Denník N

Tóth nemusel dopovať. Biologický pas často odhalí skrytú chorobu, tvrdí lekár Malovič

Ako čerstvý olympijský víťaz. Foto - tasr
Ako čerstvý olympijský víťaz. Foto – tasr

Matej Tóth sa antidopingovým orgánom snaží vysvetliť, že za nezrovnalosťami s jeho biologickým pasom je jeho zdravotný stav.

Keď bola pred viac ako desaťročím na vrchole dopingová éra v cyklistike, jazdci si pomáhali hlavne preparátmi na zvýšenie počtu červených krviniek. Dosiahli tak lepšie okysličenie organizmu a vyššiu výdrž v náročných horských stúpaniach.

Táto forma dopingu sa však veľmi ťažko odhaľovala pomocou jednorazových odberov, preto antidopingové orgány začali využívať takzvaný biologický pas.

Je to akýsi dokument, do ktorého sa v pravidelných intervaloch zapisujú niektoré parametre krvi. Napríklad nasýtenosť červených krviniek kyslíkom, ich množenie či vysoká hladina červeného farbiva hemoglobínu.

„Ak sa ich počet v dlhšom horizonte zvýši, prípadne je príliš kolísavý, tak ich treba vysvetliť a deklarovať lekárskym nálezom,“ hovorí športový lekár Pavel Malovič, ktorý pracuje ako antidopingový komisár Európskej futbalovej futbalovej asociácie (UEFA).

„Tieto hodnoty sa dávajú do rôznych pomerov, aby sme mali čo najviac informácií o možnom užívaní zakázaných látok,“ vysvetľuje Tomáš Pagáč zo Slovenskej antidopingovej agentúry.

Na základe nezrovnalostí v biologickom pase, z ktorých vyplynula psychická a fyzická nepohoda, sa musel vzdať obhajoby titulu majstra sveta slovenský chodec Matej Tóth.

Informáciu o prebiehajúcom vyšetrovaní potvrdila aj Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Slovenský atletický zväz informoval, že k vyšetrovaniu sa nesmie vyjadrovať.

Neurobil by takúto chybu

Malovič tvrdí, že o Tóthovom prípade môžeme v tomto štádiu len špekulovať. Samotný športovec ani antidopingová agentúra nesmie akokoľvek informovať či komentovať priebeh vyšetrovania.

Prípad 34-ročného Tótha budí pozornosť aj preto, že olympijský víťaz a majster sveta bol veľkým bojovníkom za očistu športu od dopingu. „Myslím si, že Tóth je natoľko spoľahlivý, že by neurobil chybu tohto typu,“ hovorí Malovič.

„Sústredím sa najmä na to, aby som s pomocou rešpektovaných svetových odborníkov z rôznych oblastí preukázal, že ide o prirodzený fyziologický stav organizmu, ktorý mohol vyvolať môj vtedajší zdravotný stav,“ uviedol Tóth v sobotňajšom stanovisku.

Pavel Malovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neinformoval však, z ktorého obdobia nález pochádza, ani o svojich zdravotných problémoch, a preto môžeme ďalej opäť len špekulovať.

O Tóthovej neúčasti na augustových majstrovstvách sveta sa špekulovalo už dlhšie, nezúčastnil sa ani na júnovom šamorínskom mítingu P – T – S, na ktorom sa mal predstaviť na trojkilometrovej trati.

Začiatkom júla sa v Rádiu Aktual objavila správa, že za prípadnou Tóthovou neúčasťou na šampionáte môžu byť problémy s biologickým pasom.

„Dôvodom mojej neúčasti je psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Tento stav spôsobila správa od IAAF, ktorá ma upozornila na štatistické odchýlky v mojom biologickom pase a požiadala ma o vysvetlenie,“ vysvetlil Tóth v sobotu.

Z tohto vyjadrenia vyplýva, že Tóth nemal zastavenú činnosť. Pagáč však tvrdí, že „ak má športovec vo všeobecnosti nepriaznivý analytický nález, pozastavuje sa mu činnosť do ukončenia vyšetrovania“.

V nedeľu už Jednotka pre integritu atletiky IAAF informovala, že Tótha dočasne suspendovali. Podľa agentúry AP mu hrozí až štvorročný dištanc, súťažiť nesmie až do vyriešenia prípadu.

Nemalo sa to dostať von

Malovič tvrdí, že vo futbale často čakajú so zverejnením problémov v súvislosti s biologickými pasmi. „Často tieto nezrovnalosti súvisia so zdravotným stavom športovca. A práve vďaka dopingovým kontrolám sa príde na niečo, čo sa skrýva v organizme,“ vysvetľuje.

„Som zástancom prezumpcie neviny. Považujem za chybu, že táto informácia išla von.“

Malovič si myslí, že k nárastu počtu červených krviniek v krvi mohlo prísť napríklad aj počas vysokohorského sústredenia. „Tóth chodieval do talianskeho Livigna, ktoré sa nachádza vo výške viac ako tritisíc metrov nad morom. Rovnako to mohol spôsobiť aj pobyt v hyperbarickej komore, v ktorej človek dýcha kyslík pod väčším tlakom, v akom sa nachádza v atmosfére.“

Pagáč z antidopingovej agentúry však tvrdí, že užívanie liekov či tréning vo vysokej nadmorskej výške športovec uvádza pri dopingovej kontrole:

„Ak by napríklad išlo o zdravotný stav, pre ktorý musí športovec užívať liek, ktorý obsahuje zakázanú látku, musí požiadať o udelenie takzvanej terapeutickej výnimky.“

Bojovník proti dopingu

Matej Tóth je olympijským víťazom z Ria de Janeiro 2016, v auguste mal v Londýne obhajovať titul majstra sveta z Pekingu 2015.

Minulý rok sa stal na Slovensku športovcom roka pred Petrom Saganom.

„Ani chôdza nie je voči dopingu imúnna, problém ruskej skupiny reprezentantov však spočíva v tom, že jej tréner mal za posledných päť rokov medzi zverencami asi 30 pozitívnych dopingových prípadov,“ hovoril v rozhovore pre Denník N v roku 2015.

„Tam nie je o čom debatovať, je jasné, že ide o riadené dopovanie. Preto je fajn, že na majstrovstvách sveta nebol žiadny ruský chodec.“

Ruskí atléti sa pre dopingový škandál nemohli zúčastniť o rok neskôr na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Tóth sa po posledných úspechoch stal tvárou mobilného operátora, zdravotnej poisťovne či antidopingovej kampane.

Antidopingový spot, v ktorom sa objavil aj Tóth:

Prípad Kreuziger

Krátko po tom, ako Tóth priznal problémy s biologickým pasom, začali novinári aj diskutujúci na internete upozorňovať na prípad českého cyklistu Romana Kreuzigera.

Bývalého kolegu Petra Sagana z tímu Tinkoff-Saxo v júni 2013 upozornila Medzinárodná cyklistická únia (UCI) na odchýlky v jeho biologickom pase. V tom čase jazdil za kazažskú Astanu.

UCI neprijala jeho vysvetlenie, že anomálie nespôsobili nepovolené látky.

Dnes 31-ročný Kreuziger prišiel o Tour de France 2014 a robil všetko pre svoj návrat. Na webe KreuzigerCase.com dokonca zverejnil svoje výsledky z biologických pasov z rokov 2007 – 2013.

Verejnosti ponúkol aj tajné dokumenty UCI týkajúce sa jeho prípadu či lekárske vyšetrenie, ktoré mali potvrdiť jeho nevinu.

Z dokumentov vyplývalo, že Kreuziger mal lekármi potvrdenú zníženú činnosť štítnej žľazy. Hodnoty hemoglobínu a retikulocytov vraj nikdy nedosiahli viac než 77 percent povolenej hodnoty.

„Teraz sa už nedá špekulovať, lekársky nález si nekúpite, ako sa to stávalo v 70. a 80. rokoch,“ tvrdí Malovič.

Keď mal o prípade rozhodnúť Športový arbitrážny súd, UCI a Medzinárodná antidopingová agentúra ustúpili a v júni 2015 zbavili Kreuzigera všetkých obvinení.

Kreuziger je momentálne na Tour de France so svojím tímom ORICA-SCOTT GreenEDGE Cycling.

Roman Kreuziger v roku 2013. Foto – TASR/AP

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie