Denník N

Sagan sa mohol cítiť ako Borat

Peter Sagan. Foto – AP
Peter Sagan. Foto – AP

Po vylúčení Petra Sagana z Tour by si jeho tím mohol z recesie zmeniť názov na BORAT fansgrohe.

Autor je športový psychológ

Keď sa úradujúci majster sveta dozvedel o  svojej diskvalifikácii z Tour, asi sa cítil ako Borat.

Aj on bol konfrontovaný s vecami, ktoré nedokázal pochopiť. Nevedel, prečo sa tak dejú. Sledujem Tour de France 7 rokov, 2-krát som sa jej zúčastnil osobne, no nepamätám si podobný trest pre iného cyklistu. V  posledných rokoch sme videli veľa tvrdých súbojov pri špurte, množstvo pádov, mnoho „zavretí“ Peťa v  záverečných metroch. Nik nebol potrestaný, nik nebol vylúčený. Komisári akoby tvrdili: „Skutok sa nestal.“

Zrazu pri ostrom súboji dvoch obrovských rivalov Sagana a  Cavendisha je prvý z  nich diskvalifikovaný.

Mnoho mien svetovej cyklistiky, mnoho osobností, ktoré najlepšie rozumejú, čo sa v  inkriminovanom momente stalo, vyjadrilo nesúhlas nad rozhodnutím komisárov TdF. Nepoznám pohnútky komisárov, no viem, že každé správanie je motivované. Je možné že komisári TdF rázne začali bojovať proti nešportovému správaniu pri dojazdoch. Je možné, že Peter Sagan nevyhovuje svojou dominanciou manažmentu najslávnejších cyklistických pretekov na svete.

Diskvalifikačný verdikt bol vyslovený ústami tých istých ľudí, ktorí roky nedokázali potrestať dopingové škandály astronomických rozmerov. A  tvrdenia o  úmyselnosti Saganovho správania, čo je hlavným argumentom vylúčenia, stoja na veľmi tenkom ľade.

Pre fanúšikov Peťa Sagana a  jeho tímu BORA hansgrohe je viacero spôsobov, ako prejaviť protest proti rozhodnutiu komisárov. FB statusy, sabotovanie účasti či sledovania Tour de France. Možno je zaujímavou myšlienkou nastaviť zrkadlo komisárom a  konfrontovať ich so značkou BORAT fansgrohe.

Aby si uvedomili neprimeranosť, až absurditu svojho rozhodnutia podobne, ako sa to deje vo filme BORAT. Je to fikcia, ale bolo by to super, keby sa cyklisti Saganovho tímu, aspoň na jedno fotenie obliekli do dresov s logom BORAT fansgrohe. A  spoločnosť Craft – dodávateľ dresov pre Saganov tím, má možno nový biznis plán s  novým recesistickým logom.

P. S. Namiesto sledovania zvyšných etáp TdF si (znovu)pozrite film BORAT. Určite sa budete zabávať viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie