Denník N

Sokol červenonohý sa vracia na Slovensko, postavili sme mu tu hniezda

Foto – Ochrana dravcov na Slovensku
Foto – Ochrana dravcov na Slovensku

Je malý, dravý a má červené nohy. Vrátil sa k nám vzácny sokol červenonohý.

Boli na pokraji vyhynutia, dnes ich je okolo tridsaťštyri. Monika, Majka, Miška či Peter. Tak sa volajú sokoly červenonohé, ktoré sa vracajú na Slovensko. Slovenským ornitológom sa podarilo napočítať až sedemnásť hniezdiacich párov.

„V roku 2015 sme pozorovali len dva páry. O rok neskôr päť. Boli sme veľmi prekvapení, keď sme zistili, že ich je tento rok toľko,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Nemali vhodné podmienky

V deväťdesiatych rokoch na Slovensku hniezdilo šesťdesiat či sedemdesiat párov, postupne sa ich na Slovensko vracalo stále menej. Spôsobilo to využívanie chemikálií pri obrábaní pôdy, slabšia ochrana lesov a porastov na vidieku či nízky počet kusov havrana čierneho.

Mláďatá v cudzom hniezde. Foto – Ochrana dravcov na Slovensku

Práve ich hniezda často využívajú sokoly, vlastné si totiž nerobia. Ľudia sa však snažia havrany zo svojho okolia vyhnať, pretože sú hlučné.

„Tento rok sa vôbec prvýkrát potvrdil návrat jedincov späť na miesto, kde sa vyliahli,“ vysvetľuje ornitológ Slobodník. Monika, Majka, Miška a Peter sú navrátilci. Ornitológovia to zistili vďaka krúžkom, ktoré im pripevnili na ich nohy.

Sokol červenonohý je sťahovavý vták, ktorý odlieta pred chladnejšími mesiacmi na juh Afriky. “Ani nie tak za teplom ako za potravou,” hovorí Metod Macek, ktorý má záchrannú stanicu v Zázrivej, kde sa o jedného takéhoto sokola starajú. Tým, že pre sokola červenohlavého na Slovensku dlho neboli vhodné podmienky a potrava, nemal dôvod sa sem vracať.

Nemá hniezda a veľa nalieta

Dostatok hniezd je podľa Slobodníka jeden z hlavných predpokladov stabilnej populácie. „Do piatich hniezdnych lokalít, známych z minulosti, sme umiestnili tristo búdok a tridsať podložiek, ktoré tento sokol môže využiť ako hniezda,“ vysvetlil Slobodník. Búdky tento rok využilo až desať párov.

Červenonohý dravec musí pri zháňaní potravy prekonávať veľké diaľky. Ornitológovia mu preto chcú pomôcť a dodávať mu dodatočnú stravu a prikrmovať. „Chceme, aby v budúcnosti hniezda opustilo čo najviac mláďat,“ vraví Slobodník.

Foto – Ochrana dravcov na Slovensku

Samec má modrošedé pierka i páperie a výrazne sú jeho červené nohy. Samička sa od neho odlišuje sivým chrbtom a krídlami a hrdzavým páperím na hlave.

Pri hniezdení vytvára menšie kolónie, kde hniezdi viac párov. Taktiež loví prevažne v skupinách.

Hniezdi v malých lesíkoch. Na Slovensku môžete sokola červenonohého vidieť hlavne v Podunajskej nížine. Pre ich bezpečie a pokojné hniezdenie ornitológovia neprezradili, kde sa týchto sedemnásť párov usídlilo. „Aby bolo hniezdenie úspešné, sokoly musia byť v pokoji od znášky vajíčka až po výchovu mláďaťa,“ vysvetlil Slobodník z ochranárskeho združenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie