Denník N

Bašternák dostal za vyrúbaný strom pokutu viac ako tritisíc eur

Stavba momentálne stojí a nepracuje sa na nej. Foto N – Tomáš Benedikovič
Stavba momentálne stojí a nepracuje sa na nej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okresný úrad Bratislava spadajúci pod ministerstvo vnútra potrestal Bašternáka za nezákonný výrub. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Okresný úrad Bratislava už ukončil vyšetrovanie Ladislava Bašternáka za to, že v marci 2016 protizákonne vyrúbal smrek na stavbe luxusnej vily Stoneline v bratislavskom Starom Meste oproti komplexu Bonaparte. Políciu na Bašternáka zavolali susedia. Polícia prípad vyšetrovala a zistila, že išlo o priestupok, a vec odovzdala okresnému úradu.

„Na základe podkladov od polície i vlastných zistení odboru starostlivosti o životné prostredie prebehlo v tejto veci  konanie podľa zákona o ochrane prírody a krajiny,“ napísal okresný úrad. Vec prerokovali „s obvinenou právnickou osobou“. Tou je oficiálne firma Hesit. V jej orgánoch Bašternák priamo nefiguruje, kedysi tam bola jeho manželka. Rovnako aj s firmou, ktorá vlastní pozemok – spoločnosť Gode.

V jej orgánoch je zase Laura Jesenská, ktorá býva aj v komplexe Bonaparte. Podľa Nového Času ide o manželku prednostu bratislavského Starého Mesta Petra Jesenského. Ten je podľa Plus 7 dní Bašternákov priateľ a zúčastňuje sa aj jeho rodinných osláv.

„Bola preukázaná objektívna zodpovednosť firmy Hesit, a. s., za výrub 1 smreka obyčajného,“ tvrdí okresný úrad. Rozhodli preto o uložení sankcie. Tá je podľa nich minimálne vo výške 2626 eur – na toľko ohodnotili spoločenskú hodnotu stromu. Presnú výšku sankcie okresný úrad nemôže zverejniť. Podľa informácií Denníka N je sankcia vyššia.

Definitívne rozhoduje ministerstvo vnútra

Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, odvolať sa voči nemu môže aj Bašternák. O odvolaní bude rozhodovať odbor opravných prostriedkov na okresnom úrade.

Po tom, čo bude rozhodnutie právoplatné, môže pokutovať Bašternáka aj obec – teda Starého Mesto, kde je prednosta jeho priateľ. Pokuta od obce môže byť maximálne do výšky 2626 eur.

V marci tento rok zavesil predseda KDH Alojz Hlina na žeriav na stavbe transparent pre Roberta Fica o korupcii. „Pán premiér, korupcia? Každé ráno sa na ňu pozeráte. Tento dom je čistý podvod,“ bolo na transparente.

Denník SME ešte v roku 2016 upozornil, že stavebný úrad bratislavského Starého Mesta vydal povolenie na výstavbu Vily Stoneline bez vedomia susedov. Povolenie zverejnil len na úradnej tabuli a odvolal sa na veľký počet účastníkov stavebného konania.

Výstavba Bašternákovej Vily Stoneline. Foto N – Monika Tódová

Hrozí mu ďalšie obvinenie

Vážnejšie problémy ako s vyrúbaným stromom má Bašternák s vyšetrovaním podozrení, že spáchal daňové podvody. Je obvinený z toho, že si od štátu neoprávnene vypýtal vratku 2 milióny za pravdepodobne fiktívny obchod s bytmi v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner.

Zároveň ho vyšetrujú aj za to, že samotný komplex Bonaparte bol postavený z podvodných vratiek. Polícia čaká na znalecký posudok a potom rozhodne, či ho obviní.

Kvôli Bašternákovi vyšetruje generálna prokuratúra aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Skúma, či bolo v poriadku, ako Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel vo firme B. A. Haus, za čo sa stal minister spoluvlastníkom luxusných nehnuteľností.

Kaliňák kúpil podiel iba za 8-tisíc eur, hoci trhová hodnota nehnuteľností je oveľa vyššia. Zároveň minister kúpil od Bašternáka pôžičku, ktorú dal podnikateľ firme. Následne B. A. Haus vyplatila všetky peniaze – 422-tisíc eur –Kaliňákovi. NAKA už prípad vyšetrovať odmietla, odobrila to aj prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry. Ich rozhodnutie teraz skúma generálna prokuratúra.

V Bašternákovom byte v komplexe Bonaparte býva premiér Robert Fico. Tvrdí, že si ho prenajíma, a už skoro rok hovorí, že sa z bytu odsťahuje. Zatiaľ sa to premiérovi nepodarilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie