Denník N

Už si šliapli na Žida, teraz ho dajú dole. Maďarská vláda stiahne bilbordy proti Sorosovi

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Je to konšpiračný antisemitizmus, hovorí o vrcholiacej celoročnej vládnej kampani proti Sorosovi maďarská sociologička.

Tá usmievajúca sa tvár na plagátoch, ktoré odborníkom na antisemitizmus a židovským organizáciám nápadne pripomínajú nacistickú propagandu, sa nedá prehliadnuť.

Bilbordy zosmiešňujúce amerického finančníka a filantropa, ktorý ako chlapec prežil holokaust v Budapešti, sú takmer na každej zastávke autobusu či električky. Vidno ich aj z vlaku vedľa koľajníc, aj na cestách. Mnohé, presne podľa očakávaní, nalákali antisemitov.

Grafity s nápismi ako smradľavý či špinavý Žid sú v Maďarsku v roku 2017 znovu bežným javom.

Šliapni na Sorosa

„Prvé dni boli obrázky so Sorosom dokonca prilepené aj na zemi v električkách, takže ste mohli topánkou stúpiť na jeho tvár,“ rozpráva novinár z obľúbeného maďarského servera 444.hu Péter Erdélyi. „Potom si už aj vo Fidesze uvedomili, že to už je dosť cez čiaru, a obmedzili to na plagátovú kampaň. Asi bol niekto príliš snaživý,“ hovorí reportér z nezávislého média, ktorý, mimochodom, tiež dostal symbolickú podporu z mimovládok podporovaných Sorosom.

Plagáty v električke. Foto – 444.hu

Obrovskej kampani proti Georgeovi Sorosovi zodpovedajú aj peniaze, ktoré maďarská vláda vyčlenila zo štátneho rozpočtu – celkom 5,7 miliardy forintov (19 miliónov eur). „Na to sme si už zvykli,“ odpovedá Erdélyi na otázku, či nie je divné, že štát dáva na takéto útočiace kampane obrovské peniaze z rozpočtu.

Vláda si platila napríklad aj konšpiračné bilbordy o utečencoch pred neúspešným referendom.

Prečo práve Soros

Osemdesiatšesťročný americký finančník a filantrop sa na plagáte smeje vedľa nápisu: Nedovoľme, aby sa Soros smial ako posledný. Nad tým všetkým je veta: 99 percent je proti nelegálnej migrácii.

Vláda Viktora Orbána dlhodobo vykresľuje Sorosa ako hlavného zodpovedného za utečeneckú krízu a obviňuje ho z konšpirácii proti Maďarsku. „Pre Orbána je dokonalý nepriateľ – podporuje nenávidené mimovládky, je to liberál, globalista, finančník a ako bonus ešte aj Žid,“ hovorí Erdélyi.

Všetko, čo Orbán, ktorý v roku 2015 vyhlásil vojnu liberálnej demokracii a priklonil sa k autokraciám, ako je Rusko a Turecko, neznáša.

„Nedovoľme, aby sa Soros smial ako posledný.“ Foto N – Mirek Tóda

Kontroverzná kampaň proti Sorosovi je už asi tretím či štvrtým kolom v dlhodobej tiráde proti Sorosovi. „Toto je len špička ľadovca,“ rozpráva Lóránt Győri z maďarského think-tanku Political Capital, ktorý sa venuje extrémizmu. Viditeľne najosobnejším výpadom proti Sorosovi predchádzali útoky na Stredoeurópsku univerzitu aj na mimovládky, proti ktorým pripravili v parlamente zákon podľa ruského vzoru o zahraničných agentoch.

Ten práve dnes Európska komisia odsúdila ako v rozpore s legislatívou EÚ a dala Budapešti mesiac na reakciu.

„Celé sa to začalo šírením konšpiračných teórií o nepriateľovi štátu Sorosovi. Vláda v Budapešti využíva vonkajšieho nepriateľa, ako sú migranti, a domáceho nepriateľa, Sorosom podporované mimovládky, na polarizovanie spoločnosti a mobilizovanie pred blížiacimi sa voľbami v roku 2018,“ vysvetľuje Győri.

Buďťe si istí, že podobne brutálne a konšpiračné kampane ešte prídu, dodáva.

Konšpiračný antisemitizmus

Samotná kampaň bez kontextu podľa Győriho nie je antisemitským krokom. „Jej dosah je však jednoznačne antisemitský, pretože pravicoví radikáli Sorosa automaticky vykresľujú ako bohatého, konšpiračného, nepriateľského Žida. Tie protižidovské nápisy na bilbordoch sú len sekundárnym prejavom antisemitských nálad, ktoré kampaň burcuje,“ dodáva maďarský expert.

Podobne to vidí aj Federácia maďarských židovských organizácií. „Táto kampaň nie je otvorene antisemitská, ale jasne má potenciál zažať nekontrolované emócie vrátane antisemitizmu.“

„Hovorí sa tomu konšpiračný antisemitizmus,“ vysvetľuje maďarská sociologička Anikó Félix, ktorá sa v Nadácii Toma Lantosa venuje prejavom antisemitzmu a tie bilbordy podľa nej jednoznačne nesú protižidovské konotácie, ak sa vezme do úvahy, akým spôsobom je na nich vykreslený.

Tento týždeň s kolegyňou Ildikó Barna a ďalšími expertmi z krajín V4 vydali obšírnu správu o novom antisemitizme. Okrem iného sa v nej píše, že Sorosa ako židovského konšpirátora v súvislosti s utečeneckou krízou vykresľujú aj na Slovensku a v Poľsku, kde dokonca upálili figúrku žida, ktorá mala zosobňovať Sorosa prinášajúceho moslimov do Európy.

George Soros

  • Ako filantrop na podporu občianskej spoločnosti a mimovládok investoval 12 miliárd dolárov, väčšinou cez Open Society Found. 
  • Financoval napríklad aj Fidesz v jeho začiatkoch a štipendium Viktora Orbána na Oxforde.
  • Podľa Forbesu je 29. najbohatším miliardárom.
  • Narodil sa ako György Schwartz v Budapešti v roku 1930.
  • Počas holokaustu sa zachránil vďaka falošným dokumentom.
  • V roku 1947 emigroval do Veľkej Británie a vyštudoval London School of Economics.
  • Neskôr sa presťahoval do Spojených štátov.
  • Stal sa najvýznamnejším, a zároveň kontroverzným strategickým investorom.

„Veľmi dôležité je rozlišovať medzi kritikou a vytváraním nepriateľa. Kritika je štandardná vec, ak sa však zmieša s konšpiračnými teóriami, vtedy idú fakty bokom a začína sa nenávistná kampaň,“ hovorí Félix.

Soros je určite vplyvný a ako liberál podporuje väčšiu integráciu utečencov a rôznych utláčaných menšín v Európe.

 

Jej kolegyni Ildikó Barna z Nadácie Toma Lantosa obrázok usmievavého Sorosa pripomína nacistickú propagandu, ktorá často vykresľovala žida s neúprimným úsmevom, ktorý má vždy niečo za lubom. A veľmi podobne to vidí aj maďarská nezávislá poslankyňa zo zahraničného výboru, ktorá svoju politickú kariéru začínala práve vo vládnej strane Fidesz – Zsuzsanna Szelényi.

„Najhoršie na tom je, že tieto konšpirácie o Sorosovi nešíria len vládni politici a pochybné webové stránky s častým prepojením na Rusko, ale aj štátne médiá. To, že vyrobili zo Sorosa verejného nepriateľa, je pre Fidesz veľmi pohodlné,“ rozpráva Szelényi, s ktorou sme sa stretli za maďarským parlamentom vedľa Dunaja. Je to jedno z miest, kde Sorosa nevidíme na bilborde.

Čierna kampaň made in Habony?

„Je to veľmi cynická a amorálna kampaň, ktorá slúži svojmu cieľu – namiesto reálnych problémov, ako je zanedbané školstvo a chátrajúce nemocnice, sa rieši Soros,“ dodáva maďarská opozičná politička, ktorá je v parlamente ako náhrada za bývalého ľavicového premiéra Gordona Bajnaiho.

Do volieb je ešte necelý rok, a tak Fidesz určite vytiahne podobnú očierňujúcu kampaň.

Fidesz podľa analytika Győriho útokom na Sorosa preberá aj voličov radikálne pravicového Jobbiku. „A rovnako je aj reakciou na plagáty Jobbiku, ktoré obviňujú z kradnutia kľúčové postavy maďarskej politiky, ako je premiér Viktor Orbán, oligarcha Lőrinc Mészáros či Árpád Habony.“

Maďarská politička a psychologička Zsuszanna Szelényi. FOTO N – Mirek Tóda

Práve posledný menovaný, Orbánov spindoktor Habony, podľa maďarského novinára Szabolcsa Panyiho stojí za štvavou kampaňou proti Sorosovi. „Tento poradca Orbána je veľmi kreatívny, pragmatický a bez morálky. Nepovedal by som, že je antisemita, akurát sa mu teraz Soros hodí,“ vysvetľuje Panyi z najobľúbenejšieho maďarského spravodajského servera Index.

Ako druhé zaujímavé meno, ktoré pomáha Orbánovi s mediálnou stratégiou, spomína Panyi republikánskeho tvorcu kampaní viacerých politikov na svete Arthura Finkelsteina, ktorý radil aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Ten sa Sorosa, na rozdiel od miestnych židovských organizácií a izraelského veľvyslanca, nezastal a sám ho pre jeho podporu mieru s Palestínčanmi a mimovládnych organizácií v Izraeli považuje za nepriateľa.

Vláda tvrdí, že kampaň sa plánovane skončí 15. júla.

Tým neoficiálnym dôvodom však môžu byť napríklad majstrovstvá sveta v plaveckých športoch v Budapešti a snaha zabrániť šíreniu negatívneho obrazu Maďarska ako antisemitskej krajiny. O niekoľko dní príde do Budapešti aj izraelský premiér na stretnutie s premiérmi V4, ako pripomína server Times of Israel.

Najväčšia maďarská židovská organizácia Mazsihisz nedávno kritizovala Orbána, keď chválil maďarského vodcu z druhej svetovej vojny Miklósa Horthyho ako „veľkého štátnika“. „Človeka, čo podpísal numerus clausus, ktorý urobil zo Židov druhoradých občanov, a prvý a druhý židovský zákon, nemôžeme volať veľký štátnik“, vyhlásil Mazsihisz.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Antisemitizmus

George Soros

Svet

Teraz najčítanejšie