Denník N

Trump na cestách – spojenec a obchodník

Na Trumpa sa prišli pozrieť stovky Poliakov. Foto – TASR/AP
Na Trumpa sa prišli pozrieť stovky Poliakov. Foto – TASR/AP

Vo Varšave bol Trump medzi svojimi. To však neznamená nutne Poliakov, len sympatizantov poľskej vlády.

Podľa júnového prieskumu Pew Research schvaľuje Trumpov postup pri riešení svetových problémov len 23 percent Poliakov. S konaním Angely Merkelovej, ktorú mnohí vnímajú ako Trumpovu hlavnú oponentku v prístupe ku globálnym problémom, súhlasí presne dvakrát toľko obyvateľov Poľska. Davové nadšenie pri Trumpovom prejave vo Varšave tak netreba príliš preceňovať.

Poľská vláda urobila všetko, aby sa jej prominentný hosť cítil čo najlepšie, a zvážanie sympatizantov vlády autobusmi na Trumpov prejav bola naozaj len maličkosť. Takto to už chodí v strednej Európe na osi Varšava-Devín-Budapešť.

Trump sa za takéto privítanie vie odvďačiť, Jaroslawovi Kaczynskému a jeho blízkym splnil všetky priania. Poľsko a Poliakov plne v duchu ich národnej mytológie vynachválil do neba a konečne sa verejne jasne zaviazal rešpektovať článok 5. Washingtonskej zmluvy. Dokonca plnenie svojich spojeneckých záväzkov ani priamo nepodmienil plnením finančných záväzkov spojencov voči NATO, čo je dobrá správa aj pre nás.

Trump neobvykle tvrdo kritizoval Rusko, putinovský štýl vládnutia vo Varšave naopak vôbec nespomenul, čím ho nepriamo legitimoval a podporil. Poľská vláda návštevu amerického prezidenta právom vníma ako svoje obrovské propagandistické víťazstvo v boji so zvyškom sveta.

Vôbec jej neprekáža, že sa Trump nesprával len ako spojenec, ale aj ako obchodný cestujúci. Ani vo svojom prejave nezabudol na reklamnú vložku typu „kúpte si naše rakety Patriot, sú najlepšie na svete“. Chýbalo len odporučenie deviatich z desiatich teroristov a diktátorov, ktorému tento raketový systém zhatil plány.

Poliaci sa oprávnene boja Ruska a nákup Patriotov aj Trumpom ponúkaného skvapalneného plynu má u našich susedov širokú podporu.

Trumpova návšteva vo Varšave však má rovnaký problém ako všetky jeho verejné vystúpenia – ťažko sa pri nich rozlišuje medzi skutočnými záväzkami a propagandou, snahou zapáčiť sa publiku, nezáväzným rečnením a sľubmi, na ktoré si druhý deň už nespomenie.

Americká zahraničná politika sa ani po Varšave nezdá byť o nič jasnejšia a koncepčnejšia. To sa asi nezmení ani po dlho očakávanom Trumpovom stretnutí s Putinom. Aj keby voči nemu Trump v Hamburgu vystupoval veľmi rázne, za týždeň môže byť všetko inak.

Najmä ak už doma nebude musieť čeliť vyšetrovaniu pre podozrenie so spolupráce s Rusmi počas predvolebnej kampane. Dnešné tvrdé slová na adresu Moskvy totiž neplynú z Trumpovho presvedčenia, ale najmä zo snahy odvrátiť toto podozrenie.

Vo Varšave sa navyše Trump pohyboval uprostred príjemnej virtuálnej reality, ktorú okolo neho vytvorila jemu blízka poľská vláda. Väčšina svetovej politiky je však o niečom inom a zostáva otázkou, či to Trumpa vôbec zaujíma.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie