Denník N

Kiska na Pohode: Poznám dvadsať ľudí, ktorí by boli lepším prezidentom, treba ich presviedčať (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident Andrej Kiska ani na Pohode nepovedal, či bude opäť kandidovať. Robert Kaliňák naňho vraj skúšal „viac fintičiek“.

„Vieš, zajtra je Pohoda, sľúbil som,“ opisoval Andrej Kiska dnes v diskusii šéfredaktora .týždňa Štefana Hríba na Pohode, ako sa na festival pýtal od manželky, ktorá v piatok porodila ich tretie dieťa. Prezident s manželkou v piatok oznámili, že sa im narodil syn Martin.

Nový zmysel tak dostal stredajší spor s Robertom Ficom o účasť na oslavách sviatku Cyrila a Metoda na Devíne, kde premiér na diaľku kritizoval prezidenta Kisku, že neprišiel.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan vtedy reagoval, že ani premiér nebol na všetkých akciách, kam ho pozval prezident, ale Kiska by o tom nikdy verejne nehovoril. „A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva.“ Už o dva dni v piatok potom prezident Kiska zverejnil svoje fotografie z pôrodnice v Poprade.

Ako Kiska v sobotu vysvetľuje, že na Devíne nebol: „Nepokladám za slušné si takto odkazovať, kto kam chodí.“

Verí, že bude „super strana“

Prezident Kiska tento rok oznámil, že v roku 2020 nebude kandidovať v parlamentných voľbách. Mnohí ho totiž vyzývali, aby sa postavil na čelo politickej strany a postavil sa proti Robertovi Ficovi v súboji o post premiéra.

„Moje oznámenie dostatočne v predstihu mohlo dať signál tým, čo chcú byť naplno v politike, že sa nebudú spoliehať na Kisku, že pôjdu do toho. Stále pozývam mladých ľudí, aby pomohli zmeniť krajinu,“ povedal Kiska na Pohode.

Verí, že bude „super strana, ktorú budem voliť aj ja“.

Prezident Andrej Kiska na Pohode medzi ľuďmi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bude kandidovať, keď má malé dieťa?

Kiska však stále nepovedal, či bude v roku 2019 opäť kandidovať za prezidenta. Sľúbil to povedať najneskôr pár mesiacov pred voľbami.

Neprezradil to ani na Pohode. „Poznám desať, možno dvadsať ľudí, ktorí by boli lepším prezidentom ako ja. Dôležité ich je iba namotivovať. Ešte mám dva roky, ale prípadnú kandidatúru oznámim do septembra budúceho roka,“ povedal.

Jeho rozhodnutie opäť kandidovať na prezidenta môže výrazne ovplyvniť to, že sa mu teraz narodilo dieťa. Na Pohode povedal, že chce aspoň toto leto stráviť čo najviac času s rodinou a so synom Martinkom.

Už predtým bolo spojenie jeho rodinného života s funkciou komplikované. Prvá dáma zostala žiť v Poprade a prezident sa cez víkendy vracia za rodinou z Bratislavy. Z toho plynie aj jeho najväčší škandál vo funkcii, že často domov lietal vládnym špeciálom.

„Keby som vedel, že tu je nejaký fantastický prezident, osobne by som ho dal do paláca a išiel robiť charitu,“ povedal tiež Kiska. Funkciu prezidenta si však váži, napríklad aj pre stretnutia s pápežom či dalajlámom.

Kiska na Pohode: Kaliňák na mňa skúšal viaceré fintičky
Video: Martina Koník

Kaliňák spravil na mňa viac fintičiek

Moderátor a šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb hral s prezidentom hru – čo vám napadne, keď sa povie:

Bašternák: „Hádam už bolo povedané všetko. Ak niekto povie, že preniesol 12 miliónov v hotovosti, to hádam nie,“ povedal Kiska po dlhšom mlčaní.

Robert Kaliňák a lety: „Veľké sklamanie. Som životný optimista, ktorý verí ľuďom. Aj keď ma mnohí varovali. Presne takéto ‚hrátky‘ som s ním zažil viaceré. Takýchto fintičiek spravil podstatne viac. Je to sklamanie, ale súčasť politiky,“ povedal Kiska a menoval napríklad aj svoju operáciu kolena v Česku, za čo ho ministerstvo kritizovalo, hoci ho tam poslali lekári z nemocnice pod Kaliňákom.

„Ale najväčšie sklamanie z tohto rezortu je, že si títo ľudia skutočne myslia, že u nás korupcia nie je. Pritom ľudia nenahlasujú korupciu preto, že neveria, že sa vyšetrí. Najhoršie je, ak si chybu nedokáže niekto priznať.“

Študenti a protikorupčný pochod: „Som na nich hrdý.“

Diskreditácia študentov stojacich  za protikorupčným pochodom: „Je mi to ľúto. Treba vstať a ísť ďalej.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Bezáka som sa musel opýtať

Kiska hovorí, že keď šiel na audienciu k pápežovi Františkovi, dostal od nunciatúry prosbu, aby neotváral tému Róberta Bezáka.

„Prvá veta, ktorú som sa spýtal, bola, ako je možné, že ľudia na Slovensku nepoznajú dôvod jeho odvolania.“ Hovorí, že tému otvoril na stretnutí s pápežom a ten sa s Bezákom potom stretol. „Budem v tom určite pokračovať.“

Premiérove odkazy mladým

Z vrcholových politikov na Pohodu v minulosti prišli Václav Havel, Iveta Radičová (aj ako premiérka), Karel Schwarzenberg či Richard Sulík, z ďalších osobností napríklad aj odvolaný arcibiskup Róbert Bezák.

Premiér Robert Fico na tento festival nechodí. Aj on sa však tento rok snaží zaujať mladých. Napríklad zodpovednosťou voči mladým ľuďom odôvodňoval aj list šéfovi UEFA po vypadnutí slovenských mladých futbalistov z majstrovstiev Európy do 21 rokov.

Premiér si teraz aj na diaľku posielal odkazy s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu. Stredoškolákov obvinil, že protesty neorganizujú oni, ale im ich zorganizovali médiá. Študenti žiadajú aj odchod Ficovho najbližšieho spolupracovníka, ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aj pre prípad podnikateľa Ladislava Bašternáka, v ktorého byte v komplexe Bonaparte stále premiér býva. Študentov za pochodom Fico presviedča, že mu tiež ide o boj proti korupcii.

Premiéra skôr ako na festivaloch vidno na akciách ako 1. máj či MDŽ, v stredu bol na oslavách sviatku Cyrila a Metoda na Devíne a na diaľku tam kritizoval prezidenta Kisku za to, že neprišiel.

Vyznamenanie pre Kaščáka sa Ficovi nepáči

Prezident Kiska má k festivalu Pohoda blízko, bol tam už v roku 2014, teda v roku svojho zvolenia do funkcie a porážky Roberta Fica. Tento rok prezident udelil vyznamenanie aj zakladateľovi Pohody Michalovi Kaščákovi.

„Najskôr som chcel pána prezidenta varovať, čo všetko mám za sebou,“ vtipkoval vtedy Kaščák o tom, či zvažoval, že si ako jeden z najmladších vyznamenaných ocenenie neprevezme aj pre reakcie mnohých trollov. „Ale vzhľadom na to, že to je spojené práve s Andrejom Kiskom, ma to potešilo.“

Prezidenta za toto rozhodnutie ostro kritizoval premiér Robert Fico, prekážalo mu, že Kiska nevyznamenal ľudí za historicky prvým predsedníctvom v Rade EÚ.

„Mrzí ma, že iné podujatie, ktoré sa tiež začína na ‚p‘, ale nebolo to predsedníctvo, dostalo štátne vyznamenanie,“ povedal na začiatku tohto roka Fico.

Kiska diskutoval na Pohode.
Video: Martina Koník

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Festival Pohoda

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie