piatok

Hasič: Teplo v horiacom byte vás zrazí k zemi

Ľudia robia chyby, pre ktoré vznikne požiar, a ďalšie, keď už horí. Tie bývajú fatálne, hovorí profesionálny hasič Marián Dritomský.

Marián Dritomský študoval na na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Žiline odbor požiar a pozemné staviteľstvo a požiarnu ochranu. Na Vysokej škole banskej – Technickej univerzite Ostrava vyštudoval odbor techniky požiarnej ochrany a bezpečnosť priemyslu. Foto N - Vladimír Šimíček

Marián Dritomský (43) začínal ako hasič, neskôr bol veliteľom čaty a stanice. Dnes šéfuje odboru riadenia hasičských jednotiek na Prezídiu Hasičského a záchranného zboru.

Čo sú najčastejšie príčiny požiarov v domácnostiach? Kde ľudia robia chybu?

Často je to nepozornosť alebo nesprávne správanie. Odídu z domu alebo zaspia pri zabudnutých žehličkách alebo varení.

Ako z jedla vznikne požiar?

Voda sa vyparí a jedlo v hrnci začne tlieť, vznikne veľké množstvo dymu. Susedia vtedy volajú, že u niekoho v byte horí. Je to pomerne časté, voláme to spálené mäso – má charakteristický zápach. Veľmi nebezpečný je požiar oleja na panvici. Ľahko dokáže zapáliť kuchynskú linku a požiar sa vie rýchlo šíriť.

Čo vtedy môže obyčajný človek robiť?

Dá sa to vyriešiť veľmi jednoducho. Stačí tanierom alebo pokrievkou prekryť horiaci olej, zabránime prístupu vzduchu a oheň zhasne. Niekedy ľudia nevedia, ako sa správne zachovať. Bohužiaľ, niektorí občas nalejú vodu do vriaceho oleja. Tá sa veľmi rýchlo vyparí a objem vtedy narastie 1700-krát. Ak tam dáme liter, máme 1700 litrov pary. Vystrelí to všetok olej z panvice a horí všetko okolo a človek je priamo zasiahnutý horiacim olejom.

Na to si človek môže dať pozor, ale časté sú tiež skraty kávovarov, mrazničiek.

Treba čítať návody a umiestňovať spotrebiče tak, aby boli dostatočne chladené a mali dosť priestoru. Ak sa zariadenie prehreje, je to nebezpečné. Aj posledný veľký požiar v Londýne s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol od mrazničky.

Požiar výškovej budovy v Londýne. Foto – TASR/AP

Bola zle postavená v kuchyni?

Vetracie otvory boli pravdepodobne prekryté, teplo sa kumulovalo, až prišlo k prehriatiu a poruche, prípadne skratu. Podobne to bolo v roku 1995, keď bol veľmi tragický požiar v pražskom hoteli Olympic, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Príčinou požiaru bola zabudovaná a prekrytá chladnička. Podobné problémy mali staré CRT televízory, ak sa prekryli chladiace otvory. Žiadny tepelný spotrebič, elektrické radiátory či lampy nesmú byť zakryté.

Je bežná rýchlovarná kanvica rizikovým spotrebičom?

Ak správne funguje, nie, ale sú prípady požiarov, ktoré spôsobila rýchlovarná kanvica. Ak sa dá menej vody, ako je minimum, môžu sa prehrievať vodou chladené časti, alebo keď prestane fungovať automatické vypínanie pri vare vody, zostane špirála stále zapnutá.

Kým nezačne dymiť, asi sa chyba nedá odhaliť.

Môže byť počuť zlý kontakt alebo vrčanie, neustále sa zapína a vypína, je cítiť dym. Potom je vhodné poslať prístroj na kontrolu do servisu.

Odporúčate ľuďom inštalovať si doma požiarne hlásiče?

Naše predpisy to neprikazujú tak ako v severských krajinách, ale môžem to odporučiť. V tisícoch budov ako hypermarkety a sklady sú systémy viacerých hlásičov, ale nedávno sa stali ľahko dostupné samočinné hlásiče. Stačí jedno zariadenie, ktoré je napájané len batériou. Pri dyme spustí zvukový poplach a upozorňuje ľudí v byte na požiar. Majú čas požiar zahasiť alebo izolovať. Ak niekto spí, zobudí ho, ak nie je doma, môže varovať susedov. Je to spoľahlivé, lacné a účinné zariadenie.

Vy to máte doma?

Áno.

Keď horí, zobudí sa človek na dym?

Ťažko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |

Už viac ako 126496 z vás dostáva správy e-mailom