Denník N

Šesťročného Bradleyho povzbudzovalo celé Anglicko, boj s rakovinou však prehral

Bradley Lowery. Foto – TASR/AP
Bradley Lowery. Foto – TASR/AP

6-ročný Bradley Lowery zo Sunderlandu v piatok zomrel na rakovinu, s ktorou bojoval takmer celý život. Poprednému hráčovi Jermainovi Defoeovi ukázal, že život je o dôležitejších veciach ako o futbale.

Tridsaťštyriročný Jermain Defoe sa v marci po troch rokoch vrátil do anglickej reprezentácie.

Aj keď ho málokto očakával vôbec v nominácii, v kvalifikačnom súboji proti Litve na slávnom londýnskom štadióne vyšiel na ihrisko ako prvý a okrem spoluhráčov viedol aj svojho najväčšieho fanúšika: 6-ročného Bradleyho Loweryho, malého chlapca zo Sunderlandu.

Bradley bojoval s neuroblastómom, ojedinelým druhom rakoviny. Defoea, v minulej sezóne zrejme najlepšieho hráča Sunderlandu, zbožňoval. Skúsený útočník po vypadnutí z Premier League prestúpil na juh do Bournemouthu, ale hneď po oznámení prestupu cestoval naspäť na sever, aby Bradleyho navštívil.

Keď sa ho vo štvrtok na tlačovej konferencii novinári spýtali na Bradleyho, Defoe sa rozplakal. „Veľmi veľa pocitov som v sebe dusil, pretože som bol vždy taký. V tomto biznise všetci považujú futbalistov za silných a podobne, ale aj ja som len ľudská bytosť a naozaj sa ma to dotklo. Bolo mi veľmi ťažko, keď som videl, ako sa trápi. A hlavne, keď sa s tým nedá nič spraviť.

Každé ráno som vstával a kontroloval telefón. Vedel som, že raz tá správa príde a bude to ťažké. Pre mňa je dôležité, aby som si aj počas letnej prípravy uvedomoval, že život nie je len o futbale. Bolo pre mňa vzácne, že som sa v stredu mohol stretnúť s Bradleym a stráviť s ním čas. Vychutnal som si to.

Keď som bol preč, nahral som mu malé video,“ rozprával Defoe. „Aj on mi jedno spravil, keď Anglicko hralo s Francúzskom. Nahral mi správu a bolo to od neho pekné. Napriek obdobiam, keď mal bolesti, sa vždy dokázal usmiať.“

Malý hrdina

Bradley, ktorý sa stal miláčikom celého Anglicka, však v piatok zomrel. „Bol to náš malý hrdina a zviedol tú najväčšiu bitku, ale potrebovali ho niekde inde,“ napísali jeho rodičia na Facebooku.

„Neexistujú slová na to, aby sme opísali, akí sme zronení. Ďakujeme vám všetkým za podporu a milé slová. Spinkaj sladko, synáčik, a lietaj vysoko s tými anjelmi.“

Bradleymu diagnostikovali rakovinu ako 18-mesačnému a bojoval s ňou celé detstvo. Chemoterapiu podstupoval celkovo až dva roky a ochorenie dokázala zmierniť, ale minulý rok v júni jeho rodičom povedali, že sa vrátilo a opäť narastá.

Pomôcť mu mohla iba drahá liečba v Spojených štátoch amerických, preto rodičia prosili o finančné dary na Facebooku a Twitteri. V minulom roku vyzbierali viac ako 700-tisíc libier, ale lekári im nakoniec po štyroch mesiacoch oznámili, že choroba už je v nevyliečiteľnom štádiu.

Vrátili sa s ním do Newcastlu a lekári sa zameriavali na zmenšenie nádoru, no rakovina sa stále šírila. Na konci mája chlapca prepustili z nemocnice a zostal doma v paliatívnej liečbe.

Zistili mu ďalšie nádory a naplánovali rádioterapiu, jeho stav sa však neustále zhoršoval. Pred desiatimi dňami rodina na Facebook napísala: „Bradley rýchlo upadá, má veľmi vysokú teplotu, nízku úroveň kyslíka a rýchlo dýcha.“

Najlepší gól mesiaca

Bradleyho príbeh bol v minulej sezóne jedným z najkrajších vo svete futbalu. Médiá písali najmä o silnej citovej väzbe k Defoeovi, jeho obľúbenému hráčovi a „najlepšiemu kamarátovi“.

Na verejnosti sa spolu prvý raz objavili v septembrovom ligovom zápase doma proti Evertonu. Bradley vyviedol svoj obľúbený tím Sunderland na ihrisko ako maskot, štadión mu tlieskal a v piatej minúte fanúšikovia oboch klubov na tribúne skandovali „There’s only one Bradley Lowery“ (Je len jeden Bradley Lowery).

Vystavili i veľký transparent s nápisom „We’re with you, Bradley“ (Sme s tebou, Bradley).

„Bolo to úžasné. Stretol som sa s Jermainom Defoeom, ktorý je mojím obľúbeným hráčom, a každý hovoril moje meno. Ďakujem všetkým,“ povedal chlapček v rozhovore pre miestne noviny Sunderland Echo.

O tri mesiace neskôr Bradleyho pozvali na ďalší domáci duel proti Chelsea. Počas predzápasovej rozcvičky strelil gól brankárovi hostí Asmirovi Begovićovi z Bosny a Hercegoviny. Kopal naňho z piatich metrov, poslal loptu do stredu brány a Begović sa hodil na stranu.

V relácii BBC Match of the Day dokonca Bradleyho symbolický zásah vyhlásili za gól mesiaca a graficky ho analyzovali. Zopár minút s ním strávil aj brazílsky útočník Chelsea Diego Costa, známy okrem svojich streleckých schopností hlavne výbušnou povahou a viacerými konfliktmi.

Bradleymu fandilo celé Anglicko. Na sociálnych sieťach mu denne chodili tisícky podporných správ, na návštevu ho pozývali viaceré kluby z Premier League. Na ihrisko vybehol aj ako maskot Evertonu a v klube na jeho liečbu venovali 200-tisíc libier.

Zavolali ho na odovzdávanie ocenenia Športovej osobnosti roka BBC v Birminghame, kde sa stretol s reprezentačným trénerom Garethom Southgatom či legendárnym útočníkom Garym Linekerom, ktorý momentálne pôsobí ako moderátor BBC.

Na Vianoce mu prišlo okolo 250-tisíc pohľadníc z celého sveta vrátane Austrálie či Nového Zélandu.

Inšpirácia až do konca

Najviac miloval Defoea. Raz ho Defoe s troma spoluhráčmi navštívil v nemocnici a Bradley zaspal na posteli v jeho náručí. „Hneď ako som vošiel do izby, vyskočil, schmatol ma a povedal: ‚Poď do postele!‘“ opisoval Defoe.

„Dal na mňa perinu a povedal mame: ‚Môžeš zhasnúť?‘ Chcel sa iba objať a ísť spať. Môžete si predstaviť ten neuveriteľný pocit. Samozrejme, človeku sa chce rozplakať, ale nesmie prejaviť svoje emócie, lebo chlapec je ešte malý a nechcete mu dať najavo, že ste vyvedený z miery. Žijem požehnaný život a je to skvelý pocit, keď môžem niečo vrátiť a niekoho tak obšťastniť, hlavne malého chlapca, ktorý prechádza veľmi náročným obdobím.“

Bradley svoj boj prehral, ale mnohým ľuďom určite pomohol, aj keď si to zrejme ani nemohol uvedomiť.

Gary Lineker na Twitter napísal: „Som neuveriteľne smutný, že malý Bradley Lowery už nie je medzi nami. Bojovník a inšpirácia až do úplného konca. Odpočívaj v pokoji, Bradley.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie