Denník N

Trump schvaľuje útok poľskej vlády na demokraciu

Donald Trump počas prejavu vo Varšave. Foto – AP
Donald Trump počas prejavu vo Varšave. Foto – AP

Americký prezident vo Varšave spomínal islamistický terorizmus, ale o Rusko, ktorého sa musí Poľsko báť oveľa viac, sa len obtrel.

Bol to maximálne paradoxný okamih. Prezident Trump stál pred pamätníkom Varšavského povstania, katastrofálneho a neúspešného pokusu poľského podzemného odboja zvrhnúť pred koncom druhej svetovej vojny nacistickú nadvládu. Povstanie sa stalo národnou tragédiou: zomrelo pri ňom dvestotisíc najvzdelanejších a najvlasteneckejších mladých ľudí, mužov a žien, ktorí mali po vojne viesť krajinu. Hlavné mesto bolo zrovnané so zemou. Do veľkej miery môže za tragédiu fakt, že žiadny zo spojencov – ani Británia, zjavne ani Sovietsky zväz a celkom iste ani Spojené štáty neprišli Poľsku na pomoc, hoci Armia Krajowa verila, že tak urobia.

Áno, ale

Pred týmto pamätníkom nesplnených očakávaní zo strany vzdialených spojencov, pred pamätníkom hrôz, čo sa udiali v Európe v dôsledku brutálneho nacionalistického boja, Trump ponúkol svoju podporu poľskej vláde, ktorá je najnacionalistickejšou, ale teraz už aj najizolovanejšou v Európe. Prezident dlho spomínal povstanie a túto tému ukončil teraz už známym odkazom na „krv vlastencov“ a takisto starostlivo volenými slovami vyjadril svoju podporu hostiteľskej krajine.

V zásade Trump vyzval Poľsko, aby pomohlo Spojeným štátom v boji západnej civilizácie proti islamistickému terorizmu, hoci občas to znelo, akoby bol skutočný nepriateľ skôr kultúrneho než politického charakteru. Nehovoril o demokratických hodnotách, ktoré by zjednotili Západ v tomto boji, ale len o „Bohu“ a „rodine“, čo je jazyk, ktorý je príťažlivý pre nacionalisticko-katolíckych Poliakov, ale nie pre celú krajinu. Len raz sa zmienil o Rusku, keď hovoril o jeho „destabilizácii“ Ukrajiny (v skutočnosti šlo o inváziu), hoci Rusko predstavuje pre Poľsko oveľa väčšiu hrozbu ako islamistický terorizmus. Rusko v septembri uskutoční veľké vojenské cvičenie v blízkosti poľských hraníc. Keď ho robilo naposledy, jeho súčasťou bol aj simulovaný jadrový výbuch.

Tým, že sa nedokázal zamerať na Rusko, Trump zrušil predchádzajúci precedens. Naproti tomu jeho predchodca Barack Obama vo svojom prejave v roku 2014 v Estónsku jasne deklaroval, že „ruská agresia proti Ukrajine“ je hrozbou pre „Európu, ktorá je celá slobodná a žije v mieri“. Staré precedensy zrušil aj iným spôsobom, keď len skusmo spomenul demokraciu. A k zvyšku Európy sa vyjadril najmä negatívne, keď (zavádzajúco) hovoril o „miliardách a miliardách dolárov“, ktoré až teraz idú Európania platiť NATO, akoby šlo o výpalné. Keď hovoril o zbraniach a skvapalnenom plyne, ktoré Spojené štáty predajú Poľsku, žartoval, že by si mali účtovať viac.

Nakoniec, na rozdiel od svojej prvej návštevy Európy, spomenul aj článok 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí, že útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých. Ale predtým na tlačovej konferencii povedal novinárom, že s poľským prezidentom nediskutoval o vojenských „garanciách“. A po svojom prejave americký prezident známy svojou lživosťou a nedôveryhodnosťou odletel z Varšavy na schôdzku s ruským prezidentom.

Právo a spravodlivosť a Trump

V skutočnosti bude Poľsko, podobne ako jeho susedia, „bezpečné“ pred ruskou vojenskou intervenciou či politickým zasahovaním do jeho záležitostí vtedy, ak bude krajina hlboko integrovaná do silnej, súdržnej, zjednotenej a demokratickej Európy. Bude bezpečná len vtedy, ak jej vlastné demokratické inštitúcie budú dostatočne silné, aby vydržali vonkajšiu snahu o zasahovanie. Ale práve teraz Poľsko vedie politická strana Právo a spravodlivosť, ktorá vedie útok proti demokratickým inštitúciám krajiny, čím si dokázala odcudziť všetkých najdôležitejších európskych susedov.

V Poľsku sa útočí na slobodnú tlač podobne ako na nezávislé súdnictvo. Súčasný minister obrany dokonca začal podkopávať profesionalizmus a apolitický charakter vojska. Tieto opatrenia odcudzili Poľsko zvyšku Európy a takisto viedli k hlbokej schizme vnútri krajiny. Zástup, ktorý sa objavil pri Trumpovom prejave, tvorili podporovatelia zvážaní autobusmi z celej krajiny. Bučali a kričali nadávky na opozičných politikov, medzi inými aj na Lecha Wałęsu, protikomunistického hrdinu, a to napriek tomu, že šlo o slávnostnú štátne, vojenské a diplomatické podujatie.

Tým, že americký prezident predniesol takýto prejav na takom mieste, utvrdil poľskú nacionalistickú vládu v jej izolacionistickom a antidemokratickom kurze. Takisto povzbudil Poliakov, aby boli „statoční“ tak ako v minulosti, keď bojovali sami, a povzbudil ich aj v tom, aby opäť raz vložili svoje nádeje do vzdialených spojencov. Dúfajme, že túto vieru nebudú musieť nikdy otestovať.

© Washington Post

Autorka je americká historička a novinárka

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie