Denník N

Bolo ich šestnásť a bolo to výborné. Vtipné aj dojímavé. Symbolom Pohody 2017 je album z roku 1981 (foto)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na trenčianskom festivale sa už dialo všeličo, tento koncert patrí k tým, ktoré zostanú v pamäti.

Jedno bolo jasné hneď. Tým, čo to videli, a špeciálne tým, ktorí absolvovali aspoň dvojciferný počet ročníkov Pohody. Išlo o vystúpenie, na ktoré sa bude dlho spomínať. Tak ako na Prodigy s búrkou a bleskami na pozadí hôr či na elektrizujúce sety Portishead a Nicka Cava.

Lenže toto bolo niečo špeciálne v úplne inom zmysle. Niečo, čo nezažijete na žiadnom inom festivale, ani v inej krajine. Niečo typické. Made in Slovakia… All about Slovakia v trinástich piesňach.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príbeh celého albumu Bolo nás jedenásť (1981) je zaujímavý, jeho koncertná premiéra vo štvrtok na trenčianskom letisku sa stala udalosťou a symbolom celého tohto ročníka Pohody. Mnohým sa s ním bude spájať pri spomínaní po rokoch.

Že je trúfalé takto hodnotiť celý festival po prvom z troch dní? Je. Keď sa bavíme len o Pohode a jej úvode, niekoho mohla baviť obskúrna šou nórskych Ylvis (dokonalý headliner na kultový prešovský festival zlej hudby) a mnohých strhol britský punk, verzia 2017 v duu Slaves – gitarista/basák a spievajúci bubeník hrajúci postojačky. Pogujúci ľudia pod druhým najväčším pódiom sú tiež veľká vec.

A aká premiéra, keď viaceré pesničky z albumu Bolo nás jedenásť už zneli v rôznych verziách? Hej, zneli, ale nikdy nemali bližšie k originálu a najmä nikdy nezazneli všetky spolu a v úplne rovnakom poradí.

Bolo to silné, dojímavé a vtipné zároveň. V prvom rade pre všetkých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Milan Lasica

Kultúra

Teraz najčítanejšie