Denník N

Špina na Clintonovú? To sa mi páči. Čo ukázali e-maily Trumpa juniora

Foto – TASR/AP, Twitter
Foto – TASR/AP, Twitter

Syn Donalda Trumpa zverejnil správy o plánovaní stretnutia, na ktorom mal získať negatívne informácie o Hillary Clintonovej. Analytici, demokrati aj niektorí republikáni ho kritizujú, Trump senior oceňuje jeho transparentnosť.

„Ak to je naozaj to, čo hovoríte, tak sa mi to veľmi páči,“ píše Donald Trump junior bývalému novinárovi a PR manažérovi Robovi Goldstonovi. Reaguje tak na správu, v ktorej mu Goldstone sprostredkovane ponúka negatívne informácie o Hillary Clintonovej. Dodáva, že sú od Ruska.

Prezidentovmu synovi to neprekáža, namiesto toho hneď uvažuje, kedy by ich mohol použiť. Prichádza k záveru, že najlepšie to bude zrejme na konci leta, keď sa konajú zjazdy demokratov a republikánov a kampaň sa začína stupňovať.

Neskôr si dohodne osobné stretnutie, na ktorom má informácie dostať. To všetko ukazujú e-maily, ktoré Trump mladší zverejnil krátko po tom, čo New York Times prišiel s informáciou, že má k dispozícii ich znenie.

Transparentní Trumpovci

Taktický ťah vychválil jeho otec, povedal, že svojmu najstaršiemu synovi „tlieska za jeho transparentnosť“.

Reportéri NY Times, ktorí na článku pracovali, však hovoria, že Trump junior e-maily zverejnil iba preto, že o nich noviny začali písať. Noviny Trumpa požiadali o stanovisko a oznámili mu, na čom pracujú. Krátko po tom sa na Twitteri objavili e-maily.

„Je to nezmysel. Všetci vedia, prečo sa tie e-maily dostali na verejnosť. Ak by sme sa tomu nevenovali, nezverejnili by ich,“ povedal Washingtonu Post jeden z reportérov, Adam Goldman.

A čo vlastne v e-mailoch je? Najväčší problém pre Trumpa juniora predstavuje pasáž, v ktorej mu Rob Goldstone dáva jednoznačne najavo, že informácie pochádzajú od Rusov. Dodáva, že Rusko tak chce vyjadriť svoju podporu jeho otcovi.

„Sú to jednoznačne citlivé informácie a pochádzajú z vysokých miest, ale je to súčasť snahy Ruska a jej vlády, ktorá chce podporiť Trumpa,“ píše Goldstone.

Už samotné získanie citlivých informácií zo zahraničia je (nielen) počas predvolebnej kampane problematické. O to viac, ak informácie pochádzajú z Ruska a ak sa k jednej zo strán dostanú s komentárom, že „ide o podporu pre Trumpa“.

„Pracoval som na stovke kampaní a toto je prvýkrát, čo počujem, že sa niekto stretol so zahraničným protivníkom, aby získal informácie na svojho oponenta,“ napísal na Twitteri Matthew Dowd, ktorý momentálne pracuje ako politický analytik v ABC.

https://twitter.com/matthewjdowd/status/884533466213359617

Znepokojení republikáni

E-maily za „veľmi znepokojivé“ označil aj republikánsky senátor Lindsey Graham . „Ak niekedy dostanete od cudzej vlády ponuku, že vám pomôže s kampaňou, odpoveď je nie,“ hovorí.

V roku 2000 takto postupoval prezidentský kandidát Al Gore, ktorý dostal citlivé materiály o príprave Georga Busha mladšieho na prezidentské debaty. Materiály odovzdal FBI, ktorá spustila vyšetrovanie.

Rusko za nepriateľa považujú viacerí vplyvní členovia Republikánskej strany a možné prepojenie Donalda Trumpa alebo členov jeho tímu na Rusko ich znepokojuje. Jeden z najväčších odporcov Ruska, senátor John McCain, preto Trumpa juniora za jeho správanie kritizoval. Naznačil však, že ho to neprekvapuje a že očakáva ďalšie podobné odhalenia.

Mnohí republikáni však za Trumpom, jeho rodinou a spolupracovníkmi aj naďalej stoja. „Myslím, že je to prehnané. Trump mladší nemá žiadny post v prezidentovej administratíve,“ povedal senátor Orrin Hatch.

Demokrati, naopak, chcú, aby Trumpov syn vypovedal pred vyšetrovacou komisiou v kongrese.

Klasický politický boj?

Trumpa juniora diskredituje aj ďalšia pasáž, z ktorej je jasné, že presne vedel, o čo ide, a že je ochotný prijať dokumenty od ruskej vlády, ktoré majú poškodiť bývalú ministerku zahraničných vecí USA.

„Ruský prokurátor sa dnes ráno stretol s jeho otcom Arasom (ruským biznismenom Arasom Agalarovom, otcom speváka Emina Agalarova) a ponúkol sa, že Trumpovej kampani dá oficiálne dokumenty a informácie, ktoré inkriminujú Hillary a jej vzťahy s Ruskom. Mohli by byť užitočné pre tvojho otca,“ píše mu Goldstone.

Toto je pasáž, na ktorú Donald Trump reaguje slovami: „Ak to je naozaj to, čo hovoríte, tak sa mi to veľmi páči.“

Trump junior to označuje za normálne a naznačil, že ide o klasický politický boj. Znovu však platí argument, že informácie získané od cudzej vlády predstavujú problém. Vo svojej odpovedi dodáva, že by sa mu to pozdávalo obzvlášť na konci leta, teda v čase, keď sa konali zjazdy demokratov a republikánov a kampaň sa začala stupňovať.

Trump argumentuje aj tým, že nakoniec na stretnutí nezískali žiadne informácie, hoci práve koncom leta sa na verejnosť vďaka portálu WikiLeaks dostali e-maily demokratov. V rozhovore pre Fox News však v utorok priznal, že dnes by zrejme postupoval „trochu inak“.

Svojho otca o tom neinformoval. „Nešlo o nič. Ak by sa tým médiá nezačali zaoberať, už by som si to ani nepamätal. Bolo to stratených 20 minút,“ povedal o stretnutí.

Aras Agalarov, spomínaný v e-maile, má podľa NY Times blízko k Vladimirovi Putinovi a Agalarovovci sa s Trumpom poznajú z čias, keď spolu chceli rozbehnúť ruskú verziu Miss Universe.

Trump sa objavil aj v Eminovom hudobnom klipe.

E-maily viedli k telefonátu a napokon aj k osobnému stretnutiu priamo v Trump Tower, kde má kanceláriu Trump junior aj jeho otec.

„Emin ma požiadal, aby som dohodol stretnutie s tebou a právničkou ruskej vlády, ktorá vo štvrtok priletí z Moskvy,“ píše v ďalšej správe Goldstone Trumpovi mladšiemu.

Goldstone v tomto prípade zrejme preháňa, Natalia Veseľnická nebola priamo „ruskou vládnou právničkou“, no k štátnym predstaviteľom má blízko. Okrem toho, že podľa amerických médií pracovala pre ruské štátne firmy aj syna vládneho predstaviteľa, lobovala aj proti takzvanému Magnitského zákonu.

New York Times o nej píše ako o právničke, na ktorú sa štátni predstavitelia obracali často a dôverovali jej pri dôležitých prípadoch. Kremeľ tvrdí, že o nej nikdy nepočul.

V e-mailoch je ešte jedna dôležitá vec: hlavička ukazuje, že Trump mladší komunikáciu preposlal aj Jaredovi Kushnerovi (Trumpov zať) a Paulovi Manafortovi (bývalý manažér Trumpovej kampane s preukázanými väzbami na Rusko). Obaja teda mali informácie o tom, o čom si Trump mladší s Goldstonom písal a čo bude aj predmetom ich stretnutia v New Yorku.

Trumpov syn to doteraz popieral. Tvrdil, že Manafort a Kushner išli na stretnutie bez toho, aby vedeli, o čom bude. Kushner navyše toto stretnutie nespomenul v žiadosti o bezpečnostnú previerku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie