Denník N

Všetci sú v napätí, či Trump zvládne svoje prvé stretnutie s Putinom a nenechá sa obohrať

Východiskové pozície pred prvým stretnutím s Trumpom má lepšie Putin: Doma nečelí žiadnym kritikom, je dobrý taktik a skúsený manipulátor. Foto – AP
Východiskové pozície pred prvým stretnutím s Trumpom má lepšie Putin: Doma nečelí žiadnym kritikom, je dobrý taktik a skúsený manipulátor. Foto – AP

Americký prezident s nepredvídateľným temperamentom sa prvý raz stretne s ruským kolegom, ktorému nechýba skúsenosť manipulovať s druhými ani premyslená stratégia.

Americký prezident v stredu začal svoju trojdňovú cestu v Európe. Po štvrtkovom prejave vo Varšave ho v piatok čaká stretnutie s lídrami krajín G20. Na jednej strane západní lídri, ktorí sú nahnevaní, že vystúpil z klimatickej dohody, na druhej Čína, ktorej sa vyhrážal obchodnou vojnou.

A do tretice prvé osobné stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. A ako napísal New York Times, ničoho sa počas pripravovaných diplomatických rokovaní jeho poradcovia neboja viac než konfrontácie s lídrom Kremľa, ktorá môže mať globálne dôsledky a spôsobiť Trumpovi ďalšie problémy doma, kde jeho kampaň čelí podozreniu z prepojenia na Rusko.

Dlhoočakávané stretnutie sa odohrá počas rokovaní lídrov G20 v nemeckom Hamburgu. V Bielom dome aj na ministerstve zahraničných vecí panuje z toho veľká nervozita, povedal pre americký denník bývalý veľvyslanec USA v Kyjeve Steven Pifer.

Od Sýrie po Ukrajinu

„Jeho poradcovia od neho očakávajú, že sa sústredí na záležitosti okolo Sýrie, vrátane vytvorenia bezpečnostných zón, boj s Dáišom (takzvaný Islamský štát) a Putinovu neochotu odradiť vládu Baššára Asada od používania chemických zbraní,“ píše NYT.

Vytvorenie bezletových zón a rozparcelovanie Sýrie na štyri časti by mohli byť v hre, povedal pred plánovaným stretnutím šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Odlišný pohľad na sýrskeho diktátora bude určite jednou z tém stretnutia.

Americký expert Charles Lister však pre Reuters povedal, že očakávania USA od Ruska v Sýrii sú nerealistické. „Rusko nie je ani schopné, ani ochotné dať nám to, čo chceme v Sýrii,“ povedal.

Americké lietadlá nedávno zostrelili sýrske lietadlo, ktoré malo bombardovať kurdských rebelov bojujúcich s Dáišom. V apríli boli zase USA a Rusko na „pokraji konfliktu“, keď Trump nariadil ostreľovanie sýrskej základne tomahawkmi ako odvetu za chemický útok.

Rovnako ťažko očakávať od Moskvy ústupky na Ukrajine, ktorej územnú celistvosť Spojené štáty plne podporujú aj po nástupe Trumpa. Len nedávno Washington predĺžil sankcie a zopakoval, že svoj postoj voči anektovanému Krymu a vyprovokovanej vojne na Donbase nezmení.

O tom, že na zrušení sankcií Putinovi záleží, svedčí aj jeho nedávna kritika, v ktorej ich označil za skrytú formu protekcionizmu.

Dvaja mačovia

Oveľa viac ako nejaké konkrétne výsledky možno očakávať závery z neformálnych výstupov, teda napríklad z reči tela, akú zvolia dvaja svetoví lídri udržiavajúci si imidž alfasamcov. Stačí si spomenúť na srdečné stretnutie plné úsmevov v Oválnej pracovni, ktoré si v Bielom dome užíval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov so svojím veľvyslancom.

Najväčší strach majú jeho poradcovia z toho, že s Putinom rozbehne Trump boj s médiami, ktoré označuje za fake news.

„Očakávam olympijský level mačistického pretvarovania sa týchto dvoch lídrov, ktorí rozumejú sile symboliky,“ povedal pre NYT bývalý tajomník ministerstva obrany Derek Chollet. „Putin bude pripravený na toto stretnutie. Je to niekto, kto je majster v manipulácii,“ dodal.

„Prístup Trumpa je ovplyvnený podnetmi, inštinktom a predsudkami. Putin má to, čomu politológovia hovoria veľká stratégia,“ napísal Financial Times. A tým je zmena zabehaného medzinárodného poriadku po studenej vojne.

Čo Putin chce

„Stratégiou je degradovať a eventuálne rozobrať vedúce postavenie Spojených štátov v systéme ukotvenom po studenej vojne a nahradiť ho takým, kde by rozhodovali nadradené veľmoci a regionálni hegemóni,“ napísal komentátor Phil Stephens.

Teda koncept podobný tomu, ktorý sa presadil počas kongresu vo Viedni v roku 1815, keď si pár európskych veľmocí rozdelilo sféry vplyvu a pre Kremeľ to predstavuje vhodný model pre dnešné fungovanie medzinárodných vzťahov. Inými slovami, aj keby napríklad Ukrajinci chceli vstúpiť do NATO, Moskva im to neumožní.

Počas pripravovaného rozhovoru, ktorý opísal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ako „životne dôležitý pre celý svet“, vraj Putin predostrie Trumpovi svoj pohľad na Sýriu aj Rusko. Očakávať nejaké dohody je však nerealistické. Akékoľvek ústupky Putinovi by znamenali pre Trumpa len ďalšie poníženie doma, kde sa mu už teraz vyhrážajú impeachmentom pre obštrukciu spravodlivosti v prípade náhleho odvolania šéfa FBI.

Ten viedol vyšetrovanie ruského zasahovania do amerických volieb.

„Zdá sa, že cieľom ich prvého stretnutia je nájsť spoločnú pôdu pre budúcu konkrétnu agendu,“ povedal Denníku N ruský politológ Andrej Kolesnikov z moskovského Carnegieho centra. „Koncentrácia na citlivé témy je nezmyselná, a len by zdramatizovala emotívnu atmosféru,“ predpovedá.

Zle pripravené stretnutie

Z pohľadu obsahu a politickej vôle sa mu celkovo zdá stretnutie veľmi zle pripravené. „Nemôžeme to porovnať ani s rokovaniami Reagan-Gorbačov, ani Nixon-Brežnev. Mierový proces sa nemôže posunúť ďalej, keď nemá žiadny cieľ, ani politickú vôľu,“ dodal Kolesnikov.

New York Times pripomenul prvú schôdzku medzi americkým prezidentom Johnom F. Kennedym a sovietskym vodcom Nikitom Chruščovom. „Viete, pán Kennedy, hlasovali sme za vás,“ povedal mu v roku 1961 vo Viedni, a to isté by mohol povedať Putin aj v roku 2017 Trumpovi v Hamburgu, hoci, ako píše NYT, zrejme to neurobí.

Podľa amerických novín by však spomienka na stretnutie, kde sa Chruščov snažil urobiť dojem na Jackie a bol drsný na jej manžela, mohla byť ďalšou lekciou pre Trumpa. A ňou je to, že nemať dobre pripravenú agendu je zlý nápad.

Môže sa potom stať, že lepšie pripravený a skúsený politik, ktorý má za sebou kariéru v KGB, Trumpa ľahko obohrá. „Putin sa už predstavil ako skúsený politik a taktik, ktorý sa starostlivo pripravuje, a nenechá sa odviesť od svojich cieľov,“ napísala agentúra Bloomberg, podľa ktorej sa americkí analytici obávajú, že Putin bude mať navrch.

Demokrat Adam Schiff z kongresového výboru pre tajné služby napríklad od neho očakáva, že bude Putina konfrontovať za ruské zasahovanie do amerických volieb, z čoho majú obavy aj viaceré európske vlády.

„Obávam sa však, že Putin si so sebou zoberie odkaz, že nemá odvahu postaviť sa mu.“

„Neočakávajte žiadne prelomy na prvom stretnutí,“ predpovedá aj bývalý americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul pre Washington Post. „Vašou úlohou je demonštrovať, že ste tvrdý vyjednávač, odhodlaný slúžiť americkým záujmom, a byť tým, kto nie je ochotný ustupovať, aby si jednoducho získal Putinovo uznanie,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie