Denník N

Hasič: Teplo v horiacom byte vás zrazí k zemi

Marián Dritomský študoval na na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Žiline odbor požiar a pozemné staviteľstvo a požiarnu ochranu. Na Vysokej škole banskej – Technickej univerzite Ostrava vyštudoval odbor techniky požiarnej ochrany a bezpečnosť priemyslu. Foto N - Vladimír Šimíček
Marián Dritomský študoval na na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Žiline odbor požiar a pozemné staviteľstvo a požiarnu ochranu. Na Vysokej škole banskej – Technickej univerzite Ostrava vyštudoval odbor techniky požiarnej ochrany a bezpečnosť priemyslu. Foto N – Vladimír Šimíček

Ľudia robia chyby, pre ktoré vznikne požiar, a ďalšie, keď už horí. Tie bývajú fatálne, hovorí profesionálny hasič Marián Dritomský.

Marián Dritomský (43) začínal ako hasič, neskôr bol veliteľom čaty a stanice. Dnes šéfuje odboru riadenia hasičských jednotiek na Prezídiu Hasičského a záchranného zboru.

Čo sú najčastejšie príčiny požiarov v domácnostiach? Kde ľudia robia chybu?

Často je to nepozornosť alebo nesprávne správanie. Odídu z domu alebo zaspia pri zabudnutých žehličkách alebo varení.

Ako z jedla vznikne požiar?

Voda sa vyparí a jedlo v hrnci začne tlieť, vznikne veľké množstvo dymu. Susedia vtedy volajú, že u niekoho v byte horí. Je to pomerne časté, voláme to spálené mäso – má charakteristický zápach. Veľmi nebezpečný je požiar oleja na panvici. Ľahko dokáže zapáliť kuchynskú linku a požiar sa vie rýchlo šíriť.

Čo vtedy môže obyčajný človek robiť?

Dá sa to vyriešiť veľmi jednoducho. Stačí tanierom alebo pokrievkou prekryť horiaci olej, zabránime prístupu vzduchu a oheň zhasne. Niekedy ľudia nevedia, ako sa správne zachovať. Bohužiaľ, niektorí občas nalejú vodu do vriaceho oleja. Tá sa veľmi rýchlo vyparí a objem vtedy narastie 1700-krát. Ak tam dáme liter, máme 1700 litrov pary. Vystrelí to všetok olej z panvice a horí všetko okolo a človek je priamo zasiahnutý horiacim olejom.

Na to si človek môže dať pozor, ale časté sú tiež skraty kávovarov, mrazničiek.

Treba čítať návody a umiestňovať spotrebiče tak, aby boli dostatočne chladené a mali dosť priestoru. Ak sa zariadenie prehreje, je to nebezpečné. Aj posledný veľký požiar v Londýne s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol od mrazničky.

Požiar výškovej budovy v Londýne. Foto – TASR/AP

Bola zle postavená v kuchyni?

Vetracie otvory boli pravdepodobne prekryté, teplo sa kumulovalo, až prišlo k prehriatiu a poruche, prípadne skratu. Podobne to bolo v roku 1995, keď bol veľmi tragický požiar v pražskom hoteli Olympic, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Príčinou požiaru bola zabudovaná a prekrytá chladnička. Podobné problémy mali staré CRT televízory, ak sa prekryli chladiace otvory. Žiadny tepelný spotrebič, elektrické radiátory či lampy nesmú byť zakryté.

Je bežná rýchlovarná kanvica rizikovým spotrebičom?

Ak správne funguje, nie, ale sú prípady požiarov, ktoré spôsobila rýchlovarná kanvica. Ak sa dá menej vody, ako je minimum, môžu sa prehrievať vodou chladené časti, alebo keď prestane fungovať automatické vypínanie pri vare vody, zostane špirála stále zapnutá.

Kým nezačne dymiť, asi sa chyba nedá odhaliť.

Môže byť počuť zlý kontakt alebo vrčanie, neustále sa zapína a vypína, je cítiť dym. Potom je vhodné poslať prístroj na kontrolu do servisu.

Odporúčate ľuďom inštalovať si doma požiarne hlásiče?

Naše predpisy to neprikazujú tak ako v severských krajinách, ale môžem to odporučiť. V tisícoch budov ako hypermarkety a sklady sú systémy viacerých hlásičov, ale nedávno sa stali ľahko dostupné samočinné hlásiče. Stačí jedno zariadenie, ktoré je napájané len batériou. Pri dyme spustí zvukový poplach a upozorňuje ľudí v byte na požiar. Majú čas požiar zahasiť alebo izolovať. Ak niekto spí, zobudí ho, ak nie je doma, môže varovať susedov. Je to spoľahlivé, lacné a účinné zariadenie.

Vy to máte doma?

Áno.

Keď horí, zobudí sa človek na dym?

Ťažko povedať, záleží na tom, v akom je stave a čo horí. Dnes je v obydliach veľké množstvo plastov v kobercoch a čalúneniach, ani nábytok nie je čisté drevo. Sú tam plastové časti, lepidlá, potom máme elektroniku, plastové okná. Keď plast horí alebo sa roztápa, uvoľňujú sa z neho toxické plyny. Podľa toho, čo horí, môže byť dym menej alebo viac toxický. Vnútri pri nedokonalom horení s horším prístupom kyslíka vzniká oxid uhoľnatý. Dnes máme okrem neho aj veľký podiel rôznych jedovatejších prvkov. Pri hustej koncentrácii stačí niekedy možno niekoľko nádychov, aby človek upadol do bezvedomia. Ak nedostane včas pomoc, už môže byť neskoro.

Častejšie sa človek udusí, ako by zhorel?

Štatistiky pri požiaroch hovoria jednoznačne, že obete sa nadýchali splodín horenia a nie priamo uhoreli. Ak horí plastový smetný kôš, požiar bude malý a dá sa zahasiť vedrom vody. Ak bude vnútri, celú kanceláriu silno zadymí. Dym je oveľa viac nebezpečný, zaberie väčšiu časť budovy. Takýchto prípadov je na Slovensku niekoľko každý rok. Vlani na jeseň sme mali niekoľko požiarov bytov v bratislavskej Dúbravke.

Čo sa stalo?

Obyvatelia na vyšších podlažiach zistili, že k nim preniká dym cez schodisko z nižších bytov. Chceli síce pomôcť, ale, bohužiaľ, urobili zlé rozhodnutie. Chodili po ostatných susedoch, búchali na dvere, že horí, a nadýchali sa jedovatého dymu, odpadli, a keď sme ich našli, boli v bezvedomí. Okamžite dostali prvú pomoc, ale nedalo sa im už pomôcť, boli pridlho vystavení dymu.

Požiar v paneláku. Ilustračné foto – HaZZ

Čo mali urobiť?

Keby ostali v relatívnom bezpečí svojich bytov, kde prenikalo minimum dymu, nemuseli byť tieto prípady také nešťastné.

Keď sa zobudím v noci, všade je dym, asi je ťažké vyhodnotiť, či zostať alebo utekať preč.

Môžu byť tri situácie. Keď horí u mňa v byte a neviem oheň zahasiť, utekám preč. Nebezpečenstvo bude len väčšie. Ak zistím, že horí v kuchyni, zavriem dvere, aby som zabránil šíreniu dymu a požiaru. Aj keď dvere nie sú požiaru odolné, šírenie spomalia a nebudú zadymené priestory. Odídem z bytu, všetkých zalarmujem, vynesiem zvieratá. Vchodové dvere bytu zabuchnem, no ideálne nechám pre hasičov zvonka kľúče a volám na tiesňovú linku.

Čo ak dym preniká do môjho bytu napríklad cez dvere?

Ak horí u suseda, ktorý zle zareaguje, utečie a nechá otvorené vchodové dvere z bytu do chodby, všetok dym a teplo sa bude šíriť do schodiska a bude stúpať hore. To je najhorší prípad. Vtedy za žiadnych okolností nesmiem unikať po schodisku. Môžem zalepiť dvere akoukoľvek lepiacou páskou, prípadne utesniť navlhčeným textilom – uteráky, utierky, plachty, aby som zabránil prenikaniu dymu. V byte idem na najvzdialenejšie miesto, každú miestnosť zavriem, aby som urobil komory, kde bude menej dymu.

A tretí prípad požiaru?

Je najmenej častý. Dym môže prenikať od suseda cez zle urobené inštalačné šachty. Majú byť oddelené a zabrániť, aby sa dym dostal z bytu do bytu. Takéto požiare boli tiež, napríklad v Dúbravke z pivnice až po dvanáste podlažie vyhorel celý bytový dom. Je dobré vtedy izolovať priestor, kde je šachta. Väčšinou sú to bytové jadrá, kúpeľňa, záchod. Zavrieť tam dvere, aby sa dym čo najmenej šíril v byte. Ak mám čisté schodisko, uniknem cez schodisko, ak nie, radšej počkám v čo najvzdialenejšej časti bytu pri okne alebo na balkóne, než po mňa prídu.

Dá sa cez dym rýchlo vybehnúť z domu von?

Bez ochrany dýchacích ciest neodporúčame, aby človek vstupoval do zadymených priestorov. Stačí niekoľko nádychov, človek sa otrávi a upadne do bezvedomia. Potom ho musíme v zadymenom priestore nájsť, dostať ho odtiaľ a poskytnúť mu pomoc. Medzitým je človek na tom čoraz horšie. Ak sa niekto cíti veľmi ohrozený, môže sa vybaviť vyvádzacími kuklami. V našej výbave máme vyvádzacie masky, ktoré napájame na dýchacie prístroje používané hasičmi; vtedy záchranár aj zachraňovaný dýchajú čistý vzduch.

Požiar bytu. Ilustračné foto – HaZZ

Keď ľudia vyskakujú pri požiari z okien, sú to v panike zlé rozhodnutia, alebo už naozaj nemusí byť iná možnosť?

Môže sa to stať, ak je požiar neskoro ohlásený, ľudia nevedia, čo majú robiť, alebo sú vo veľmi zlej situácii a oheň im odreže únikovú cestu. Spomínam si na prípad, tiež z Bratislavy, keď horelo na nižšom podlaží. Majiteľ utiekol z horiaceho bytu, nechal otvorené dvere do schodiska a všetko teplo a dym stúpali hore. Niekto zo susedov na vyšších podlažiach chcel odísť preč na prechádzku, otvoril vchodové dvere a všetok dym vošiel do jeho bytu. Stačilo iba zavrieť dvere, ale asi bol taký šokovaný, že dvere nechal otvorené. Mal otvorené okno a prišlo ku komínovému efektu. Všetok dym začal prúdiť cez okno von. Zrazu bol vo veľmi krátkom čase v životu nebezpečnej situácii a vyskočil von z okna.

Prežil?

Áno, osoba dopadla tesne pred hasičov, ktorí vstupovali do domu. Bola ťažko zranená, ale dnes žije, hoci s určitými následkami.

V Londýne sa riešia fasády zateplovania, ktoré robili z lacných materiálov. Je tento problém aj v Bratislave?

Myslím, že nie. Na Slovensku sú pomerne prísne predpisy a aj sa dodržujú. Každá stavba musí prejsť projektovou prípravou a schvaľovaním. Špecialisti požiarnej ochrany ku každej stavbe vrátane rodinných domov navrhujú požiarnu bezpečnosť stavby, kde stanovujú požiadavky na vlastnosti stavebných materiálov, požiarne riziko a ako ho čo najviac znížiť, únikové cesty a ich kapacity, rozdelenie budovy na požiarne úseky, aby sa z jednej časti nerozšíril požiar do inej časti. V bytoch je to vždy jeden byt. Všetky konštrukcie ohraničujúce byt, vrátane vstupných dverí do bytu, musia stanovený čas odolať účinkom požiaru.

Ak horí nejaký byt, celý vyhorí, ale oheň sa ďalej nerozšíri?

Požiar sa môže rozšíriť v rámci bytu, ale do schodiska alebo iných bytov by sa už nemal rozšíriť, lebo je požiarne oddelený a určitý čas by to malo vydržať. Stanovená je aj odolnosť pri požiari na vonkajšej fasáde. Každá budova má byť postavená tak, aby nedošlo k šíreniu požiaru z jednej budovy na druhú. Preto spravidla sú úzke ulice len v starých centrách, pri novostavbách sú vzdialenosti väčšie. Sleduje sa aj použitie materiálu pri dodatočnom zatepľovaní stavieb. Hasiči z požiarnej prevencie kontrolujú projekty, priebeh stavby aj budovu pri kolaudácii. Predpisy sú u nás také, že nie je možné použiť také materiály, ako boli pri nešťastnom londýnskom príklade.

Je taká prísna kontrola aj pri čiernych stavbách, ktoré sa povoľujú dodatočne?

Aj pri dodatočnom konaní sú vždy prizvaní aj kolegovia, ktorí sa k tomu musia vyjadriť.

V Bratislave vzniká nová mrakodrapová štvrť. Sú hasiči pripravení na vyše stometrové budovy?

V súčasnosti je už niekoľko vyše stometrových budov, najvyšší požiar bol na vysielači na Kamzíku. Sme pripravení, predpisy sa dodržujú a nové moderné stavby sú prispôsobené zásahom. Výškové stavby od určitej výšky majú požiarne a evakuačné výťahy. Umožňujú dopravu hasičom do vyšších podlaží, aby sme nemuseli postupovať peši, čo je časovo a energeticky veľmi náročné. Sú vybavené hadicovým zariadením, takže nemusíme ťahať hadicové vedenie z hasičskej techniky. Je to oveľa efektívnejšie a rýchlejšie.

Marián Dritomský. Foto N – Vladimír Šimíček

Ako vyzerá zásah z pohľadu hasiča?

Pri vyhlásení poplachu hasiči prerušia akúkoľvek činnosť, zídu do garáže, kde sa oblečú, vystroja topánkami, nohavicami, kabátom, prilbou a nastupujú do vozidla. Pred výjazdom dostanú z operačného strediska informácie do tabletu vo vozidle, kde vidia, kam a s kým všetkým z iných staníc, prípadne s kým z polície a záchranárov idú k požiaru.

Je to špeciálna navigácia?

Navigácia je od Sygicu, ale s úpravou pre záchranné jednotky. Umožní vjazd aj do jednosmerky a otočenie, kdekoľvek je to možné. Navyše je tam sledovanie výšky a hmotnosti vozidiel, aby nás to nenaviedlo na mosty s nižšou hmotnosťou.

Chystajú sa hasiči už počas jazdy?

Áno, obliekajú si dýchacie prístroje, nachystajú si vysielačky a náradie na prípadné násilné vniknutie do uzatvoreného priestoru. Nachystajú si hadice, lano a ďalšiu výbavu ako vyvádzacie masky či hasiace prístroje.

Čo robia hasiči ako prvé po príchode k požiaru?

Na mieste je vždy jeden veliteľ, ktorý riadi zásah. Najskôr sa robí prieskum. Niekto prejde okolo budovy a zahlási, ako to vyzerá. Či vidieť dym, plamene alebo či niekto nevolá o pomoc. Ďalšia skupina postupuje schodiskom dnu a prehľadáva zadymené priestory. Ak niekoho nájdeme, poskytneme mu pomoc.

Ako sa hasí požiar budovy?

Vždy v prvom rade zvnútra.

Prečo nie zvonku?

Môže to zhoršiť situáciu ľuďom vnútri. Vytvorilo by sa tam veľké množstvo pary a celý požiar by sme mohli zatlačiť ešte niekam inam. Postup vždy závisí od konkrétnych podmienok. Rýchlejšie sa dostaneme po schodoch ako rebríkom a musíme najskôr nájsť všetkých, ktorí zostali vnútri. Hasiť vnútorný požiar zvonku trvá dlhšie. Potrebujete nato aj priestor, nedá sa ani všade postaviť plošina alebo rebrík, niekde sú parky alebo stromy. V prvom rade zachraňujeme ľudí. To, že niekde vidíme zvonku plameň, neznamená, že ho hneď začneme hasiť, ale budeme brániť rozšíreniu požiaru na vyššie podlažia a zároveň ho hasiť zvnútra smerom von. Je to z dôvodu odvádzania dymu a pary z budovy.

Požiar pivnice. Ilustračné foto – HaZZ

Keď už v budove nikto nie je, začnete oheň hasiť?

Nájdeme horiaci byt podľa toho, kde preniká dym alebo ktoré dvere sú horúce, prípadne použijeme termokameru. Hasiči si nasadia masky, prichystajú hadice, aby okamžite mohli hasiť, a vypáčia dvere. Znovu hľadajú ľudí, ktorí tam mohli ostať. Oheň hasia tak, aby ich mohli zachrániť. Požiar má druhú prioritu po záchrane osôb, snažíme sa, aby sa nerozširoval.

Ak horí kuchyňa, obývačka, čo hasíte najskôr?

Požiare bytov nie sú náročné na množstvo vody. Zväčša hasia tam, kde prídu prv. Väčšinou stačí jeden prúd, viac sa používa iba pri rozsiahlejšom požiari.

Ako sa hasič orientuje, ak je všetko zadymené?

Vidíte len čiernu tmu, pohybujete sa ako človek bez zraku. Musíte sa pohybovať štvornožky a orientovať hmatom. Byty nie sú až také náročné na orientáciu. Každý byt má nejakú vstupnú halu a niekoľko izieb, kúpeľňu, kuchyňu. Horšie je to v penzióne alebo vo výrobnej hale, kde je veľmi náročná orientácia, vtedy môže pomôcť evakuačný plán. Hasiči pracujú vo dvojiciach, pretože môžu niekde spadnúť, napríklad do bazénu alebo do jamy či po schodoch. Musia byť veľmi opatrní.

Čo hasič cíti vedľa horiacej miestnosti? Preniká cez ochranný odev sálavé teplo?

V minulosti sme mali iba jednovrstvové oblečenie, teraz máme trojvrstvové. Vonkajší materiál je nehorľavý a odolný voči zodratiu a pretrhnutiu. Pod tým je vodonepriepustná membrána, ktorá prepúšťa paru, a posledná vrstva je tepelná izolácia, ktorá bráni popáleniu, keď sa oprieme o niečo horúce. V minulosti sme mali iba bavlnené oblečenie, ktoré neposkytovalo z dnešného pohľadu takmer žiadnu ochranu, avšak vďaka minimálnej ochrane povrchu tela boli hasiči citlivejší na teplotu prostredia, v ktorom sa nachádzali. Dnes je výstroj lepší, ale hasiči si musia dávať pozor, aby sa nedostali do veľmi nebezpečného prostredia. Keď si to uvedomia, môže už byť neskoro.

Čiže odevy nie sú také odolné, že sa môžete vrhnúť do plameňov?

Krátkodobo znesú plamene, ale nato sú iné odevy odolné voči sálavému teplu.

Ako cíti hasič teplo v horiacej budove?

Najviac ho cítiť na stehnách, kde je vyššia citlivosť na teplo, rovnako aj na ušiach. Veľmi rýchlo sa hasiči naučia pohybovať pri zemi. Pod stropom je najvyššia teplota. Často sú tam také teploty, že nedokážete stáť, prostredie vás prinúti, že idete okamžite dole k podlahe. Hasičovi bude horúco, po určitom čase začne naňho teplo pôsobiť. Dýchacie prístroje vydržia asi 30 minút, čo je na jednej strane obmedzujúce, lebo hasič nemôže pracovať neobmedzene dlho, ale na druhej strane ho to limituje, aby sa nepreťažil.

Keď hasič vydýcha prístroj, ide si ho vymeniť a opäť zasahuje?

Musí si dať dole prístroj, prilbu, rozopnúť kabát a ochladiť sa, doplní si tekutiny, kým bude znova nasadený. Je to skôr problém pri veľkých lesných požiaroch alebo požiaroch veľkých hál s náročnejšou prácou. Zdravotná služba potom kontroluje hasičov pri výmene dýchacích prístrojov, aby sa zabránilo kolapsom.

Požiar v lese. Ilustračné foto – HaZZ

Sú lesné požiare náročnejšie?

Pri požiari bytu bude zásah trvať hodinu. Dve, ak budeme ešte odvetrávať priestory. Pri rozsiahlom požiari v lese počas sucha, ak fúka silný vietor, bude zásah trvať niekoľko hodín až dní. Hasič sa narobí výrazne viac. V lese nemáme ani adresu, často volajú ľudia, že vidia len odniekiaľ stúpať dym. Často niekto ide k ohlasovateľovi, aby sa cez jeho okno pozrel, čo vidí. Veľmi nám pomáha automatický systém nahlasovania požiarov na najrizikovejších miestach na Záhorí, v Nízkych a vo Vysokých Tatrách. Práve minulý týždeň v pondelok systém odhalil požiar na Záhorí ešte predtým, ako ho niekto z okolia nahlásil a presne určil jeho polohu.

Ako sa hasí lesný požiar?

Pri veľkom požiari lesa sa vybuduje štáb veliteľa, ktorý veľkú plochu požiaru rozdelí na jednotlivé úseky. Určuje sa, kto bude kde, odkiaľ sa bude brať voda. Vždy sa snažíme chytiť čelo požiaru. Ak je hnaný vetrom, šíri sa, za sebou zanechá vyhorenú plochu a horí len po okrajoch. Pre nás je dôležité, aby sme zastavili šírenie, aby sme nehasili, čo dohorieva v strede a z čoho nehrozí šírenie.

Keď horí línia väčšieho kusu lesa, kde začnete hasiť skôr?

Závisí to od prístupových ciest, či je to podzemný, pozemný alebo korunový požiar a čo je ohrozené v smere vetra a šírenia ohňa, ako aj od sklonu terénu a od toho, koľko je k dispozícii ľudí a techniky. Nie vždy sa zo začiatku dá pokryť celý front. Niekedy sa vyberie najskôr najhoršie miesto.

Pomáha aj dážď alebo je to zanedbateľné, keď už les horí?

Podľa toho, aký je to dážď, a závisí to aj od situácie, ale pri najväčšom požiari v roku 1992 na Záhorí, pri ktorom zhorelo 1171 hektárov, horeli celé stromy aj s korunami. Vtedy nám výdatne pomohol dážď, ktorý sa spustil posledný deň. Keby nepršalo, trvalo by to dlhšie, hoci požiar už smeroval k zahaseniu.

Boli ste pri tom?

Bol som k požiaru poslaný, ale naše vozidlo tam neprišlo, lebo nás presunuli k ďalším požiarom.

Nech je akýkoľvek vietor a podmienky, je každý požiar zvládnuteľný a je rozdiel len v jeho trvaní?

V podmienkach Slovenska áno, aj keď v roku 1992 to bolo veľmi dramatické. Museli sa robiť aj výruby, aby sa odstránil horľavý materiál ako stromy, kríky. Požiare v Stredomorí, v Rusku na Sibíri alebo v Kalifornii a Kanade majú obrovský rozsah, s ktorým sme sa nestretli. Nedokážem povedať, nakoľko sú zvládnuteľné.

Ako odhalíte príčinu požiaru? Ak to bol jeden odhodený ohorok cigarety, asi tam už nebude.

Riešia to odborníci, ktorí úzko spolupracujú s políciou. Pracujú s niekoľkými variantmi, ktoré sa potvrdia alebo vylúčia, až zostane najpravdepodobnejší. Skúmajú sa záznamy z kamier, vypočúvajú svedkov. Zisťujú, či skrat bol príčinou požiaru, alebo bol jeho následkom. Sú na to určité postupy, ale, samozrejme, ak požiar vznikol od cigaretového ohorka, nie vždy to vedie k určeniu konkrétneho vinníka.

Ilustračné foto – HaZZ
Ilustračné foto – HaZZ

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie