Denník N

Žitňanská rozbieha nový realitný projekt, hľadá budovu pre ministerstvo

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo inzeráty aj výzvu na internete, že hľadá nové priestory. Do úvahy prichádza prenájom aj kúpa budovy. Všetko závisí od ponúk, čakať na ne bude Lucia Žitňanská dva týždne.

Ministerstvo spravodlivosti čaká sťahovanie. Ak sa do dvoch týždňoch nájdu vhodné ponuky, úradníci už onedlho opustia budovu na Župnom námestí v Bratislave, kde sa už roky tlačia so sudcami a administratívou Najvyššieho súdu.

Kam to bude, v tejto chvíli nie je vôbec jasné. Ministerstvo dnes zverejnilo inzeráty v médiách aj výzvu na predkladanie ponúk vhodných priestorov.

Najvyšší súd je síce v súčasnosti v budove podnájomníkom ministerstva, no sťahovať sa bude Lucia Žitňanská a spol. Budova na Župnom námestí je postavená ako súdna budova, jej súčasťou sú pojednávacie miestnosti, ktoré by úradníkom boli nanič.

Ministerstvo hľadá budovy, kde dostane 8000 až 10-tisíc štvorcových metrov. Závisieť to bude od toho, či sa presťahuje aj centrum právnej pomoci, ktoré tiež sídli v nevyhovujúcich priestoroch na inom mieste v Bratislave. Počíta aj s ponukou sto až dvesto parkovacích miest. V súčasnosti zamestnáva zhruba 370 ľudí, centrum má necelú tridsiatku pracovníkov.

Budovou ministerstva sa za prechádzajúcich pätnásť rokov zaoberal každý minister. Nikdy sa však nenašli peniaze na sťahovanie či vybudovanie nových priestorov. „Teraz sme sa však dostali do stavu, že už nám to padá na hlavu,“ vysvetľuje ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Nemá zatiaľ jasno v tom, či novú budovu rezort kúpi, alebo pôjde do podnájmu. Stavať vlastnú budovu nechce, pretože by to dlho trvalo. So všetkými verejnými obstarávaniami by to nestihli pod štyri roky, teda v rámci volebného obdobia.

Dva týždne na predkladanie ponúk

Ministerstvo už urobilo predbežný neverejný prieskum trhu, aby získalo prehľad o možných ponukách. Preto si Žitňanská myslí, že dva týždne na prekladanie ponúk budú stačiť. Okrem zverejnenia inzerátov oslovili aj priamo kľúčové realitné kancelárie. „Skúsenosť je taká, že firmy, ktoré majú priestory k dispozícii, reagujú veľmi rýchlo,“ vysvetľuje ministerka.

Aj ministerstvo spravodlivosti a Najvyšší súd sa tiesnia v jednej budove. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vhodné priestory chce ministerka vyberať v dvoch kolách. Najskôr sa budú otvárať obálky s ponukami, kde budú opísané technické parametre priestorov. Zistí tak, či je ponuka vhodná. Ak áno, v druhom kole sa budú otvárať obálky s ponúkanými cenami. Ministerstvo si vyhradzuje možnosť odmietnuť všetky ponuky. Do septembra, keď sa začína rokovať o budúcoročnom štátnom rozpočte, chce mať jasno v tom, koľko peňazí bude potrebovať a aké riešenie zvolí.

Najvyššiemu súdu sa sťahovanie hodí

Odsťahovanie úradníkov víta aj Najvyšší súd, ktorý už dlhodobo volá po riešení priestorových problémov. „Ak by sme aj súčasné priestory chceli rekonštruovať, nemohli sme, pretože nám nepatria,“ vysvetľuje hovorca súdu Boris Urbančík.

Niektoré úpravy sú už nevyhnutné. Do hlavnej pojednávacej miestnosti pravidelne zateká. Koľko by rekonštrukcia stála, zatiaľ nehovorí. Ministerka hovorí, že len zateplenie budovy, aby spĺňalo štandardy energetickej náročnosti, by si vyžiadalo 9 miliónov eur.

Najskôr mestský súd, teraz sťahovanie rezortu

V krátkom čase je to už druhý „realitný projekt“, o ktorom hovorí Žitňanská. Už v apríli na súdnej rade prezentovala svoju predstavu, ako riešiť priestorové problémy Okresného súdu Bratislava I – jedným veľkým mestským súdom. Najvyťaženejší súd na Slovensku síce má kúpenú budovu na Lazaretskej ulici, no tá je nevyhovujúca. Preto chce dať ministerka všetky okresné súdy v hlavnom meste pod jednu strechu. Sudcovia sú však proti, Žitňanská s nimi o tom chce hovoriť ešte na jeseň.

Odmieta, že priestormi ministerstva sa zaoberá, lebo sa jej nedarí presvedčiť sudcov o zriadení mestského súdu. Ak by súhlasili, tak by to totiž asi riešili súčasne v rámci jedného veľkého balíka. Ministerka hovorí, že takéto projekty „nie sú vďačné, a to ani politicky“. Riešenie pre ministerstvo by bolo, ak by malo priestory bývalého okresného úradu, ktorý sídlil na druhej strane ulice na Staromestskej. Tú minister vnútra Robert Kaliňák zamenil za budovu starej Ikey, v ktorej sídli klientske centrum. „Tej budovy mi je naozaj ľúto,“ hovorí dnes Žitňanská.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie