Denník N

Američan sa stal Tunisanom, no už ho vylúčili z reprezentácie. Prestúpil do izraelského klubu

Tunisko má zmrazené diplomatické styky s Izraelom od roku 2000, keď sa začala druhá intifáda.

Michael Roll sa stal tuniským basketbalovým reprezentantom len pred dvoma rokmi, no už sa ozývajú hlasy, že by mu mali odobrať občianstvo.

Tunisanom sa nepáči, že prestúpil do izraelského veľkoklubu Maccabi Tel Aviv. Roll im pritom pomohol k bronzu na majstrovstvách Afriky pred dvoma rokmi.

Za Tunisko hral aj na minuloročnej neúspešnej olympijskej kvalifikácii.

„Je síce pravda, že nám veľmi pomohol, no keďže sa stal členom izraelského klubu Maccabi Tel Aviv, rozhodli sme sa ho vyradiť z národného tímu. Aspoň na túto chvíľu,“ povedal šéf tuniského basketbalu Ali Benzarti pre eurohoops.net.

Hrajú doma

Dnes 30-ročný Roll začínal kariéru v americkej univerzitnej lige, v ktorej si zahral aj po boku hviezdneho Russella Westbrooka, neskôr bol jeho spoluhráčom napríklad Kevin Love. Rolla však nedraftoval žiadny klub z NBA.

Basketbalisti vo farmárskych tímoch zarábajú na americké pomery len vreckové, preto sa, ako mnoho jeho krajanov, rozhodol pre pôsobenie v Európe.

Kým hral v tureckých kluboch Bornova Belediye, Turk Telekom Ankara, Tuyap Buyukcekmece a Besiktas Istanbul, všetko bolo v jeho novej domovine Tunisku v poriadku.

V kariére sa chcel ďalej posunúť pôsobením v izraelskom veľkoklube, to sa však už Tunisanom nepáčilo. Tunisko má od roku 2000 s Izraelom prerušené diplomatické styky.

Práve vtedy sa začala druhá palestínska intifáda (Intifáda al-Aksá), ktorá sa skončila v roku 2005. V konflikte medzi Palestínou a Izraelom bolo zabitých viac ako 6-tisíc ľudí (5103 Palestínčanov a 1031 Izraelčanov).

Tunisko tak z politických dôvodov prišlo o veľkého ťahúňa svojho tímu, navyše pred domácimi majstrovstvami Afriky, ktoré organizuje spoločne so Senegalom 8. – 16. septembra.

Stále prítomný antisemitizmus

Antisemitizmus sa, podobne ako v spoločnosti, vyskytuje aj v športe. Najznámejší je prípad z olympijských hier 1972 v Mníchove, keď palestínska teroristická skupina Čierny september uniesla a zabila deväť izraelských olympionikov.

Posledným diskutovaným prípadom bola udalosť, keď na minuloročnej olympiáde v Riu de Janeiro egyptský džudista Islam El Shebaby odmietol podať ruku izraelskému súperovi Orimu Sassonovi.

Premožiteľ Vladimira Klička v súboji o viacero opaskov ťažkej váhy Tyson Fury zas vyhlásil, že „sionisti a Židia vlastnia všetky banky a médiá“.

Antisemitizmus je stále rozšírený aj medzi futbalovými fanúšikmi. Britské médiá zaznamenali viacero prípadov, keď priaznivci viacerých londýnskych klubov verbálne zaútočili na fanúšikov Tottenhamu Hotspur, klubu s bohatou židovskou tradíciou.

Fanúšikovia Spartaka Trnava tento rok deň pred Dňom víťazstva nad fašizmom na ligovom zápase v Trenčíne rozvinuli transparent, na ktorom stálo „Nevyhrali ste, boj pokračuje“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie