Denník N

Táto vláda bez milosti drví korupciu. Tak to vidí Robert Fico

Plagát Ladislava Bašternáka v parlamente počas schôdze, na ktorej opozícia chcela odvolať Kaliňáka. Foto N – Vladimír Šimíček
Plagát Ladislava Bašternáka v parlamente počas schôdze, na ktorej opozícia chcela odvolať Kaliňáka. Foto N – Vladimír Šimíček

Podľa premiéra sa proti korupcii na Slovensku tvrdo bojuje. Najväčší úlovok NAKA sú úplatní profesori poľnohospodárskej univerzity.

Vždy, keď sa Robert Fico objaví v televízii, si uvedomím, ako neuveriteľne zázračný musí byť pohľad z okien komplexu Bonaparte na krajinu, ktorá je za nimi. To sklo akoby rozprávkovo premieňalo realitu pred sebou na vysnívané Slovensko, ktoré kedysi švajčiarskymi farbami maľovalo po bilbordoch Mečiarovo HZDS. Človek zrazu aj pochopí, prečo sa premiérovi z toho bytu tak veľmi nechce.

Kto by netúžil pozrieť sa na náš malý štát cez takéto ružové sklá? Čo kreslia nové Bašternákove zákony okennej optiky, sme sa dozvedeli aj v nedeľňajšom vydaní V politike na TA3.

Predseda vlády je presvedčený o tom, že sa v poslednom čase urobilo veľa v boji s korupciou. Odvážna veta, za ktorou by nejeden čakal mená veľkých rýb, ktorým NAKA za posledné dva roky zhabala majetky a poslala ich pekne do chládku. Nič také však neprišlo. Fico spomenul zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, špeciálny odbor na úrade vlády, obmedzenie hotovostných platieb či zavedenie elektronického trhoviska.

Spoza okna nad Hradom „kusisko roboty“, cez našu optiku „holé nič“. Pripomína to chvastajúcich sa rybárov, ktorí opravili štyri člny, dva úplne vymenili, nakúpili nové siete, pridali štyri moderné udice a úplne revolučné návnady. A keď sa ich opýtate, či niečo chytili, hanblivo sklopia zrak.

Niežeby NAKA nikoho nechytila. Hanební profesori nitrianskej poľnohospodárskej univerzity, ktorí sa pri skúškach nechali uplácať študentmi, nemohli ani tušiť, že sú na nich nasadení tí najlepší protikorupční agenti.

Možno pozerám príliš veľa seriálov typu C.S.I. Miami, ale baví ma predstava, ako šéf špeciálneho tímu na porade ukazujúc na fotku staručkého profesora hydinárskej výroby vážne hovorí: „Chcem o ňom vedieť všetko. Čo číta, koho volil, s kým sa stýka, čo obeduje, akú zubnú protézu používa, koľkokrát denne sa pociká.“

Aj zaisťovanie dôkazov by dalo zabrať nejednému hercovi, aby sa úplne nerozosmial: namiesto kufríka plného bankoviek dve fľaše Baileys, víno, domáca pálenka a štyri kilá klobás. Forenzní experti by boli vo vytržení.

Netvrdím, že boj s korupciou je ľahký. Korupcia je tu, odkedy je človek človekom. Koniec-koncov, stála aj pri zrode jedného z najväčších náboženstiev. Len si spomeňte na troch kráľov a ich úplatky: zlato, kadidlo a myrhu. A povedzme si otvorene, aj Ježiš, ktorý horlil za spravodlivosť, nepatril k najodvážnejším nahlasovateľom korupcie. Pri poslednej večeri sa tiež držal starého známeho „len žiadne mená“, keď povedal iba: Jeden z vás ma zradí.

Takto sa na tom môžeme zasmiať pri káve s kamarátmi. Ale ak sa chceme na túto tému baviť vážne, potom nemôžeme vtipkovať v TA3 o tom, ako táto vláda bez milosti drví korupciu.

Pretože reálny stav jej boja s ňou by si premiér uvedomil hneď, ako by jeho okná v Bonapartovi stratili svoju magickú moc. Videl by totiž výhľad, ktorý bez korupcie politik jeho významu nikdy nemôže mať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie