Denník N

Naozaj tu nedostal úpal iba Saganov tím?

Peter Sagan počas pretekov na cyklistických MSR a MČR 2017. Foto N – Peter Kováč.
Peter Sagan počas pretekov na cyklistických MSR a MČR 2017. Foto N – Peter Kováč.

To, že hystérii podľahol internet, je prirodzené. To, že ju šíria aj politici, je hanebné.

Diskvalifikácia Petra Sagana z Tour de France je najdôležitejšou časťou konšpirácie o veľkom športovom protislovenskom sprisahaní. Slovákom ktosi posledné týždne plánovane ubližuje vo futbale, cyklistike a najnovšie aj v atletike. Jedna z teórií vraví, že za to môže naše odmietanie utečencov.

Zostaňme pri Petrovi Saganovi. Tento chlapík je taká veľká superstar, že na ňom cyklistika iba dobre zarába a nijako jej neškodí. Viac ľudí ju vďaka nemu sleduje, čo znamená viac reklamy a viac sa ich preháňa na bicykloch, čo znamená viac príjmov z ich predaja. Práve preto dostáva také peniaze ako žiadny iný cyklista na svete. S veľkou rezervou.

Predstava, že práve jeho z hlavných pretekov sezóny funkcionári vyhodia len preto, že je Slovák a dobrovoľne tým riskujú stratu ziskov, fanúšikov a prestíže, je hlúposť. Napriek tomu je prirodzené, že sa vždy nájde časť Slovenska, ktorá bude ochotná uveriť tomu.

Brániť sa hystérii je ťažké, ale jedna z vecí, čo by ju mohla aspoň trochu zmierniť, je zdržanlivosť politikov. Namiesto toho predsedovia troch najsilnejších strán skočili na rovnakú vlnu. Nedokážu síce slušne riadiť vlastnú krajinu, ale dokážu poúčať športové organizácie. Najskôr Fico s futbalom a po ňom Danko a Sulík so Saganom. Samotný Sagan pritom v tomto šialenstve chvályhodne zachoval zdravý rozum. Povedal, že s trestom nesúhlasí, ale rešpektuje ho, súperovi sa ospravedlnil a ešte mu aj na facebooku poslal veľkorysý odkaz.

On a ľudia, čo sa mu starajú o imidž, totiž robia svoju prácu omnoho lepšie ako politici, ktorí sa na ňom chcú iba priživiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie