Denník N

Fico a Ficová vypovedali proti Matovičovi, zaobchádzali s nimi špeciálne

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér a jeho manželka v pondelok na NAKA vypovedali v kauze, kde je Igor Matovič obvinený z ich ohovárania.

Zadný vchod, mimoriadne zavretá garážová brána, zatiahnuté žalúzie a vysokí policajní funkcionári nastúpení privítať hosťa. Tak to dnes vyzeralo na policajnom prezídiu v Bratislave, kde premiér Robert Fico (Smer) a jeho manželka Svetlana v pondelok vypovedali v kauze, v ktorej je poslanec Obyčajných ľudí Igor Matovič obvinený z toho, že ich ohováral statusom na Facebooku.

Ficovci neprišli na prezídium ako iní bežní občania – cez hlavný vchod a vrátnicu –, ale bočným vchodom, na ktorý je potrebné špeciálne povolenie ministerstva vnútra. Aby si ich novinári nemohli nasnímať, polícia zatvorila aj garáž pri rampe, ktorou neustále vchádzajú a vychádzajú policajné autá.

Premiérova dodávka odchádza z polície. Foto N – Tomáš Benedikovič

Režim chránenej osoby

Premiér a jeho manželka vypovedali v kauze, ktorá je známa ako Belize. Matovič v júli 2015 zverejnil na Facebooku status, že má z anonymného zdroja informácie, že „pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize“ a založili si účty v banke na Belize, kde majú mať približne 674 miliónov dolárov. Poslanec vtedy ani neskôr podozrenia nepodložil hodnovernými dôkazmi či informáciami.

Fico aj s manželkou zvolali tlačovú besedu a pred úradom vlády vtedy predseda vlády vyhlásil, že Matovič klame. Zároveň od polície očakávali, že si všimne, že Matovič ich ohovoril. Teraz sa novinárom už vyhli.

Úrad vlády na otázky Denníka N odpovedal, že Fico „dnes v režime chránenej osoby spolu so svojou manželkou absolvoval výsluch u vyšetrovateľa“.

„Lžou o účte na Belize, ktorou atakoval aj najbližšiu rodinu predsedu vlády, prekročil Igor Matovič všetky hranice štandardného politického súboja. Ako ukázal čas, celú túto zákernú vec si poslanec Matovič vymyslel. Preto premiér trvá na svojom podnete a ostatné je už na posúdení orgánov činných v trestnom konaní,“ dodal tlačový odbor.

Neštandardné je na tomto prípade nielen to, ako sa Fico na prezídium dostal, ale aj to, že prípad vyšetruje NAKA, ktorá sa má zaoberať najvážnejšími trestnými činmi.

Na otázku Denníka N, z akého dôvodu im polícia umožnila takýto neštandardný príchod, dokonca aj manželke, ktorá nie je verejným činiteľom, poslala polícia stanovisko v tomto znení:

„Predseda vlády Robert Fico a jeho manželka boli dnes vypovedať vo veci trestného činu ohováranie zo strany obvineného Igora M. v prípade tzv. účtu na Belize.“

Premiérova manželka prichádza na policajné prezídium bočným vchodom:

Prípad má na stole vyšetrovateľ Slavomír Laho, ktorý poslanca Obyčajných ľudí najprv obvinil. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Ondrej Repa následne obvinenie zrušil. Povedal, že Matovič od začiatku hovoril, že ide o anonymné informácie a ani novinári mu veľmi neverili. Fica to preto podľa neho nijako nepoškodilo.

Prokurátorovi sa nepáčilo ani to, že Fico a Ficová vypovedali úplne rovnako. Výsluchy majú byť podľa neho spontánne. V marci však Matoviča znovu obvinili. Do kauzy zasiahol námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý považuje rozhodnutie kolegu Repu za nezákonné.

Matovič podľa neho najprv zverejnil status a až potom na tlačovke povedal, že informácie sú anonymné. Líder Obyčajných ľudí má podľa neho veľa followerov (ľudí, ktorí sledujú jeho facebook – pozn. red.) a Fica to mohlo poškodiť bez ohľadu na to, ako Matovičove výmysly brali médiá.

Poslanca v kauze obhajuje Daniel Lipšic, ktorý bol aj na pondelkovom výsluchu Fica a Ficovej. Vypovedali podľa neho, ako Matovičove informácie vraj zasiahli do vnímania ostatných ľudí ich osobnosti, „ale konkrétne nevedeli povedať ako“. Matovič podľa Lipšica od začiatku hovoril, že ide o anonym a nevie, či je to pravda.

Premiérova manželka odchádza z polície. Foto N – Tomáš Benedikovič

Lipšic poukázal na spor s Radičovou

„Je poľutovaniahodné, že takéto veci rieši NAKA. Opýtal som sa na výsluchu premiéra Roberta Fica, či bol stíhaný za výrok, že premiérka Radičová je podozrivá z korupcie, a povedal, že nezodpovedá za činnosť orgánov činných v trestnom konaní,“ hovorí Lipšic, podľa ktorého pravidlá neplatia pre všetkých rovnako.  Radičová sa s Ficom za tento výrok súdila v civilnom konaní. V tomto prípade súdy nevedeli Ficovi doručiť predvolanie, hoci bol premiérom. Spor sa napokon končil zmierom a Fico sa Radičovej ospravedlnil.

Úradujúceho premiéra teraz podľa Lipšica na chodbe čakali nastúpení funkcionári NAKA. Fico bol po výsluchu ešte hodinu v budove, s manželkou odišli každý zvlášť.

„V tomto konaní je premiér stranou konania. Akú to dáva predstavu, že konanie je nestranné? Premiér je chránená osoba, mohol prísť zadným vchodom, ale aby tu bolo nastúpené celé vedenie, stretávali sa v kancelárii, tak to nestrannosti vyšetrovania neprospieva,“ myslí si Lipšic.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie