Denník N

Kotlebovci vťahujú do župných volieb migrantov, z Klusa vyrobili hovorcu islamu

Kotlebovci kalkulujú s tým, že migrácia môže vyvolávať oveľa väčšie emócie než bežné témy župných volieb.

Stačil krátky prejav Martina Klusa v parlamente, v ktorom kritizoval návrh na zákaz mešít na Slovensku, a kotlebovci získali jeden z pilierov svojej antikampane v Banskobystrickom kraji.

Poslanec za SaS a kandidát na župana Klus ešte vo februári citoval stanovisko Islamskej nadácie, ktorá návrh na zákaz mešít považovala za nebezpečný. „Posilňovanie atmosféry strachu, označovanie moslimov za teroristov a mešít za centrá terorizmu je podľa Islamskej nadácie krajne nezodpovedné,“ hovoril Klus v parlamentnej rozprave.

Video s jeho prejavom v posledných dňoch opakovane šírili na Facebooku prokotlebovské stránky. Na záberoch je dvojminútový zostrih z Klusovho vystúpenia, po ktorom nasleduje odpoveď poslanca a súčasného župana Mariana Kotlebu. „Aká vnútorná sila vás núti obhajovať všetko protislovenské a protikresťanské?“ pýta sa Kotleba na videu.

https://www.facebook.com/idemvolitsk/videos/2299605626930575/

Video má viac než 30-tisíc zhliadnutí a Klus počíta s tým, že podobné materiály sa môžu objavovať znovu.

„V Banskobystrickom kraji kotlebovci nesplnili žiadny zo svojich sľubov, takže riešia zástupné témy, v ktorých sa cítia byť silní. Na SaS útočia cez moslimov a cez to, že sa akože zastávame úchylákov,“ hovorí Klus.

Na niektorých voličov to zaberá. „Pri výjazdoch po kraji sa mi bežne stáva, že za mnou príde niekto na námestí a spýta sa, prečo tak obhajujem islam a prečo chcem na Slovensko prijať migrantov,“ hovorí Klus.

Odpovedá im, že sa len snažil brániť tomu, aby sa odpor voči migrantom neprenášal na moslimov, ktorí už na Slovensku žijú.

„Ja nespochybniteľné, že renomé islamu vo svete nie je dobré. Tých pár tisíc moslimov, ktorí tu s nami žijú, však nemôže za to, čo páchajú primitívi, ktorí sa zastrešujú ich vierou,“ vysvetľuje.

Stavba krytov, plot na hraniciach

Za šírením videí, ktoré Klusa označujú za „hovorcu Islamskej nadácie“, môže byť jednoduchý kalkul. Bežné témy župných volieb, ako je oprava ciest, výstavba cyklochodníkov či kultúrne podujatia, nevzbudia až také veľké emócie. Migrácia je už tretí rok celospoločenskou témou.

Strašenie utečencami v predvolebnej kampani láka. foto – TASR/AP

Skúsenosť s tým, že utečenci nabehli do regionálnej politiky, má aj Česko, kde sa konali krajské voľby vlani na jeseň. Hoci české kraje podobne ako slovenské nemajú v migračnej politike žiadne kompetencie, desiatky kandidátov sa tam predbiehali v nápadoch, ako zastavia migrantov.

„Budeme podporovať národnú domobranu,“ sľuboval kandidát z Olomouckého kraja Alfred Scheuch.

„Navrhujeme budovanie krytov a dotácie na výstavbu podzemných podlaží,“ hovorila Alena Drvotová zo Stredočeského kraja.

„Musíme postaviť plot na hraniciach s Nemeckom, lebo Nemecko začne čoskoro presakovať,“ navrhoval Vít Skalský v Plzeňskom kraji.

Pred vlaňajšími krajskými voľbami v Česku sa snažili strach z migrantov priživovať i rôzne anonymné facebookové stránky, ktoré majú desiatky tisícov fanúšikov.

Viacerí z nich popritom na Facebooku šírili články o terorizme a násilnostiach v západnej Európy, ktoré vzbudzovali dojem, že migranti už stihli rozvrátiť celú Európsku úniu.

Väčšina z týchto kandidátov vo voľbách neuspela, kampaň však v spoločnosti priživila už aj tak výrazné obavy z utečencov.

Mičev: Zo mňa robia eštebáka

Slovenska, podobne ako Česka, sa v skutočnosti migračná kríza dotýka len okrajovo. Za prvé tri mesiace roku 2017 udelili slovenské úrady azyl alebo ochranu presne dvadsiatim siedmim žiadateľom.

Medzi nimi bolo niekoľko občanov z moslimských krajín ako je Afganistan, Líbya či Irak, rovnako ako ľudia z Ukrajiny alebo Kuby.

Kotlebovci, podobne ako SNS, Sme rodina či SaS sa napriek tomu snažia túto tému využívať i naďalej. V prípade župných volieb sú však možnosti obmedzené.

Napríklad v Banskobystrickom kraji ju kotlebovci hrajú len pri Klusovi, zatiaľ čo pri ostatných relevantných kandidátoch – Jánovi Lutnerovi a Stanislavovi Mičevovi – sa dá čakať iný typ antikampane.

„Doteraz najväčší útok som zažil v diskusnej relácii TA3, kde o mne poslanec Uhrík hovoril, že som pracoval v ŠtB a že som za peniaze udával ľudí. To je samozrejme lož,“ hovorí Mičev.

Kotlebovci sa už dlhší čas snažia na Facebooku vykresľovať SaS ako stranu narkomanov, ktorá sa zastáva moslimov a sexuálnych zvrhlíkov. Odnáša to hlavne Martin Poliačik a v poslednej dobe aj Martin Klus.

Naopak, v Prešovskom kraji budú kotlebovci zrejme hovoriť najmä o Rómoch, na ktorých Kotleba staval svoju kampaň už pred krajskými voľbami 2013. V tomto kraji dlhodobo sústreďujú najviac svojich samozvaných vlakových hliadok.

„V Banskej Bystrici vedia, že o Rómoch príliš hovoriť nemôžu, pretože by sme sa ich hneď pýtali, čo za tri a pol roka v tejto oblasti urobili. Nemôžu sa chváliť ani opravami ciest, pretože by sme im pripomenuli nedávne elektronické aukcie. Preto sa musia spoliehať na migrantov a ďalšie zástupné témy,“ myslí si Klus.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie