Denník N

Prečo mačky pradú? Vedci si myslia, že pradenie by mohlo slúžiť aj na stimuláciu svalov a kostí

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Mačky trávia značnú časť života polihovaním bez fyzickej aktivity, takže jemné vibrácie, ktoré vyvoláva pradenie, by mohli byť efektívnym mechanizmom, ktorý vymyslela evolúcia, aby sa mačkám stimulovali kosti a svaly.

Prečo mačky pradú?

Milovníci mačiek si možno myslia, že ide výhradne o výraz spokojnosti mačky, ktorá sa pohodlne uvelebila na svojom majiteľovi a pradením mu dáva najavo, že všetko je v poriadku.

No ako tento týždeň upozornila na stránke Conversation biologička Janet Hoolová z Keele University, mačky pradú z najrôznejších dôvodov.

„Pradenie je zvyk, ktorý sa v prípade mačky rozvinie veľmi skoro, už vtedy, keď saje mlieko od matky. To znamená, že nejde o zvuk, ktorý by bol určený výhradne ľuďom,“ píše Hoolová.

Rôzne druhy pradenia

Biologička uvádza, že pradenie mačiatka, ktoré saje mlieko, sa líši od pradenia mačky rozvalenej v našom lone.

„Analýza zvuku ukázala, že keď si mačka žiada potravu – či už je to od jej matky, alebo od človeka –, pradenie obsahuje vysoké tóny, ktoré sa frekvenciou podobajú na plač, hoci nie je také hlasné,“ píše Hoolová.

Podľa odborníčky môže také pradenie plniť podobnú funkciu ako plač novorodenca, ktorý vplýva na hormonálny stav samíc u cicavcov, čo spúšťa starostlivú reakciu matky.

Keď sa majiteľ mazná so svojou mačkou, mačka pradie, ale vysoké tóny, ktoré by pripomínali plač, vtedy chýbajú.

Mačky môžu priasť aj vtedy, keď sú v prítomnosti inej mačky a starajú sa o svoju srsť. Priasť môžu aj v prípadoch, keď sa hrajú s obľúbenou hračkou (neživý objekt).

„Ale úplne najčastejšie mačky pradú, keď sú v spoločnosti iných zvierat či ľudí. Môže ísť o zvuk, ktorým si vypýtajú starostlivosť, napríklad aby boli nakŕmené alebo pohladkané. Môže ísť aj o znak potešenia zo spoločnosti.“

Keď mačky pradú. Zdroj – YouTube

Stimuluje kosti a svaly

Na počudovanie, píše biologička, mačky pradú aj vtedy, keď majú veľké bolesti alebo sú tesne pred smrťou. „Môže nám to pripadať nelogické, ale ono môže ísť o spôsob, ako si mačka pýta pomoc.“

Ak je mačka zranená alebo zraniteľná, môže priasť, aby zmiatla prípadného nepriateľa. Ukázať slabosť sa nevypláca, preto môže priasť naschvál, aby dala najavo, že všetko je v poriadku.

Magazín Scientific American píše, že mačky pradú na frekvencii od 25 po 150 hertzov. „Viacerí bádatelia ukázali, že zvukové frekvencie v tomto pásme môžu zlepšiť hustotu kostí a podporovať liečbu.“

Časopis Wired vysvetľuje, že keď sme aktívni a cvičíme, zlepšujeme kvalitu svojich kostí, lebo sa stávajú silnejšie. Výskumníci špekulujú, že pradenie mačiek by mohlo plniť podobnú funkciu, lebo stimuluje kosti, takže sa nestanú krehké.

Mačky trávia značnú časť života polihovaním bez fyzickej aktivity, takže jemné vibrácie, ktoré vyvoláva pradenie, by mohli byť efektívnym mechanizmom, ktorý vymyslela evolúcia, aby sa mačkám stimulovali kosti a svaly.

Prístroje, ktoré fungujú na podobných vibráciách ako mačacie pradenie, už boli patentované, a majú potenciál byť využité v liečbe ľudí. Niektorí výskumníci dokonca navrhli, aby si astronauti pripínali na nohy vibrujúce doštičky a zabraňovali tak rednutiu kostí v beztiažovom stave.

Foto – TASR/AP

Gepardy a tigre

Hoolová z Keele University píše, že vedci celkom nevedia, či pradú aj mačkovité šelmy, napríklad tigre alebo levy. „Aj keď sme v tejto veci nedospeli k definitívnym záverom, zdá sa, že mačky, ktoré vedia revať (napríklad gepardy, pozn. red.), vedia aj priasť, keď sú mláďatá a cicajú mlieko.“

Vedci si myslia, že pradú gepardy, oceloty alebo rysy, no zdá sa, že jaguáre, leopardy, levy a tigre nie, píše biologička Hoolová.

Ako presne mačky pradú, stále celkom nevieme. „Čo vieme, je, že do pradenia sú zahrnuté hrtanové a bránicové svaly, ktoré sa aktivujú pri nervovej aktivite, ktorá má pôvod v mozgu a nastáva 20- až 30-krát za sekundu,“ vraví Hoolová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie