Denník N

V tendri, pre ktorý sa Suchánek vzdal Bielej vrany, polícia chybu nenašla

Poslanec Alan Suchánek. Foto – TASR
Poslanec Alan Suchánek. Foto – TASR

Keď Fico zaútočil na poslanca OĽaNO za kauzu nákupu CT v piešťanskej nemocnici, boli už známe závery vyšetrovania, že v tendri z roku 2012 nenašli trestný čin.

Poslanec Obyčajných ľudí Alan Suchánek neporušil zákon pri nákupoch zdravotníckej techniky v Piešťanoch, vyplýva zo stanoviska Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Na to, že by Suchánek mohol mať problém, upozornil ešte vlani v máji premiér Robert Fico v blogu.

Predseda vlády vtedy poslanca vyzval, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Suchánek v roku 2014 upozornil na kauzu predraženého nákupu CT – prístroja v piešťanskej nemocnici, v ktorej pracoval. Vyvolalo to protesty v Bratislave a v Košiciach. O funkciu následne prišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorá bola v nemocnici v Piešťanoch v dozornej rade, a napokon odstúpil aj predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý bol opozíciou označovaný za muža v pozadí predražených nákupov v zdravotníctve.

Ficov apel

Fico sa vlani v blogu odvolával na informácie o tom, že práve Suchánek, ktorý za upozornenie na kauzu dostal aj ocenenie Biela vrana, ešte v roku 2012 presadzoval pri kúpe CT pre nemocnicu drahšiu a horšiu ponuku.

„Ak chce Aliancia Fair-play vyvolať aspoň zdanie férovej mimovládnej organizácie bojujúcej proti korupcii, mala by tomuto poslancovi ocenenie Biela vrana odňať, a to minimálne dovtedy, kým nebude schopný podozrenia hodnoverne vyvrátiť,“ napísal premiér.

Proti nákupu predraženého CT protestovali v roku 2014 aj ľudia v Piešťanoch. Foto – TASR

Generálna prokuratúra krátko potom vydala stanovisko,  že „zabezpečí preverenie medializovaných informácií tak, ako to už urobila v minulosti vo viacerých medializovaných prípadoch“.

V tom čase však už bolo platné rozhodnutie protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry zo septembra 2015, že v tendri z roka 2012 „neboli zistené skutočnosti, ktoré by preukazovali trestnoprávnu zodpovednosť a naplnenie obligatórnych znakov skutkových podstát uvedených trestných činov“, a vec bola odmietnutá.

Z kauzy k pseudokauze

Alan Suchánek je od vlaňajška poslancom Národnej rady – najprv v roku 2014 aktívne vystupoval na mítingoch opozície, ktoré organizovali SaS, Obyčajní ľudia a Alojz Hlina, a následne tento chirurg prijal ponuku od Igora Matoviča a kandidoval do Národnej rady ako číslo dva na kandidátke Obyčajných ľudí.

Fico aj ďalší členovia Smeru ho opakovane za jeho účasť na tendri v roku 2012 spochybňovali a s odstupom času označovali odstúpenie ministerky zdravotníctva a šéfa parlamentu za chybu, Zvolenskej nástupca použil pri komentovaní piešťanského CT výraz „pseudokauza“.

Zvolenskú vystriedal Čislák. Prezident Kiska ho o pár mesiacov neskôr kritizoval za nečinnosť. Foto – TASR

„Bola taká kauza, ktorá sa volala piešťanské CT, bola prijatá zodpovednosť na úrovni, aká tu ešte nikdy nebola prijatá. Odišiel predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Čo sa ukázalo na konci dňa? Že predražené CT chcel kúpiť pán doktor Suchánek z opozície, ktorý dostal za to Bielu vranu,“ hovoril zasa Fico v novembri 2016. 

Otázky poslanca Suchánka

Suchánek sa na to, ako pokračuje vyšetrovanie CT kauzy z roku 2014 a aj jeho vlastnej kauzy z roku 2012, pýtal 20. júna v parlamente počas vystúpenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára so správou o stave prokuratúry. Čižnár mu odpovedal, že v kauze, kde bolo obvinených deväť ľudí a následne bolo obvinenie zrušené, stále prebieha vyšetrovanie a čaká sa na znalecký posudok z Českej republiky. K Suchánkovej kauze, starej už päť rokov, sa nevyjadril. Poslanec potom išiel za Čižnárom a ten mu povedal, že vec bola odmietnutá.

Generálna prokuratúra odkázala Denník N na Krajskú prokuratúru v Trnave. Tá odmietnutie potvrdila, ale odkázala na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

„Vecou sa zaoberala konkrétne národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry. Po preverení potrebných skutočností vyšetrovateľ vec podozrenia zo spáchania prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a prečinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku dňa 30. 09. 2015 ukončil odmietnutím trestného stíhania,“ odpovedala NAKA.

Čo sa dialo, keď generálna prokuratúra v máji 2016 po Ficovom spochybnení Suchánka vyhlásila, že prípad ešte preverí?

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý v uvedenej veci konal, neregistruje žiadny pokyn, usmernenie alebo doplnenie trestného stíhania zo strany generálnej prokuratúry, ani od dozor vykonávajúceho prokurátora,“ reagovala NAKA.

Vrátenie ocenenia

Po Ficovom blogu sa Aliancia Fair-play rozhodla, že znovu preskúma udelenie ocenenia Suchánkovi. Skončilo sa to odstúpením celej správnej rady súťaže, ktoré vysvetlili tak, že ak by konanie Suchánka z roku 2012 preverovali podrobnejšie, ocenenie by mu neudelili. Cenu totiž dostal za to, ako sa zachoval v roku 2014, keď upozornil verejnosť na predražený nákup. Suchánek sa následne ocenenia vzdal.

Poslanec OĽaNO hovorí, že Fico ho chcel v roku 2016 len diskreditovať a pošpiniť  z dôvodu, že v hlavnej kauze bolo obvinených osem ľudí. „Dotyčným hrozili vysoké tresty a som presvedčený o tom, že ak by skončili vo väzení, viacerí by mohli vypovedať  o tom, o čo v skutočnosti išlo a kto boli ľudia v pozadí celého tendra,“ hovorí Suchánek.

Priznáva, že v roku 2012 spravil chybu, odmieta však, že by za tým bola korupcia. Nemocnica mala podľa neho havarijný stav a CT nakupovala urýchlene. Ak by nevybrali drahšiu ponuku, museli by rovnakú sumu investovať do opravy starého CT. Vie, že v súťaži bola chyba v podkladoch, ale myslel si, že to je najrýchlejšia cesta, ako pomôcť nemocnici.

Návrat do minulosti

 V roku 2012 sa nemocnica v Piešťanoch pokúsila prvýkrát kúpiť CT prístroj. Suchánek sedel vo výberovej komisii a presadzoval, aby nemocnica kúpila najdrahší prístroj. Cena nebola jediné kritérium, lebo nemocnica si dala podmienku, že chce, aby prístroj vedel snímať 128 a viac vrstiev, čo je dôležité pre diagnostiku.

Počet vrstiev znamená, ako detailne vie prístroj orgán zoskenovať. Čím viac vrstiev, tým je to detailnejšie. Táto podmienka spôsobila, že vyhrala najdrahšia ponuka od firmy Siemens. Nebolo totiž jasné, či nemocnica chce, aby mal prístroj 128 vrstiev, ktoré vie urobiť prístroj, alebo stačí, že sa vedia dorobiť v počítači.

CT prístroj. Foto N – Tomáš Benedikovič

Siemens tvrdil, že ich prístroj má 384 vrstiev, ale išlo o vrstvy, ktoré vie dorobiť v počítači. Ostatné firmy udali nižšie čísla, lebo dali počet vrstiev, ktoré vedel urobiť samotný prístroj. Dostali sa tak oproti Siemensu do nevýhody a nemali rovnaké postavenie.

Keďže Siemens získal za tento údaj omnoho viac bodov, stal sa víťazom aj s najvyššou cenou. Nemocnica ani napriek tomu súťaž nezrušila a chcela kúpiť najdrahší prístroj od Siemensu. Nakoniec súťaž zrušilo nové vedenie nemocnice, ktoré urobilo novú súťaž a chcelo kúpiť ešte drahší prístroj.

Piešťanská nemocnica doteraz musí pre spackané súťaže pracovať na zastaranom, trinásťročnom CT. Teraz sa jej však už v novej súťaži, ktorú robilo ministerstvo zdravotníctva, podarilo kúpiť nový CT prístroj za niečo vyše 600-tisíc. Ten, pre ktorý odišiel Pavol Paška a Zuzana Zvolenská, mal stáť 1,6 milióna eur. Nemocnica by mala nový stroj dostať už v najbližších mesiacoch. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie