Denník N

Fico sa ani nepokúsil tváriť, že je jedným z nás

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pondelok bol deň, keď sa mal premiér tváriť ako radový občan. Opäť sa mu to nepodarilo.

Robert Fico a jeho manželka v pondelok vypovedali na polícii. Témou boli údajné stámilióny, ktoré majú podľa Igora Matoviča uliate na Belize.

Predseda vlády má v tomto spore výrazne navrch. Šéf OĽaNO v ňom totiž nemá ako dokázať, čo vypustil do sveta. Ficovi preto stačilo prísť na políciu hlavným vchodom, usmievať sa do kamier a celkovo sa iba tváriť, že prišiel ako radový občan policajtom porozprávať, čo o veci vie.

Namiesto toho vypovedať obaja manželia prišli zadným vchodom, na bráne bol kvôli nim špeciálny režim a šéf NAKA jeho výsosť vyčkával ako vzácnu zahraničnú návštevu. Možno to tak chcel priamo Fico, možno len bol niekto na polícii prehnane iniciatívny, aby sa pán premiér cítil dobre. V oboch prípadoch je však výsledkom rovnaký pocit, že predseda Smeru a ľudia z jeho okolia opäť raz dokázali, ako veľmi nechápu význam symbolov.

Ako mu majú občania veriť, že polícia postupuje nezávisle od vôle politikov, keď sa k nemu úplne nezmyselne správa protekčne aj vo chvíli, v ktorej treba zo všetkých síl dbať na rovnosť zbraní (alebo aspoň jej zdanie)? Robert Fico môže zvolávať protikorupčné tlačovky každý deň, ale práve toto sú prejavy, pre ktoré mu ich len málokto uverí.

V jeho prípade pritom nejde o omyl, ale o bežné správanie, na ktoré si už zvykli aj predstavitelia štátu a podľa toho sa k nemu aj správajú. Keď sa Fico súdil s Ivetou Radičovou, súd sa s ním viac ako rok nedokázal spojiť, pretože vraj nevedel zistiť, kde býva, a na Úrade vlády mu zásielky nepreberali. V ďalšom spore, na ktorý ako svedok neprišiel, zas sudkyňa dala jasne najavo, že jemu policajti nič doručovať nebudú.

Veď je predsa premiér, tak čo by sme chceli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie