Denník N

Keď vybuchne prací prášok

O zložení výrobkov môžu najlepšie rozhodnúť spotrebitelia. Aj tak, že si ich nekúpia.

Je to zvláštne. V mnohých ohľadoch sme na tom na Slovensku najlepšie v histórii, no zároveň na tento stav nadávame, pretože na tom stále nie sme tak dobre ako iní, respektíve ako si myslíme, že by sme si zaslúžili. Napríklad v súvislosti s nerovnakým zložením výrobkov sa dokonca uchyľujeme k expresívnym výrazom ako „odpad“, ktorý by na západ od Petržalky nikto nepredával ani nekupoval. Nečudo, že po potravinách sa výbušnou látkou stávajú aj pracie prášky.

To je munícia, ktorá sa prekvapivo hodí do mnohých zbraní. Máte napríklad pocit, že napriek rečičkám sa na nás ľudia spoza bývalej železnej opony stále pozerajú skrz prsty? Rozdielna kvalita práškov je ďalší dôkaz. Nedôverujete veľkým koncernom, ktoré si podľa vás robia, čo chcú, a spotrebiteľské práva stále nie sú dostatočné? Otvára sa nový front spravodlivého boja.

Máte sklon k flagelantstvu? (Jasné, že v skutočnosti nebičujete samého seba, ale spoluobčanov, ktorí nie a nie dorásť na dostatočnú/vašu úroveň.) Dajte najavo, že hlavným problémom odlišného zloženia práškov sú zadubení Slováci, ktorí si nevedia dupnúť, samozrejme, s výnimkou vás, čo radšej všetko nakupuje za hranicou.

Samozrejme, vysvetlenie firmy Henkel, že u nás sa perie inak než v Nemecku, pretože máme iné škvrny, je skôr smiešne ako udržateľné. Možno je problémom skôr v tom, že tu len nie je dostatok ľudí, ktorí sa o odlišné zloženie zaujímajú a ktorým prekáža natoľko, že zmenia svoje správanie tak, aby to svoje zmenili aj výrobcovia. Napokon, keby sa tak stalo, nebolo by to prvýkrát.

To, že sa správanie spotrebiteľov môže radikálne zmeniť, sa predsa ukázalo za posledné štvrťstoročie už viackrát pri prechode z malých predajní do super- a hypermarketov i pri tom, aké značky, koľko i kedy nakupujeme. Persil predsa nie je jediný prášok a Coca-Cola jediný nápoj. Keď ich odlišné zloženie odmietne dostatok ľudí, výrobcovia to pocítia. Keď nie, nemajú dôvod to meniť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie