Denník N

Ivanka za rokovacím stolom, USA ako čierna ovca a horiaci Hamburg. Kľúčové momenty samitu G20

Samit G20 v Hamburgu. Foto – TASR/AP, koláž N
Samit G20 v Hamburgu. Foto – TASR/AP, koláž N

Svetoví lídri rokovali v Hamburgu o globálnych problémoch. Podporili voľný obchod a s výnimkou USA aj boj proti klimatickým zmenám.

USA proti všetkým

Jedným z hlavných bodov agendy samitu G20 bol boj proti klimatickým zmenám. Európski lídri sa Donalda Trumpa v Hamburgu snažili presvedčiť, aby prehodnotil svoje rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody. Trump, naopak, dúfal, že by sa zaňho mohli postaviť Turci a Saudská Arábia a takisto svoj záväzok voči dohode zrušiť.

Nič z toho sa nestalo, a tak hrozilo, že G20 nedokáže vydať ani spoločné záverečné vyhlásenie.

Hostiteľka Angela Merkelová už niekoľko týždňov pred samitom avizovala, že rokovania v Hamburgu nebudú jednoduché. Aj vzhľadom na Trumpa. „Ak si niekto myslí, že problémy tohto sveta sa dajú vyriešiť izoláciou alebo protekcionizmom, veľmi sa mýli,“ povedala Angela Merkelová v nemeckom parlamente.

Vyhlásenie sa napokon podarilo spísať, no iba s podmienkou, že USA v ňom dajú najavo svoj nesúhlas s Parížskou dohodou, ktorú ostatných 19 lídrov označilo za nezvratnú. Američania však uznali potrebu znižovania emisií.

Záverečné stanovisko samitu sa podľa britských médií nerodilo ľahko. Britská premiérka Theresa Mayová povedala, že je zdesená z Trumpovho rozhodnutia odstúpiť od klimatickej dohody; Angela Merkelová povedala, že to ľutuje.

Postoj USA sa nepáčil ani Emmanuelovi Macronovi, ktorý napokon s Trumpom, Mayovou a austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom odišiel z miestnosti, aby pomohol dojednať záverečné znenie. „Berieme na vedomie rozhodnutie USA, ktoré od Parížskej dohody odstúpili. Lídri ostatných členov zoskupenia G20 parížsku dohodu považujú za nezvratnú,“ píše sa v ňom.

USA sa však prihlásili k pasážam, ktoré kritizujú protekcionizmus a podporujú voľný obchod.

Ivanka rokovala so svetovými lídrami

Nikto ju nezvolil, nemá potrebnú kvalifikáciu ani skúsenosti, no aj napriek tomu zasadla za stôl so svetovými lídrami. Nie na neformálnej akcii, ale na jednom z najdôležitejších svetových fór.

Ivanka Trumpová počas panelovej diskusie o migrácii a zdravotníctve sedela bok po boku s britskou premiérkou Theresou Mayovou a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Okrem toho sa zúčastnila aj odbornej diskusie zameranej na tvorbu iniciatív na podporu podnikateliek.

To, že hlavu štátu počas rokovaní nahradí niekto iný, nie je nič nezvyčajné. Ivanka Trumpová bola súčasťou oficiálnej americkej delegácie. Kritika však v tomto prípade poukazovala na jej nekvalifikovanosť a na to, že Trumpa v USA už od inaugurácie obviňujú z rodinkárstva.

Ivanka Trumpová a svetoví lídri. Foto – TASR/AP

Angela Merkelová to však zľahčovala: „Delegácie sa samy rozhodujú, kto nahradí hlavu štátu, ak práve nie je na rokovaní, a Ivanka Trumpová bola súčasťou delegácie. Je známe, že pracuje v Bielom dome a že sa zapája do niektorých iniciatív,“ povedala nemecká kancelárka.

A ako sa to svet dozvedel? Na Twitteri to zverejnila členka ruskej delegácie, ktorá svoj príspevok neskôr zmazala.

Úžasné stretnutie Trumpa a Putina

V Hamburgu sa zišli dve desiatky lídrov a hľadali sa spoločné postoje a riešenia globálnych problémov. Najväčšiu pozornosť však na samite pútalo prvé osobné stretnutie Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

Trump ho označil za úžasné. A hoci americký prezident bol so sebou tradične veľmi spokojný, z rokovania vyšiel ako víťaz Putin. Pred médiami spolu so svojím ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom hovorili o tom, že Američanom dali detailné odpovede na otázky o ruskom zasahovaní do prezidentských volieb v USA. Tie vraj Donalda Trumpa uspokojili.

Foto – TASR/AP

Pre Putina bolo víťazstvom aj to, že sa s Trumpom rozprával viac ako dve hodiny, čím preukázal svoju dôležitosť. Trump mu tak dal presne to, čo chcel, píše komentátorka New York Times Masha Gessenová: „Putin má už 17 rokov jasno v tom, čo chce od USA: žiada, aby sa k nemu správali ako k seberovnému partnerovi, a nechce, aby sa ho pýtali na vnútroštátne témy ani ho za ne kritizovali, pretože tie sú výlučne jeho sférou vplyvu.“

Podľa dostupných informácií sa Trump s Putinom nerozprával o problémových témach, ktoré kritizujú iní svetoví lídri: zatýkanie opozície, anexia Krymu, podozrenia týkajúce sa mučenia homosexuálov v Čečensku.

Stretnutie s Putinom však americký prezident označil za „úžasné“. Podobne ako prvá Trumpova zahraničná návšteva, aj jeho druhý výlet mimo USA ukázal, že americký prezident si viac ako s tými, ktorí sú jeho prirodzenými partnermi, rozumie s populistickými či autoritárskymi politikmi.

Viac o stretnutí sme písali tu.

Demonštranti v uliciach Hamburgu

Kým svetoví lídri rokovali, v uliciach rodného mesta Angely Merkelovej boli desaťtisíce demonštrantov (v sobotu podľa organizátorov 76-tisíc) a tisíce policajtov.

Počas protestov sa rozpútali násilnosti a výtržnosti. Niektoré skupiny demonštrantov, ktorí odmietajú kapitalizmus, podpaľovali autá a rozbíjali obchody. Vo väzení skončili desiatky demonštrantov, ktorí mali násilie na svedomí, zranenia utrpelo takmer 300 policajtov.

Demonštranti v uliciach Hamburgu. Foto – TASR/AP

Angela Merkelová síce dala najavo, že s protestmi nesúhlasí, no zároveň chcela ostatným lídrom (aj tým, ktorí protesty vo svojich štátoch tvrdo potláčajú) ukázať, že fungujúca demokracia zvládne aj takéto situácie.

Napokon však musela násilie odsúdiť a oznámila, že štát plánuje odškodniť ľudí, ktorých majetky boli počas protestov poškodené.

V meste však boli aj tisíce ľudí, ktorí protestovali pokojne, a tak dávali najavo svoj nesúhlas s politikou svetových lídrov.

Čo sa ešte udialo?

  • Donald Trump vyhlásil, že USA s Veľkou Britániou čo najskôr uzavrú obchodnú dohodu (Briti ju smú uzavrieť až po odchode z EÚ)
  • Angela Merkelová sa stretla s Recepom Tayyipom Erdoğanom, stretnutie podľa nej ukázalo, že medzi Nemeckom a Tureckom sú veľké rozdiely
  • Biely dom si pomýlil oficiálne názvy Číny a Taiwanu, vo svojom stanovisku tak Si Ťin-pchinga označil za prezidenta Taiwanu
  • Trump a Putin dohodli prímerie na juhozápade Sýrie
  • USA dajú 50 miliónov dolárov do nového fondu Svetovej banky, ktorý má pomôcť ženám podnikateľkám, a 639 miliónov na boj proti hladomoru
  • Vladimir Putin ostatných lídrov ubezpečoval, že Rusko nezasahovalo do prezidentských volieb v USA

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie