudí. Teraz žiadajú, aby ich premiér Robert Fico alebo strana Smer zaplatili zo svojho. Ministerstvo vnútra zatiaľ nevie vyčísliť celkové náklady, zverejnia ich po spracovaní faktúr.

Účastníci Celoslovenských osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín. Foto – TASR

Poslanci OĽaNO majú zmluvy na objednávku autobusov a spovedali aj účastníkov osláv, ktorí tvrdili, že za cestu nič neplatili. Heger hovorí, že Smer zneužil sviatok na stranícku akciu, a má aj pozvánku vo forme SMS správy, ktorú mali dostať straníci zo Smeru. Zvážanie ľudí na Devín prirovnal k Mečiarovi, ktorý podobne zvážal v deväťdesiatych rokoch ľudí na mítingy HZDS na bratislavských Pasienkoch.

Heger a Marosz tiež tvrdia, že Smer zneužil pracovníkov okresných úradov, štátnych pracovníkov a dôchodcov, ktorých nechali sedieť na tráve.

Fico presviedčal o tom, že postupovali hospodárne a považuje za správne, aby ľudia mali možnosť navštíviť podujatie k tomuto štátnemu sviatku. „Štát oslavoval jeden z najvýznamnejších štátnych sviatkov, na tento účel vláda prijala rozhodnutie, že zorganizujeme štandardné oslavy, ktoré neboli pompézne, za účasti Lúčnice, speváckeho zboru, žiadne neefektívne vynaložené prostriedky. Áno, je to pravda, chceli sme dať ľuďom na Slovensku, ktorí mali záujem prísť na oslavy, preto formou oznamov na nástenkách okresných úradov, každý, kto chcel, mohol na túto oslavu prísť.“

Ministerstvo vnútra reagovalo, že podujatie schválila vláda 24. mája na návrh ministra kultúry Mareka Maďariča. Rezort vnútra tvrdí, že organizujú aj oslavy víťazstva nad fašizmom 8. mája.

„Úmyslom vlády bolo umožniť každému občanovi zúčastniť sa osláv, preto sme hromadnú dopravu zabezpečili vzhľadom na záujem ľudí z regiónov. Prepraviť sa mohol každý, kto nahlásil svoju účasť u kontaktných osôb na okresných úradoch. Počas štátneho sviatku je obmedzená verejná doprava, čo bol jeden z dôvodov na tento krok,“ tvrdí tlačový odbor ministerstva.

Záujem kolísal, požiadavka prišla neskoro

Ministerstvo poslalo pokyn na súťaž na autobusovú dopravu začiatkom minulého týždňa. Okresný úrad v Revúcej vysúťažil najlacnejšiu ponuku na asi 650 eur, autobus pripravili, no nakoniec do Bratislavy nevyrazil.

V tomto 12-tisícovom meste na východe Banskobystrického kraja sa našli iba traja záujemcovia z organizácie protifašistických bojovníkov. „Museli sme to zrušiť, pre troch ľudí nepôjde autobus do Bratislavy. Teraz bolo toľko akcií a cesta tam a späť trvá 9 hodín, ľudia váhali s prihlásením. Keby sme mali 2-3 týždne, možno by sme nazbierali viac ľudí,“ hovorí prednosta úradu Peter Balogh.

Výlet na oslavy ponúkli aj zamestnancom, záujem však nebol. „Je teplo a cestovať 4 a pol hodiny, dve hodiny byť v Bratislave a znova cestovať 4 a pol hodiny je únavné.“

Prednosta iného okresného úradu v Žilinskom kraji potvrdil, že požiadavku z ministerstva vnútra využili. Na sviatočné podujatie na Devíne poslali autobus s 30 ľuďmi.

Prednosta hovorí, že išlo prevažne o seniorov a tí boli s akciou spokojní. Na výlet oslovil starostov a predsedov senior klubov, zamestnanci úradu záujem nemali. „Chýbalo nám ešte desať miest, keby sme to vedeli o tri týždne skôr, určite by bol autobus plný, ale teraz mali seniori už rozbehnuté nejaké akcie.“

Jeden z oravských úradov poslal do Bratislavy takmer 50 ľudí, oslovili zamestnancov a ľudí hľadali cez starostov.

„Niekto išiel zo zvedavosti, niekto chcel osláviť sviatok. Nebol tam žiadny nátlak. Ľudia z Oravy nemajú možnosť takto ísť, a keď je autobus zadarmo, tak čo by nešli. Kto chcel ísť a nebol ešte na Devíne, nech ide, niektorí prvýkrát uvideli politikov,“ vysvetľoval prednosta, ktorý si želal zostať v anonymite.

Fico sa obul do Kisku, Danko do Fica

Fico sa vo svojom prejave v stredu sťažoval, že z ústavných činiteľov prišiel na Devín len on. Konkrétne mu chýbal prezident Andrej Kiska.

Vzápätí sa predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko ohradil, že on na oslavách chcel vystúpiť s prejavom, ale Fico ho na Devíne nechcel. Na akcii na Devíne boli minister kultúry Marek Maďarič, minister práce Ján Richter a za SNS ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a minister školstva Peter Plavčan.

„Z protokolu Úradu vlády dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci, a preto sa na oslavách nezúčastnil,“ napísal Danko na Facebooku.

Ficov prejav na Devíne bol pomerne emotívny a otvoril v ňom viac tém. „Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký Slovensko má, a musíme si ho vážiť a uctievať,“ vyhlásil Fico, podľa ktorého tu zapierame minulosť a prítomnosť.

„Ako je možné, že štátne vyznamenania pri príležitosti vzniku SR dostávajú ľudia, ktorí boli proti vzniku samostatného Slovenska? Ak to takto pôjde ďalej, budeme zapierať aj budúcnosť a zaprieme aj seba samých,“ hovoril premiér.

V ďalšej časti sa venoval aj európskym témam. „Pýtame sa, či je Európa dostatočne silná, aby sama riešila svoje problémy. Sme schopní čeliť rizikám multikulturnej Európy? Európa žije alebo vnútorne pomaly umiera? Počúvame hlasy, že slabneme, že kresťanstvo umiera pod náporom liberalizmu a individualizmu,“ varoval predseda vlády a ocenil vzápätí cirkev, ktorá „má dôležitú úlohu, aby migračné vlny a bezbrehý liberalizmus nenarušili jadro európskej integrácie“.

Zopakoval, že chceme byť súčasťou jadra Európy. „Nekontrolovaná migrácia nevyvoláva len bezpečnostnú otázku, ale aj kultúrno-civilizačnú. Tam nás už ploty neochránia, ak rezignujeme na podstatu našej identity. Cyril a Metod prišli, aby naučili ľudí veriť, dali im identitu. Verím, že aj dnešná cirkev má také osobnosti, ktoré pomôžu Slovensku a Európe prekonať ťažké obdobie zmien. Preto vyzývam na politickú zodpovednosť, lebo v najbližšom období pôjde o budúcnosť milovaného Slovenska.“

Oslavy Cyrila a Metoda na Devíne. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie