Denník N

Aj šéf cyklistov podporuje fámy o protislovenskom sprisahaní: Najprv horšie potraviny, teraz Sagan

Zľava: Tréner futbalistov do 21 rokov Pavel Hapal, Peter Sagan a Matej Tóth. Foto: tasr, tasr/ap, N – Tomáš Benedikovič
Zľava: Tréner futbalistov do 21 rokov Pavel Hapal, Peter Sagan a Matej Tóth. Foto: tasr, tasr/ap, N – Tomáš Benedikovič

Psychológ tvrdí, že ľuďom dáva pocit obete zmysel. Myslíme si, že sme na tom tak zle, pretože niekto iný je silnejší. Niekto, koho nevieme ovládnuť, ovláda nás a ubližuje nám, tvrdí Aleš Bednařík.

V článku nájdete aj:

  • súhrn športových udalostí, na základe ktorých cítia ľudia krivdu
  • reakcie politikov a funkcionárov
  • názor psychológa
  • rozhovor so šéfom slovenskej cyklistiky

Na mnohých ľudí to pôsobí ako sprisahanie proti slovenským športovcom. Štyri udalosti sa odohrali v priebehu dvoch mesiacov.

Nezahranie hymny slovenským hokejistom, vylúčenie Petra Sagana z Tour de France, dopingové podozrenie voči Matejovi Tóthovi či zahanbujúci zápas futbalistov Talianska a Nemecka, ktorý znemožnil mladým Slovákom postúpiť do semifinále majstrovstiev Európy.

„Si všimnite, odkedy sme naposledy odmietli kvóty, odvtedy nám na hokeji odignorovali našu hymnu, našu futbalovú 21-tku zbabelo poslali domov, Sagana neférovo vylúčili a ešte aj toto,“ písal diskutér Martin Ganaj na profile Nového Času pod článkom s titulkom „Matej Tóth je odstavený: Nekompromisná suspendácia! Hrozí mu poriadne tvrdý trest“.

Jeho komentár sa v čase publikovania tohto článku páčil viac ako sto ľuďom a ďalší mu vyjadrili podporu v komentároch.

Podobné príspevky sa v posledných týždňoch objavujú nielen v internetových diskusiách, ale aj v oficiálnych stanoviskách politikov či prezidenta cyklistického zväzu.

Diskusia na profile Nového Času pod článkom: Matej Tóth je odstavený: Nekompromisná suspendácia! Hrozí mu poriadne tvrdý trest. Foto – printscreen z Facebooku

Športové kauzy, ktoré rozhnevali Slovákov

Hokejistom nezahrali hymnu

Slovenskí hokejisti na májových MS v Kolíne nad Rýnom vyhrali nad Talianskom, no nevypočuli si národnú hymnu. Nemeckí organizátori najprv zrejme pustili úvod slovinskej, potom už zostalo ticho.

Chyby pri zahraní hymny sú vo svete športu bežnou záležitosťou. Napríklad nemeckým tenistkám na americkom Havaji spievali hymnu z čias nacizmu.

Slováci zahrali Malťanom Linkin Park:

Sprisahanie mladých futbalistov

Futbalisti do 21 rokov nepostúpili do semifinále majstrovstiev Európy, ktoré sa v júni konali v Poľsku.

Pri troch základných skupinách postupovali do semifinále štyri tímy: víťazi skupín a najlepšie mužstvo z druhého miesta. Slováci sa na ňom dlho držali, vyradila ich až prehra Nemcov s Talianmi.

Výsledok 1:0 v prospech Talianov znamenal, že postúpia oba tímy, no Slováci nie. V posledných tridsiatich minútach zápasu sa preto už ani jeden tím nesnažil streliť gól.

Chybu spravili organizátori, ktorí nedali všetky posledné zápasy základných skupín do jedného termínu, ľahko by sa vyhli takejto situácii.

Sagana diskvalifikovali z Tour

Rozhodcovia si myslia, že Peter Sagan v závere štvrtej etapy Tour de France jazdil spôsobom, ktorý zapríčinil pád Marka Cavendisha.

Pôvodne ho mali vylúčiť pre lakeť v Britovej tvári, no neskôr špecifikovali, že išlo o zakázanú prudkú zmenu smeru jazdy.

Saganov tím Bora-hansgrohe sa proti verdiktu jury odvolal, no nepomohlo. Nemecký celok teraz chystá žalobu na civilnom súde.

Biologický pas Mateja Tótha

Objavili sa v ňom nezrovnalosti. Nemôže sa preto zúčastniť na augustových majstrovstvách sveta v Londýne, na ktorých mal obhajovať zlatú medailu.

Biologický pas je nástroj, ktorý nepriamou metódou odhaľuje doping. Neskúma prítomnosť zakázaných látok, ale dlhodobé zmeny zloženia krvi a prípadné anomálie.

Športový lekár a antidopingový komisár Pavel Malovič tvrdí, že podľa jeho skúseností biologické pasy často odhalia aj skryté choroby športovcov, na ktoré by sa inak neprišlo.

Keď však príde k nezrovnalostiam, športovec ich musí vysvetliť. Ak jeho vysvetlenie nie je dôveryhodné, dostane dištanc.

Sulík: Francúza by tak zrejme nepotrestali

Diskutéri stavajú slovenský národ do úlohy obete väčších a silnejších krajín či ich zoskupení. Psychológ Aleš Bednařík si myslí, že ide o jeden zo spôsobov, ako si zdvihnúť sebavedomie „alebo ho aspoň udržať na istej úrovni, aj keď je veľmi nízke“.

„Síce to vyzerá paradoxne, ale pocit obete nám dáva zmysel. Myslíme si, že sme na tom tak zle, pretože niekto iný je silnejší. Niekto, koho nevieme ovládnuť, ovláda nás a ubližuje nám,“ dodáva Bednařík.

Nálady národa si všimli aj politici. Premiér Robert Fico napísal otvorený list prezidentovi Európskej futbalovej únie, v ktorom apeloval na vytvorenie spravodlivejšieho systému turnaja majstrovstiev Európy do 21 rokov. Slováci na ňom nepostúpili do semifinále po kontroverznom zápase Taliansko – Nemecko.

„V tomto konkrétnom prípade nesiete zodpovednosť za formovanie vedomia mladej športovej generácie a zároveň za ich presvedčenie, že za úspešným výsledkom stojí talent, množstvo hodín strávených na ihrisku, viera vo vlastné sily, odhodlanie zvíťaziť, a nie zákulisné dohody,“ napísal.

Krátko po diskvalifikácii Petra Sagana z Tour de France vládna SNS zverejnila na Facebooku status, v ktorom naznačila, že za motiváciou rozhodcov možno hľadať Saganovu národnosť.

V podobnom duchu sa vyjadril aj líder opozičnej SaS Richard Sulík. „Mám odôvodnené pochybnosti, že by takýto istý trest bol uplatnený aj v prípade víťaza etapy, Francúza Démara,“ napísal.

Prezident cyklistického zväzu Peter Privara si myslí, že za diskvalifikáciou Sagana sú mocné štáty, ktoré v Európskej únii tvoria akúsi prvú ligu. „Je to ako v minulosti šľachta. Keď bol nejaký plebejec šikovný, šľachta ho podporila, mala ho rada, ukazovala sa s ním, pozývala si ho. Všetko bolo fajn dovtedy, kým ich nezačal ohrozovať. To je práve prípad Petra Sagana,“ povedal.

Keď Matej Tóth oznámil svoje problémy s biologickým pasom, bulvárny portál Topky o tom informoval článkom s titulkom „Neskutočný šok! Matej Tóth nejde na MS, namočili ho do zvláštneho prípadu“.

Zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorej je Tóth tvárou, to v otvorenom liste označila za nespravodlivosť.

Úniu vieme obviniť z úplne všetkého

Diskutéri, politici aj funkcionári často tvrdia, že ide o zásah akejsi vyššej moci alebo Európskej únie.

Šéfom svetového hokeja je Švajčiar, cyklistiky a atletiky Brit, futbalu Slovinec. Briti sa od Európskej únie odpájajú, Švajčiari nie sú členmi a Slovinci sú v pomyselnej druhej lige aj so Slovákmi.

„Ľudia iracionálne bez podkladov spájajú veci, ktoré nesúvisia. Je to normálna súčasť ľudského rozmýšľania, keď sme na niekoho nahnevaní,“ vysvetľuje Bednařík.

„Napríklad Európska únia je veľký hmlistý subjekt, vieme ju obviniť z úplne všetkého.“

Podľa psychológa je na Slovensku veľká skupina ľudí, ktorí žijú športom. „Prináša veľa pozitívnych emócií aj pocit, že som súčasť niečoho veľkého, významného. Zhodou okolností sa športovcom viac darilo a udiali sa veci, ktoré sa dajú interpretovať ako výrazná krivda. Je to zhoda okolností.“

 

Prezident cyklistov: Nevedia sa vyrovnať s tým, že žiadny Francúz nemá talent ako Sagan

Peter Privara sa v období Tour de France objavuje v médiách na dennej báze. Tvrdí, že ak by Peter Sagan bol Francúz, rozhodcovia ho nediskvalifikujú.

Peter Privara na štarte charitatívneho preteku vrámci MSR a MČR 2017 v cyklistike. Foto N – Peter Kováč.

Krátko po diskvalifikácii Petra Sagana z Tour de France ste pre Denník N povedali, že „sa objavili špekulácie, že Francúzi majú konečne jazdca, ktorý by mohol získať zelený dres“. Narážali ste tým na to, že Sagana diskvalifikovali práve preto. Mysleli ste tak, ako som si to vysvetlil?

Všetko, čo sa okolo toho narozprávalo, sú indície. Snáď nikto nepovedal, že teraz máme takého jazdca, a preto sme vylúčili Sagana. Je to asi zhoda okolností. Od ľudí vo Francúzsku počúvame, že so Saganovou popularitou sa tam nevedia vyrovnať. Ľudia mi volali, že im organizátori brali slovenské vlajky. V minulosti vraj k nám boli žičliví. Peťova popularita vo Francúzsku už asi prekročila medze a nevedia sa vyrovnať s tým, že žiadny Francúz nemá taký talent.

Toto sú ale stále len vaše dohady, nie fakty.

Samozrejme. Fakty sú tie, že rozhodcovia ho vylúčili a nepripustili diskusiu. My sme spísali oficiálny protest prezidentovi Svetovej cyklistickej federácie pánovi Cooksonovi. V piatok poobede nám prišla odpoveď, že je fanúšik Petra Sagana, ale zo svojej pozície nemôže zasahovať a rozhodcovská komisia je nezávislá. A keď sa tak rozhodla, musíme to všetci rešpektovať, aj keď nesúhlasíme.

Z výrokov niektorých politikov aj vašich vyplýva, že keby Sagan bol Francúz, tak ho nevylúčia.

Podľa mňa by ho vtedy nevylúčili.

Na základe čoho si to myslíte?

Všetci sme videli, ako to bolo. Nepotvrdili sa výroky rozhodcov, že ho vylúčili pre úder lakťom, to sa vyvrátilo. Keby bol Francúz, tak tlak od riaditeľa pretekov by bol taký, že neexistuje, aby toto urobili.

Fakt je však stále len to, že Sagana vylúčili, domáceho Demara nie. Odkiaľ beriete to, že keby Sagan bol Francúz, tak by ho nevylúčili?

Tá vec sa nestala, ale ja hovorím čisto teoreticky: keby bol Sagan Francúz… Ja ale tvrdím, že potrestaný mal byť Cavendish, ak sa bavíme o tom poslednom incidente. Pokiaľ sa bavíme o nedovolenom smere jazdy, mali byť potrestaní viacerí, na čele s víťazom etapy Demarom. Ide o to, ktorý priestupok chceme klasifikovať.

Ľudia v internetových diskusiách teraz dávajú dokopy vyradenie Sagana, Tótha či dokonca nezahranie slovenskej hymny na majstrovstvách sveta v hokeji. Vnímajú to ako sprisahanie proti Slovákom.

Nevidím to tak. Na Športovcovi roka 2016 sme sa tešili, že malé Slovensko malo olympijského víťaza Tótha, Sagana, Cibulkovú. Futbalisti postúpili do záverečnej fázy. Zišli sa okolnosti, ktoré boli priaznivé. A momentálne sa zišli okolnosti, ktoré sú nepriaznivé. Nemôžeme to spájať do jedného celku. Tóthove nezrovnalosti v biologickom pase nemôžeme porovnávať s majstrovstvami Európy vo futbale alebo Saganom. Sú to samostatné prípady. Nepretláčajme, že celý svet ide proti Slovákom. Dokázať môžeme veci, ktoré sú dokázateľné.

V rámci cyklistiky ste na Slovensku jedna z najväčších autorít a máte vplyv na zmýšľanie ľudí, ktorí si môžu vaše výroky zle vysvetliť a dať si ich do spojitosti aj s inými oblasťami ako cyklistikou. Uvedomujete si to? Veď naznačujete, že Sagana vylúčili iba pre to, že je Slovák…

Vôbec som nepovedal, že ho vylúčili pre to, že je Slovák. Poviem vám to jednoducho. Sú skupiny ľudí, ktorí si myslia, že sú iní: Nemci, Francúzi či Angličania. Vyskočí niekto z iného štátu, zatlieskajú mu a všetko je v poriadku. Je to ako v minulosti šľachta. Keď bol nejaký plebejec šikovný, šľachta ho podporila, mala ho rada, ukazovala sa s ním, pozývala si ho. Všetko bolo fajn dovtedy, kým ich nezačal ohrozovať. To je práve prípad Petra Sagana. Zvýšil popularitu cyklistiky, Tour de France, záujem divákov. Dávajú mu zásluhy, že pre Tour de France je nenahraditeľný, do cyklistiky priniesol financie, záujem, médiá. Toto im začína prekážať. No nejde o Sagana. To isté by sa dialo, keby bol Čech, Maďar či Ukrajinec. To, že ide o Sagana, je zhoda okolností.

Peter Privara (56)

je od roku 2011 prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky. Pred Novembrom jazdil za viacero domácich tímov, kariéru ukončil v roku 1992 v belgickom profesionálnom tíme Varta Elk Haus. Po revolúcii začal podnikať, dodnes má v Bratislave predajňu bicyklov.

Prednedávnom tu bola aféra s potravinami. Na Slovensku máme iné zloženie napríklad Coca-Coly. Kvalita potravín či kozmetiky je iná v áčkovej a iné v béčkovej Európe.

Myslím si, že to má niečo s Európou ako takou. Aj v Európskej únii stále počúvame, že by sa chceli deliť na áčkové a béčkové krajiny. Vôbec počúvať myšlienku, že sa máme deliť na dva typy krajín… keď je niekto výnimočný, buď si ho získajú, alebo ho musia potlačiť.

Podľa psychológa Aleša Bednaříka je typickou črtou menších národov, že si dvíhajú sebavedomie medzinárodnými úspechmi športovcov. Potom veľmi ľahko prichádza k stavu krivdy, že nám ublížili tí veľkí. To isté vyplýva aj z vašich vyjadrení.

Ako oni môžu Európu rozdeliť na dve skupiny? To máte aj v športe, áčko je lepšie a béčko horšie. Keď sa tešíme z výsledkov, ktoré sme dosiahli v podmienkach postkomunistickej Európy, hlavne na športovej, ale aj v kultúre či vede, prečo by sme sa s tým nezosobnili? Nemáme sto špičkových športovcov ako Francúzi, máme ich päť či sedem. Všímame si ich.

Nepovedal som, že ublížili len slovenskej. Ublížili aj celosvetovej cyklistike. Lance Armstrong ako prvý dostal cyklistiku na výslnie. Potom dostal po nose a cyklistika padla. Prišiel však niekto úplne nový – Sagan – a myslím si, že ho potrebuje nielen slovenská cyklistika. Oveľa horšie by však bolo, keby prišiel dopingový prípad alebo by sme tam videli nejaký úmysel. Ak by aj bol kontakt s Cavendishom, tak Peter je férový športovec… Taký Cavendish mal niekoľko takýchto kontaktov.

Keď vám ten psychológ takto hovorí, prečo si Cavendish môže dovoliť viac? Cavendish na olympiáde zhodí súpera a všetci sa tvária, že to nevideli. Spravil to viackrát.

Myslím si, že Sagan ako taký prekročil svojou popularitou, úspešnosťou a vplyvom to, čo sú oni ochotní pripustiť. Myslia si, že Tour de France je niečo geniálne. Chcú dokázať, že to tak je bez ohľadu na to, či tam preteká Sagan. Že Tour de France je vždy Tour de France. Aj bude, ale ide o to, aký pohľad bude mať časť fanúšikov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Slovensko v jadre EÚ

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie