Denník N

Dielo dňa: Ležiaci akt

Mária Medvecká: Ležiaci akt, olej na plátne, 48 x 68 cm, 1941.
Mária Medvecká: Ležiaci akt, olej na plátne, 48 x 68 cm, 1941.

Meno Márie Medveckej sa spája predovšetkým s Oravou, jej diela však práve teraz môžete vidieť aj v Bratislave.

Minulý rok bol jej rokom – rokom Márie Medveckej, ktorá sa narodila na začiatku prvej svetovej vojny v roku 1914. Pri tej príležitosti sa konala výstava a vyšli aj rôzne knihy, obzerajúce sa za tvorbou autorky, ktorá je spätá najmä s prostredím Oravy.

Mária Medvecká totiž maľbu študovala v Bratislave, vo Viedni aj v Prahe, no v roku 1947 sa s manželom a deťmi vrátila domov – na Oravu, ktorej príroda a ľudia sa stali hlavným námetom jej tvorby.

Bratislavská galéria Nedbalka sa aktuálnou výstavou tiež obzerá – za okrúhlym výročím aj za tvorbou maliarky, ktorej príbeh by sa podľa teoretičky Beaty Jablonskej „mal začať rozprávať nanovo“.

Najprv prítomnosť vyblednutých reprodukcií jej diel vnímala ako stabilnú súčasť školských interiérov spolu so svokrinými jazykmi v umelohmotných kvetináčoch. Neskôr ju registrovala iba periférne, ako typickú predstaviteľku socialistického realizmu – „a teda ako niekoho, kto nepresiahol svoju dobu a jej folklórne a lokálne súradnice“.

Napriek tomu, že sa jej meno postupne kanonizovalo, však nezapadlo. „Jej dielo sa predsa len vzpiera byť na čiernej listine. Akokoľvek by si to niekto prial alebo nie, totalitný rámec doby, v ktorej žila, jej dielu akoby vôbec neuškodil. A možno práve fráza vyslovená v budovateľskom dokumente, že ‚žije s ľudom‘, môže byť výstižnou pointou jej životného a umeleckého osudu,“ píše Beata Jablonská.

Nový katalóg s textami a reprodukciami vyšiel aj v Nedbalke – výstava Mária Medvecká, Pozdrav maliarke Oravy potrvá do 12. apríla. Oplatí sa však siahnuť aj po Príbehoch – korešpondencii a spomienkach priateľov, ktoré vydala Oravská galéria v Dolnom Kubíne, a najmä po knihe Mária Medvecká: Kresby. Ľubomír Feldek: Maľárka a iné básne z Oravy v grafickej úprave Miroslava Cipára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie