Denník N

Koniec na Tour neznamená koniec sezóny. Sagana čaká ešte jeden vrchol

Peter Sagan na štarte majstrovstiev Slovenska. Foto N – Peter Kováč
Peter Sagan na štarte majstrovstiev Slovenska. Foto N – Peter Kováč

Slovenský cyklista patrí k najväčším favoritom na zisk titulu majstra sveta. Ak by sa mu to podarilo, vyhral by ho tretíkrát za sebou.

Tour de France je len jeden z troch vrcholov sezóny Petra Sagana, diskvalifikáciou z nej sa mu preto ešte neskončila. Prvou prioritou boli jarné klasiky, druhou Tour.

Sagan by sa podľa portálu cycling-info.sk mal zúčastniť ešte na šiestich pretekoch, až na výnimku jedných ide o jednorazové štarty.

Informácie o pretekoch, na ktorých by sa mal Sagan predstaviť, sa nenachádzajú na oficiálnom webe jeho tímu Bora-hansgrohe. S otázkami na Saganov program sa Denník N obrátil aj na jeho tím, no ten neodpovedal.

„Práve idem na letisko, letím do Monaka navštíviť moju manželku. Ďakujem vám veľmi pekne, dodávate mi veľa energie, pokračujte v tom,“ odkázal Sagan v stredu svojim fanúšikom na Facebooku.

Bolo to krátko po tom, ako definitívne potvrdili jeho koniec na tohtoročnej Tour de France. Sagan skončil pre svoju jazdu v záverečnom špurte štvrtej etapy, po ktorej spadol Mark Cavendish.

Jednoznačne najväčšiu prioritu majú vo zvyšku tohto roka pre Sagana majstrovstvá sveta, ktoré vyvrcholia 24. septembra v nórskom Bergene.

Organizátori pripravili rovinatý dojazd, Sagan má preto šancu stať sa majstrom sveta tretíkrát za sebou. Pred dvomi rokmi bol najlepší v americkom Richmonde, vlani v katarskej Dauhe.

Vueltu nemal v pláne

Pôvodne si mal Sagan dať po Tour de France viac než dvojtýždňovú pauzu a ukázať sa až na pretekoch Binck Bank Tour, ktoré sa odohrávajú v Beneluxe. Z minulosti ich poznáme pod názvom Eneco Tour.

Deň pred štartom týchto pretekov sú na programe majstrovstvá Európy v dánskom Herningu. Saganov štart na nich nebol pôvodne avizovaný.

Na šampionáte by obhajoval víťazstvo z francúzskeho Plumenca. Minulý rok sa preteky prvýkrát konali aj v jeho profesionálnej kategórii elite.

Už necelý mesiac po konci Tour de France štartuje tretia trojtýždňová Grand Tour sezóny – Vuelta a Espaňa (Okolo Španielska). Sagan sa na nej pôvodne nemal zúčastniť. Ak by aj na ňu išiel, zrejme po týždni odstúpi a bude sa sústrediť na prípravu na majstrovstvá sveta.

Na Vuelte sa predstavil trikrát, v roku 2011 to bola jeho vôbec prvá účasť na Grand Tour a hneď vyhral tri etapy.

V roku 2014 nevyhral žiadnu a preteky nedokončil, o rok neskôr prišiel do cieľa na prvom mieste raz, no po ôsmej etape odstúpil pre kolíziu s motorkou. Minulý rok sa na Vuelte nezúčastnil.

Priorita majstrovstvá sveta

Sagan by sa v auguste mal zúčastniť ešte na dvoch jednodňových podujatiach – v nemeckom Hamburgu a na Bretagne Classic v západnom Francúzsku.

Potom sa presunie do Severnej Ameriky, aby absolvoval dvoje jednodňových pretekov v Kanade – 8. septembra v Quebecu, o dva dni neskôr v Montreale.

Vrcholom Saganovej sezóny budú majstrovstvá sveta v nórskom Bergene. Cyklistov čaká rovinatý dojazd.

Budúci rok rakúski organizátori pripravili na svetovom šampionáte kopcovitú trať, na ktorej slovenský cyklista nemá veľké šance na triumf.

V roku 2015 sa Sagan po majstrovstvách sveta objavil aj na Abu Dhabi Tour, no minulý rok na ňu išiel Tinkoff bez neho v zostave s Jurajom Saganom, Michaelom Kolářom a Erikom Baškom.

Predpokladaný Saganov kalendár vo zvyšku roka 2017

  • 7. 8. – 13. 8. – Binck Bank Tour (Benelux)
  • 20. 8. – Cyclassics Hamburg (Nemecko)
  • 27. 8. – Bretagne Classic (Francúzsko)
  • 8. 9. – Quebec (Kanada)
  • 10. 9. – Montreal (Kanada)
  • 24. 9. – majstrovstvá sveta Bergen (Nórsko)

Tohtoročné úspechy Petra Sagana

  • víťaz Kuurne – Brusel – Kuurne
  • víťaz dvoch etáp a bodovacej súťaže na Tirreno – Adriatico
  • druhý na Miláno – San Remo
  • tretí na Gent – Wevelgem
  • víťaz druhej etapy na Okolo Kalifornie
  • víťaz dvoch etáp a bodovacej súťaže na Okolo Švajčiarska
  • druhý na majstrovstvách Slovenska
  • víťaz tretej etapy na Tour de France

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie