Denník N

Rybáriková si finále Wimbledonu nezahrá, v semifinále ju vyradila Španielka Muguruzová

Foto AP
Foto AP

Napriek vypadnutiu ide o najväčší úspech slovenskej tenistky na turnaji. Žiadna naša hráčka sa doteraz na Wimbledone do semifinále nedostala.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala v semifinále Wimbledonu so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou 1:6 a 1:6.

Španielska hráčka v zápase dominovala a postúpila zaslúžene. Duel trval jednu hodinu a päť minút.

 

ženy – dvojhra – semifinále:

Muguruzová-Blancová – Rybáriková 6:1, 6:1

 

Najlepší výsledok slovenskej tenistky

Rybáriková napriek prehre vyrovnala najlepší výsledok Slovenska na turnaji. Do semifinále Wimbledonu sa dostal len Miloslav Mečíř ešte v roku 1988, slovenskej tenistke sa podobný výsledok doteraz nepodaril.

Najlepšie výsledky Slovákov vo Wimbledone
Magdaléna Rybáriková semifinále 2017
Miloslav Mečíř semifinále 1988
Dominika Cibulková štvrťfinále 2011, 2016
Daniela Hantuchová štvrťfinále 2002
Karol Kučera osemfinále 1999

Zároveň ide aj o životný úspech Rybárikovej, ktorá sa na grandslamových turnajoch doteraz dostala najďalej do 3. kola.

Slovenka si z turnaja odnáša prémiu 550.000 libier pred zdanením a 780 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho pondelňajšom vydaní sa posunie na 33. miesto. Jej kariérnym maximom je zatiaľ 31. priečka.

Muguruzová-Blancová sa po skvelom výkone prebojovala do svojho druhého wimbledonského finále. V roku 2015 prehrala v rozhodujúcom súboji s Američankou Serenou Williamsovou. V sobotu nastúpi vlaňajšia šampiónka Roland Garros proti víťazke duelu medzi staršou zo sestier Williamsových, Venus, a Britkou Johannou Kontovou.

Španielka bola lepšia

Muguruzová odštartovala proti Rybárikovej ako z partesu, keď dvakrát prelomila jej podanie a vybudovala si náskok 5:0. Španielka predvádzala agresívny tenis, snažila sa hrať súperke do bekhendu a po každom kratšom údere z rakety Rybárikovej prechádzala na sieť.

Slovenka pôsobila na dvorci nervóznym dojmom, nevychádzalo jej prvé podanie, čo bola voda na mlyn výborne returnujúcej Muguruzovej. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii rodáčky z Venezuely, ktorá diktovala tempo a po dvoch brejkoch odskočila Rybárikovej na 4:0.

Za stavu 5:1 premenila v poradí druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so slovenskou dvojkou na 3:2, pričom jej odplatila prehru z trávy z Birminghamu z roku 2015.

Foto AP

Hrala som veľmi dobre

Muguruzová bola po triumfe nad Rybárikovou spokojná. „Bol to môj doposiaľ najrýchlejší postup do grandslamového finále.  Hrala som veľmi dobre a sebavedome, všetko mi vychádzalo. Magdaléna je veľmi talentovaná, odohrala tu skvelý turnaj. Dnes som mala oproti nej výhodu v tom, že som už vedela, aké je hrať grandslamové semifinále. Zúročila som skúsenosti z náročných zápasov,“ povedala Španielka v prvom pozápasovom interview.

„Dúfam, že vo finále nadviažem na dnešný výkon. Verím, že Conchita Martinezová mi dá nejaký tip, ako vyhrať Wimbledon, a že sa mi podarí napodobniť jej triumf. Veľmi mi pomáha svojimi radami,“ dodala.

Garbine Muguruzová oslavuje postup do finále. Foto AP

V marci bola na 453. priečke

Rybáriková zakončila trávnatú sezónu so singlovou bilanciou 18:2. Najcennejší skalp získala v 2. kole Wimbledonu, v ktorom vyradila nasadenú trojku a novú svetovú jednotku, Češku Karolínu Plíškovú.

V júni triumfovala na turnajoch ITF v Ilkley aj v Surbitone. Na podujatí WTA v Nottinghame postúpila až do semifinále, kde podľahla Britke Johanne Kontovej.

Ešte v marci bola Rybáriková pritom až na 453. priečke poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie