Denník N

Reportérku Denníka N Tódovú doma kontrolovala sociálka, či sa stará o deti

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Aktualizované 18:55- Novinárku Moniku Tódovú navštívil terénny pracovník úradu práce. Náhodnou kontrolou si aktualizoval údaje k starostlivosti o jej deti. Pýtal sa aj na to, či stále pracuje na Slovensku.

Terénny pracovník bratislavského úradu práce dnes zazvonil na dverách bytu, v ktorom bola len zhodou okolností práve v doobedňajších hodinách reportérka Denníka N Monika Tódová. Dôvod návštevy? Chcel si aktualizovať údaje o jej deťoch. S manželom a zároveň aj kolegom Mirkom Tódom spoločne vychovávajú syna a dcéru.

Obe deti sú už staršie ako tri roky a navštevujú materskú školu. Prečo si musel prísť terénny pracovník osobne aktualizovať údaje, ktoré už na úrade majú a nič sa na nich nezmenilo? Pracovník to vysvetľoval tým, že ide o neohlásenú námatkovú kontrolu. Sám priznal, že ho prekvapilo, prečo má kontrolovať práve túto rodinu. Ich meno náhodne nevybral počítač, ale vraj riaditeľ jedného z odborov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Terénny pracovník priznal, že naposledy robil podobnú neohlásenú kontrolu vlani. Skôr zvykne chodievať do rodín, kde sú hlásené nejaké problémy. Takých návštev má aj 12 za deň. On o tom, že by na túto rodinu prišiel podnet, ktorý by upozorňoval, že niečo nie je v poriadku, nevedel. Monika Tódová mu dnes nahlásila, že obe deti chodia do materskej školy a že stále s manželom pracujú na území Slovenska.

 

Redakcia Denníka N. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Chcem veriť, že je to naozaj len náhoda,“ reagoval na kontrolu novinárky šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. Verí, že štát sa neuchyľuje k takýmto praktikám, aby kontroloval ľudí, ktorí upozorňujú na korupciu a nezákonnosť.

Monika Tódová sa posledný rok najviac venovala kauze Ladislava Bašternáka, v Denníku N pracuje od jeho vzniku a venuje sa najmä domácej politike. Jej manžel Mirek píše o dianí v zahraničí.

Bola to bežná kontrola

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že išlo o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity vyplývajúce z národného projektu na podporu rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov. Jeho cieľom je  zefektívniť sociálny systém a zabrániť jeho možnému zneužitiu. Tieto návštevy sa dejú na celom Slovensku a od začiatku roka 2016 do konca apríla 2017 ich terénni pracovníci absolvovali 79 072.

V žiadnom prípade nešlo podľa hovorkyne ústredia Jany Lukáčovej o zámer. „Ani si nevieme predstaviť, k čomu by takýto zámer mal viesť,“ dodala Lukáčová s tým, že výber, koho pracovníci navštívia, je na vedúcich oddelení štátnych sociálnych dávok a hmotnej núdze úradov práce tak, aby postupne prišli ku všetkým poberateľom v rámci úradu. „Návštevy sa teda dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb,“ hovorí Lukáčová.

Zároveň však tvrdí, že preveria pracovné výkony pracovníka, ktorý kontroloval reportérku, pretože, „ak by malo byť jeho zverejnené tvrdenie pravdivé, že návštevu vykonáva raz za pol roka, potom by jeho pracovné výkony nezodpovedali požiadavkám pracovnej náplne a výkazu práce, ktorým dokladuje svoju mzdu.“ Z toho potom podľa Lukáčovej vyvodia dôsledky.

Kontrola dávky, na ktorú má nárok každé dieťa

Bývalá riaditeľka bratislavského úradu práce Ida Želinská hovorí, že takéto kontroly sú absurdné. Novinárka nepoberá žiadne sociálne dávky, len prídavok na obe deti. Je to zhruba 23 eur na jedno. Želinská pripomína, že „nárok na tento prídavok majú všetky deti na Slovensku a nie je ľahké ho odobrať.“ O to absurdnejšie sú teda kontroly.

Prídavok môže za špecifických okolností odobrať súd, napríklad ak je zanedbaná niektorá časť výchovy. Ale aj takéto rozhodnutie súdu je sporné, pretože ako hovorí Želinská, peniaze sú určené pre dieťa a nie rodiča.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie