Denník N

Na piatkovom festivale v Gelnici uvidíte národnostné menšiny

Kapela Žigovci z Gelnice Foto – Ľubomír Slovinský
Kapela Žigovci z Gelnice Foto – Ľubomír Slovinský

Aj v malom meste, ako je Gelnica, sa môže diať niečo zaujímavé. Tentoraz festival tolerancie, ktorý chce prezentovať kultúru menšín a do diania zapojiť deti s mentálnym postihnutím.

Na vyhrotené konflikty dnešnej doby ľudia reagujú rôzne. Niektorí proti tomu bojujú, iní sa snažia postoje ľudí zmeniť. V Gelnici ich nechcú a pripravujú prvý ročník festivalu tolerancie.

Prečo práve v malom meste na východe Slovenska? „Je to multikultúrne mesto, kde žilo a žije veľa menšín,“ vraví organizátor Miloslav Janáč z Mestského úradu v Gelnici. Všetky menšiny chcú na pódiu gelnického amfiteátra 21. júla zjednotiť.

Aj keď židovská komunita už v Gelnici nie je, reprezentovať ju príde duo Nataša Kötelesová a Patrik Ádám. Žigovci budú hrať rómsky folkór, folklórny súbor Slovinka zastupuje Rusínov a spevokol Spitzenberg karpatských Nemcov.

Patrik Ádám. Zdroj – Nataša Kötelesová

Z Pohody za hudbou, divadlom a prednáškami

Na podujatí Spolu – festival tolerancie odohrajú koncert aj kapely Fúzy Múzy a Korben Dallas.

„Veríme, že si stihneme pozrieť aspoň zopár vystúpení týchto interpretov. Na bežných festivaloch ich nevídame, a rovnako prispievajú ku kultúrnemu bohatstvu,“ hovorí generálny manažér kapely Korben Dallas Matúš Németh. Zároveň sa tešia, že môžu spoznať Gelnicu, keďže inak by sa do nej tak ľahko nedostali.

Z Pohody vyrazila nie len pre mladých ľudí Potulná Galéria cez stredoslovenské regióny až na východ. Pomocou výtvarného umenia ich bude na festivale „upozorňovať na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu“. Potulná Galéria sa po mestách túla v nákladnom aute.

Deti sa môžu hrať s obrím človeče a pozrieť si aj divadlo. Hru si pripravili deti s mentálnym postihnutím. Podľa predsedníčky Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím Evy Löfflerovej deti scénku nacvičujú raz za týždeň.

„Bude o žabiatku. Vytvorili sme kulisy, upravili maňušky a s pomocou rodičov vymaľovali ďalšie pomôcky,“ opisuje nacvičovanie. Do povedomia ľudí sa chcú dostať aj vďaka tombole, do ktorej dajú vlastné výrobky. „Verejnosť si nás často mýli so združením pre telesne postihnutých,“ vraví. V centre je 18 detí, väčšina z nich má mozgovú obrnu.

Podľa organizátora Miloslava Janáča je dôležité zapojiť hendikepované deti do spoločenského diania v meste, tak ako aj menšiny. Práve preto vzniká projekt živej kultúry, ktorý podporuje aj ministerstvo kultúry, od ktorého získali peniaze.

Na festivale Spolu sa podľa organizátorov zabavia všetky vekové skupiny. Foto – gelnica.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie