Denník N

Plavčan ustúpil, deti sa nebudú musieť učiť písaným spojitým písmom

Minister školstva Peter Plavčan. Foto – TASR
Minister školstva Peter Plavčan. Foto – TASR

Od septembra nebudú mať školy povinnosť učiť spojité písané písmo. Budú môcť učiť písať aj inovatívnym nespojitým písmom Comenia Script.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ustúpil, a školy si tak budú môcť aj naďalej vybrať, akým typom písma budú deti v prvej triede písať. Presvedčila ho petícia za slobodu v písaní, ktorú podpísalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Plavčan hovorí, že zmenil názor po konzultácii s odborníkmi aj autormi reformného tímu Učiace sa Slovensko. Od septembra by tak školy mali mať možnosť aj naďalej používať nové písma, ako napríklad aj Comenia Script. Ide o písmo, ktoré vyvinula česká odborníčka, bolo vedecky overené a je výhodnejšie pre ľavákov aj deti s dysgrafiou, lebo je jednoduchšie.

Nevedel, koľko škôl ho používa

Minister dnes hovorí, že nemal vedomosti o tom, koľko škôl používa iné písmo – Comenia Script. „Zistili sme, že je pomerne veľký počet škôl, ktoré používajú Comenia Script,“ hovorí teraz minister.

Ide o niekoľko desiatok škôl. Ešte pred pár týždňami hovoril, že väčšina škôl učí spojitým písaným písmom.

Dodatok, ktorý mal platiť od septembra, ministerstvo zruší do konca augusta, ale Plavčan predpokladá, že ho zruší do konca júla.

Doteraz minister o zrušení nového dodatku vôbec nehovoril. Rozhodnutie obhajoval tým, že mu to odporučili experti a chcela to aj Štátna školská inšpekcia. Tá takúto požiadavku poprela.

Ministerstvo tvrdilo, že: „Podľa odborníkov je spojité písané písmo odrazom práce nášho mozgu a jeho mentálnych procesov, ktorými nás práve pri spájaní písmen do slov núti zaoberať sa slovom samotným, vnímať jeho stavbu, delenie a význam, pomáha naučiť využívať priestor a nakoniec je dôležité na rozvrhnutie energie pri písaní, aby bolo písmo úhľadné a rovnomerné.“

Minister mení názor

Teraz minister hovorí niečo iné. Comenia Script je podľa neho vhodný najmä pre deti s oneskoreným vývinom a poruchou jemnej motoriky. „Týmto dodatkom sme ako keby zabránili používať tento typ písma,“ povedal Plavčan.

Dnes už hovorí, že písmo bolo v Česku overované a „dopadlo veľmi dobre“. Tieto informácie mal minister už dávnejšie, ale o zrušení dodatku rozhodol až po viac ako mesiaci silného tlaku. Rodičia aj viaceré školy proti povinnosti učiť deti v prvom ročníku spojitým písaným písmom protestovali.

„Ministerstvo počúvalo naše argumenty,“ povedal člen petičného výboru Petície za slobodu v písaní Martin Kríž. Aj napriek tomu, že minister teraz zmenil názor, stále tvrdí, že aj predtým, ako dodatok schválil, hovoril s odborníkmi.

Experti, školy aj učitelia mu pritom vyčítali, že dodatok nezdôvodnil žiadnymi argumentmi. „Ministerstvo na zavedenie novej regulácie neuviedlo ani jeden relevantný dôvod, ktorý by vzápätí nebol vyvrátený alebo spochybnený. Zmenu sa snaží bagatelizovať alebo celkom poprieť. Preto sa obraciame na ministerstvo školstva s petíciou, v ktorej žiadame, aby aj do budúcnosti garantovalo žiakom, ich rodičom a učiteľom slobodu voľby písma, ktorú mali doteraz,“ napísali v petícii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie