Denník N

Nespokojným v SNS prekážajú Dankove mocenské ťahy a to, že nedostali funkcie

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS by sa mala viezť na víťaznej vlne, v skutočnosti sú viacerí členovia už dlhšie nespokojní so štýlom Andreja Danka.

Dnes už bývalý funkcionár SNS Eduard Markovič cíti nevďak. Pred parlamentnými voľbami venoval svoj čas aj energiu tomu, aby pomohol strane dosiahnuť čo najlepší výsledok. Organizoval kultúrne podujatia v Levoči, stranícke konferencie v Poprade alebo čistenie lesov vo Vysokých Tatrách.

Po voľbách sa Markovič stal šéfom SNS v Prešovskom kraji. Očakával, že túto jeseň bude aj kandidátom strany na post prešovského župana, na ktorý ho navrhli ostatné regionálne organizácie. „Dostal našu podporu,“ potvrdzuje predsedníčka SNS v Kežmarku Veronika Havírová.

Lenže vedenie strany na čele s Andrejom Dankom rozhodlo inak. Do prešovských volieb sa rozhodlo postaviť iného kandidáta, primátora Svitu Miroslava Škvareka.

Markovič vedeniu strany aj ministerstvu vnútra napísal list, v ktorom sa sťažuje, že Dankov mocenský zásah porušuje stanovy strany.

„Na jednej strane predseda hlása na verejnosti, aby bol prijatý zákon, aby strany mali členov, organizačné štruktúry v regiónoch, pritom sám nerešpektuje svojich vlastných členov a koná podľa seba,“ píše v liste, ktorý zverejnil Nový Čas.

Stranícky trest

Danko dal okamžite Markoviča a jeho spojencov vo vedení krajskej organizácie odvolať. Poškodil vraj stranu, keď celú vec riešil cez médiá.

„Pán Markovič bol riadne pozvaný na predsedníctvo SNS, aby vysvetlil svoj postoj. Zároveň vie, že máme ústrednú kontrolnú a revíznu komisiu. On však tieto možnosti nevyužil, z tohto dôvodu musí strpieť stranícky trest,“ vysvetlila hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Markovič v dnešnom rozhovore pre Nový Čas kritizoval Danka, že sa zachoval ako intrigán. „Keď sme vstupovali do volieb, tak na bilbordoch sme mali tri slová: Hrdo, odborne a slušne! Myslím si, že to, čo urobil, nebolo ani hrdé, ani odborné a ani slušné. Ja som rovný a priamy chlap a nie som zvyknutý na takéto klamstvá a intrigy.“

Odvolaný funkcionár Eduard Markovič (v strede) sa pohybuje okolo automobilových závodov. V máji pozval ministra školstva Petra Plavčana a ďalších ľudí zo SNS do Popradu na 44. ročníka Rallye Tatry. Foto – SNS

Namiesto eufórie rozčarovanie

Jeho rebélia ilustruje paradoxnú situáciu v SNS. Za normálnych okolností by sa mala viezť na „víťaznej vlne“, veď minulý rok sa vrátila nielen do parlamentu, ale aj do vlády. Dosadzuje svojich ľudí na ministerstvá, nominuje manažérov štátnych podnikov, má vplyv na kľúčové rozhodnutia v parlamente.

Namiesto eufórie však medzi viacerými členmi vládne nespokojnosť. Tá nesúvisí iba so straníckymi preferenciami, ktoré po afére okolo Dankovho bozkávania výložiek klesli a držia sa na úrovni desiatich percent.

Menšie skupinky členov už stranu opustili, ďalšie to vážne zvažujú. Čo je za tým?

Nespokojní členovia majú pocit, že v kampani odviedli pre stranu kus práce, ale po voľbách si ich Dankovo vedenie prestalo všímať.

Niektorí očakávali, že obsadia posty na okresných úradoch a v miestnej štátnej správe. Lenže to sa nedeje, prípadne sa to deje inak, než si predstavovali.

Posty len pre niekoho

Napríklad jednou z najpočetnejších organizácií v SNS je okresná bunka v Žiline, teda v meste Jána Slotu. „Máme viac než 400 členov, je za nami kus práce,“ hovorí žilinský predseda Tibor Hanuliak.

Straníci tu podľa informácií Denníka N dúfali, že budú mať človeka vo funkcii prednostu okresného úradu. Tento post SNS skutočne získala, lenže obsadila ho človekom zo susedného regiónu. Žilinským prednostom sa stal Michal Lavrík, šéf SNS v Dolnom Kubíne, ktorý má niekoľkonásobne menej členov než Žilinčania.

„Ľudí do týchto funkcií vymenúva vedenie strany. Rešpektujem ich rozhodnutie a pokračujeme ďalej v našej práci,“ hovorí Hanuliak.

A ako je možné, že o prednostovi úradu rozhoduje Danko, keď štátna správa spadá pod ministra vnútra Roberta Kaliňáka? „To neviem, to je otázka na hovorkyňu SNS,“ odpovedá Hanuliak.

Danko viedol pred parlamentnými voľbami kontaktnú kampaň na kúpaliskách i na vianočných trhoch. Bola postavená predovšetkým na práci členov a sympatizantov strany. Foto – SNS

Algoritmus moci

Ešte nespokojnejší sú v Trnave, kde sa SNS k obsadzovaniu dôležitých postov ani nedostala. „Dohodol sa algoritmus deľby moci, ktorý sa však nedodržal. Z okresných úradov síce odišli niektorí smeráci, ale namiesto nich prišli mosťáci,“ hovorí Patrik Zvonár, ktorý v Trnave donedávna viedol okresnú organizáciu SNS.

Prednostkou trnavského okresného úradu sa napríklad stala Gabriela Józan Horváth z okresu Dunajská Streda. „My v trnavskej SNS pritom máme ľudí s právnickým vzdelaním, ktorí by sa na takéto posty hodili. Namiesto toho nám vymenovali prednostku z Dunajskej Stredy,“ opisuje Zvonár.

Trnavskú organizáciu SNS viedol zhruba rok a pol. Koncom mája ho vedenie strany odvolalo, podľa Zvonára bez udania dôvodu. „Iba som si na pošte vyzdvihol odvolací dekrét, kde bolo napísané, že mi ďakujú a tešia sa na ďalšiu spoluprácu.“

No name verzus Raši

Teraz Danko očakáva, že členovia budú pracovať v kampani pred župnými voľbami, ktoré budú 4. novembra. Pritom svojimi nominácia akoby dával najavo, že nemá ambície vystriedať v krajoch vládnuci Smer.

Viacerí kandidáti SNS sú už teraz považovaní za outsiderov. Zatiaľ čo napríklad v Žiline kandiduje exminister školstva Ján Mikolaj, ktorý je aspoň známou postavou a dlhoročným straníkom, v Košickom kraji postavila SNS nie veľmi známu Jarmilu Tkáčovú.

Podľa predstáv strany by mala byť súperom dlhoročného košického primátora Richarda Rašiho, ktorý bude kandidovať za Smer.

Tkáčová pritom nie je ani žiadnou autentickou národniarkou. Desať rokov bola poslankyňou za SDKÚ a pred vlaňajšími parlamentným voľbami sa objavila na kandidátke SNS na 37. mieste.

„SDKÚ už nie je tou reformnou stranou, ktorej myšlienky a ľudia ma oslovili v roku 2001,“ vysvetlila svoj prerod SNS.

Prakticky neznámu Jarmilu Tkáčovú, ktorá do roku 2012 sedela v parlamente za SDKÚ, vidí Danko ako vhodnú kandidátku na županku v Košickom kraji. Foto – J. Tkáčová/SNS

Košická organizácia zažila ešte dramatickejšie turbulencie než ich stranícki susedia v Prešove. Pred Veľkou nocou Danko náhle odvolal krajského šéfa Ľubomíra Ontkoviča, ktorý bol vo funkcii len pár mesiacov.

Krátko na to polícia zadržala jeho manželku, ktorá v minulosti pracovala na daňovom úrade – policajti ju podozrievajú z toho, že pomáhala podnikateľom krátiť dane. Novinári špekulovali, či Danko mohol vedieť o chystanej razii, a preto včas odvolal svojho funkcionára. Ontkovič to komentovať nechcel.

Odchod karieristov?

SNS sa už pred parlamentnými voľbami rada chválila, že má viac než päťtisíc členov. Početná členská základňa je aj Dankovým hlavným argumentom, pri jeho častej kritike opozičných strán, ktorým chce zákonom nariadiť, aby sa otvorili verejnosti a naberali členov a budovali regionálne štruktúry.

Najviac mu prekáža Igor Matovič a jeho OĽaNO, ktoré má štyroch členov. Danko ich označuje za rodinný podnik.

„Ja som predsedom strany, ktorá ma tisícky členov. Musel som presvedčiť delegátov na štandardných snemoch, aby som získal ich dôveru,“ opakuje Danko.

Kvalita jeho členskej základe však tomu nemusí vždy zodpovedať. SNS má množstvo dlhoročných členov, ale aj nováčikov, ktorí vstupovali krátko pred voľbami, keď prieskumy predpovedali strane volebný úspech.

Niektorí už stranu stihli opustiť. V poslednom čase menšia skupinka odišla z okresnej organizácie v Skalici. „Odišli od nás ľudia, ktorí si mysleli, že im členstvo prinesie výhody. Bez nich bude SNS silnejšia,“ komentoval to skalický predseda Jozef Bučka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie