Denník N

Bratislave viac pomôže parkovanie ako nájomné bývanie

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Bratislava starne, ale kým nezistí, koľko má obyvateľov, bude len hádať ako rýchlo či pomaly sa tak deje.

Fakt, že bratislavské obyvateľstvo starne, nie je žiadna novinka a ani nič prekvapivé. Keď sa v deväťdesiatych rokoch na Slovensku rýchlo prepadala pôrodnosť, v Bratislave padala najprudšie. Kým v celoštátnom priemere pripadalo pred dvadsiatimi rokmi na jednu ženu ešte 1,7 dieťaťa, v hlavnom meste to bolo už len 1,3. Zároveň je lekárska starostlivosť v Bratislave dostupnejšia a lepšia, takže sa predlžuje vek dožitia. Preto obyvateľstvo ako celok starne.

To, že je v Bratislave menej detí, je pochopiteľné. Drvivá väčšina spoločenských trendov sa rodí a najrýchlejšie sa šíri v mestách, kde nepôsobí taká silná sociálna kontrola ako v menších mestách a obciach a zároveň sa tu ľahšie šíria nové normy, nech už aj majú značku individuálneho rozhodnutia. Zároveň je v hlavnom meste slabší vplyv religiozity než trebárs na Kysuciach. Pre Bratislavčanov bolo prirodzenejšie i výhodnejšie napríklad odkladať rodičovstvo viac než na iných miestach Slovenska, kde kariérne možnosti stále nie sú a ani nebudú také pestré.

Ale práve pre tieto možnosti hlavné mesto vždy lákalo prisťahovalcov z celej krajiny. Prirodzený prírastok v Bratislave už dlho nahrádza pozitívne migračné saldo a je to najmä vďaka mladším ľuďom, ktorí sa, pochopiteľne, sťahujú najviac.

Nakoniec, ukazuje to aj nedávny výskum pohybu SIM kariet. Hoci oficiálny počet obyvateľov pomaly klesá, výskum ukázal, že v meste prespáva oveľa viac ľudí, než ich registruje napríklad Štatistický úrad. Preto by sa dalo usudzovať, že to s tým starnutím nemusí byť až také zlé, pretože neprihlásení sú najskôr v produktívnom veku.

Primátor Ivo Nesrovnal sa pozerá do sivej budúcnosti a nových ľudí chce lákať napríklad na nájomné bývanie. Znie to fajn, ale otázka znie, či je to skutočne tá vec, ktorá ľudí pritiahne? Veď na základe spomínaného výskumu sa dá povedať, že noví ľudia do mesta prúdia aj bez toho. A Bratislava nie je jediným sídlom, ktorého predstavitelia dostali tento nápad. O prílev obyvateľov či aspoň o to, aby neodchádzali, takto bojujú aj mnohé iné väčšie i menšie mestá i dediny. A navyše, nájom ešte stále nemá (dokonca ani v Bratislave) ani zďaleka takú popularitu ako vlastníctvo nehnuteľnosti, aj keď je bývanie vo vlastnom viazané na tridsaťročnú hypotéku.

Možno sa nakoniec Bratislave viac oplatia Nesrovnalom spomínané rezidenčné parkovacie miesta spojené s nutnosťou prihlásiť sa na trvalý pobyt. Tak Bratislava dostane nielen viac peňazí na veci, ktoré využívajú aj doteraz neprihlásení, ale tiež presnejšie čísla, na ktorých základe môže predpovedať, koľko škôl bude musieť zrušiť, koľko domovov dôchodcov zriadiť a koľko mladších ľudí jej bude treba, aby starších, ktorí ten trvalý pobyt budú mať určite, mal kto opatriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie