Denník N

Nálada v Bielom dome je fantastická, tvrdí Trump. Demokrati medzitým navrhli jeho impeachment

Donald Trump junior a Donald Trump senior. Foto – TASR/AP, koláž N
Donald Trump junior a Donald Trump senior. Foto – TASR/AP, koláž N

„Za päť mesiacov sme urobili viac ako ktorýkoľvek prezident v histórii,“ odkazuje Donald Trump kritikom. Škandál svojho syna, ktorý sa s ruskou právničkou stretol so zámerom získať informácie o Hillary Clintonovej, zľahčuje.

Administratíva „krásne“ funguje, nálada je „fantastická“ a Donald Trump junior je „veľmi kvalitná osoba“. Americký prezident sa po prevalení škandálu svojho syna rozhodol brániť superlatívmi a podobne ako Trump junior tvrdí, že o nič nejde.

Syna bráni aj tým, že „falošní demokrati by podľa neho urobili to isté“.

Demokrati s tým nesúhlasia, preto už oficiálne podali návrh na impeachment, teda ústavnú obžalobu prezidenta. Tá by mohla znamenať Trumpov predčasný odchod z Bieleho domu.

Úplne inak ako Donald Trump situáciu v Bielom dome opisuje aj Washington Post. Vládne tam chaos, Donald Trump je frustrovaný z toho, čo sa deje okolo jeho syna, je nahnevaný na médiá a aj na svojich poradcov, medzi ktorými sa snaží nájsť zradcu, ktorý dlhodobo púšťa citlivé informácie, píše americký denník. Odvoláva sa na svoje zdroje z prostredia administratívy.

Trump tvrdí, že je to hoax, ktorý si vymysleli demokrati. „Za päť mesiacov sme urobili viac ako ktorýkoľvek prezident v histórii,“ povedal v rozhovore pre Reuters.

Hurikán piateho stupňa

Kauza Trumpovho syna prekryla snahy Bieleho domu, ktorý si chcel tento týždeň zlepšiť imidž tým, že bude prezentovať Trumpovu cestu do Európy. Najnovší škandál okrem toho zatieňuje aj akúkoľvek debatu o zdravotníckej reforme a ekonomike.

Jeden z poradcov ho pre Washington Post opísal ako „hurikán piateho stupňa, ktorý škodí Trumpovi juniorovi aj Bielemu domu“.

Trump sa nevie zbaviť podozrenia z prepojenia na Rusko, hoci očakával, že situácia sa upokojí po tom, čo sa prípadom začal zaoberať špeciálny prokurátor Robert Mueller.

Odvtedy však vyšli najavo nové informácie a stretnutie Donalda Trumpa juniora s ruskou právničkou, ktorého cieľom malo byť získanie negatívnych informácií o Hillary Clintonovej, je ďalšou ranou pre Trumpovu administratívu.

Na Biely dom je tak upretá ešte väčšia pozornosť ako zvyčajne a aj najmenší náznak škandálu alebo ruskej stopy je vnímaný omnoho citlivejšie.

Všetky oči na Trumpovi

To, že situácia, v ktorej na všetky kroky administratívy ponad plece Bieleho domu pozerá špeciálny vyšetrovateľ, je zložitá, nie oslobodzujúca, priznáva aj George Stephanopoulos, ktorý v 90. rokoch pracoval pre Billa Clintona.

„Nemajú ani potuchy, aké ťažké je pracovať v Bielom dome, ktorý bol niekoľko rokov pod dohľadom špeciálneho vyšetrovateľa,“ povedal pre CNN.

V prípade Clintona špeciálny prokurátor vyšetroval smrť poradcu Vincea Fostera a Clintonov biznis s nehnuteľnosťami, prezidentov impeachment však napokon spustila sexuálna aféra so stážistkou Monikou Lewinskou a to, že počas výpovede o afére klamal. Prokurátor Clintona obvinil po štyroch rokoch vyšetrovania.

„Vyšetrovanie špeciálneho prokurátora sa môže uberať rôznymi smermi,“ hovorí Stephanopoulos.

Odvolanie Donalda Trumpa však zatiaľ nie je veľmi pravdepodobné. Demokrati prostredníctvom kongresmana Breda Shermana síce už návrh na impeachment podali, no sám Sherman priznáva, že majú pred sebou veľmi dlhú cestu.

„Avšak ak bude prezident tak impulzívne nekompetentný ako doteraz, o mnoho, mnoho mesiacov by sa republikáni napokon mohli k impeachmentu pridať,“ dodal kongresman.

Sherman Trumpa obviňuje z toho, že maril vyšetrovanie ruských zásahov do prezidentských volieb, a poukazuje najmä na to, akým spôsobom prezident vyhodil šéfa FBI Jamesa Comeyho.

Nestojí však za nimi celá strana, impeachment zatiaľ podporil iba Al Green, kongresman z Texasu. Niektorí demokrati sa totiž obávajú, že neúspešný impeachment by mohol Trumpovi a jeho imidžu medzi podporovateľmi skôr pomôcť.

Biely dom Shermanovu snahu označil za smiešnu a považuje ju za politickú hru.

Ešte väčší problém pre Trumpových odporcov predstavuje to, že kongres ovládajú republikáni. Tí by sa teda museli pridať na stranu demokratov pri hlasovaní v Snemovni reprezentantov (vyžaduje sa jednoduchá väčšina hlasov) aj v senáte (potrebná je dvojtretinová väčšina).

To je veľmi nepravdepodobné, hoci Trump má v strane viacerých vplyvných kritikov. Odvolanie vlastného prezidenta, nech je jeho vzťah so stranou akokoľvek komplikovaný, je totiž mimoriadne závažným krokom, ktorý by mal veľký vplyv na imidž republikánov.

Demokratom by mohol pomôcť Robert Mueller, ak by impeachment navrhol on, no jeho vyšetrovanie je zatiaľ len v začiatkoch a zatiaľ nie sú známe informácie, ktoré by naznačovali, že Mueller takýto krok urobí.

Zdroj z ministerstva spravodlivosti však pre CNN povedal, že Muellerov tím sa bude zaoberať aj e-mailami a stretnutiami Trumpa juniora.

V doterajšej histórii USA bol impeachment v Snemovni reprezentantov úspešný dvakrát. Kongresmani s ním súhlasili v prípade Andrewa Johnsona (1868) a Billa Clintona (1998). Odvolanie však ani raz neprešlo v senáte.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie