Denník N

Kotleba tají, či bude kandidovať, jeho protikandidáti nevylučujú, že do volieb nepôjde

Bude kandidovať? Foto – TASR
Bude kandidovať? Foto – TASR

Dosluhujúci župan ani tri a pol mesiaca pred voľbami nevie povedať, či bude opäť kandidovať. Jeho protikandidáti počítajú aj s možnosťou, že sa zľakne porážky a ani sa nepokúsi obhájiť víťazstvo.

Do volieb županov zostáva len niečo vyše troch mesiacov a hlavní favoriti na víťazstvo už vedú veľké či menšie kampane. Výnimkou je Marian Kotleba. Oficiálnu kampaň si nerobí a dokonca ani jednoznačne neodpovedá, či bude kandidovať. Ešte minulý mesiac tvrdil, že sa vyjadrí, keď predseda parlamentu vyhlási termín volieb.

To už sa stalo a, tak ako sa očakávalo, voliť sa bude v jednokolovej voľbe v sobotu 4. novembra. Termín je už známy tri týždne, no predseda ĽSNS Kotleba stále neprezradil, či bude obhajovať post, ktorý prekvapivo získal na jeseň 2013. „Priebežne nad tým rozmýšľam,“ odpovedal na otázku o kandidatúre v stredu.

Banská Bystrica a míting Zabudnuté Slovensko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dokedy túto hru bude hrať? S oznámením sa až tak veľmi nemusí ponáhľať.  Kľúčový termín je v prípade župných volieb 5. september, keď je posledný termín na odovzdanie kandidátok.

Ide Kotlebovi len o to, aby vyzeral dôležito a novinári mali dôvod pýtať sa ho viac na jeho kandidatúru ako na podozrivé súťaže na opravy ciest, ktoré organizoval jeho úrad? Alebo má iné dôvody prečo oznámenie kandidatúry naťahuje? A je možné, že by voľby úplne vypustil? Jeho protikandidáti Martin Klus a Stanislav Mičev si myslia, že Kotlebova kandidatúra nie je zďaleka istá vec.

Bojí sa prehry?

„Viem si predstaviť, že by nekandidoval z jediného dôvodu – že by sme sa tu v Banskej Bystrici vedeli dohodnúť k čomu smerujeme, a Kotleba by cítil, že by mohol prehrať,“ vraví poslanec SaS Martin Klus, ktorého vo voľbách podporili aj OĽaNO, Nova, OKS a KDH.

Klus pripúšťa, že napokon nebude stáť proti Kotlebovi, a jeho váhanie oznámiť, či do volieb ide, interpretuje s viacerými vysvetleniami. Pripomína, že jeho strana je budovaná na vodcovskom princípe a obava, že by prehral, by mohla znamenať skôr či neskôr zánik strany, a tak teraz môže vyrukovať s vysvetlením, že je teraz pre neho prednejšie byť v parlamente alebo že už nechce sedieť na dvoch stoličkách.

Klus tiež predpokladá, že Kotleba má ambíciu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na rok 2019, a nie dlho po nich budú nasledovať voľby parlamentné. Zdupkanie zo župných volieb mu uškodí menej ako prehra v prezidentských, myslí si poslanec SaS.

Martin Klus, kandidát SaS s podporou opozície. Foto – TASR

Podľa Klusa by váhanie Kotlebu s ohlásením kandidatúry mohlo súvisieť aj s tým, že Najvyšší súd práve rieši, či rozpustí ĽSNS. Pokiaľ by jej predseda bol kandidátom strany, podal by oficiálne svoju kandidátku a súd by ešte pred voľbami stranu zrušil, Kotleba by bol z volebného boja vyradený. Bezpečnejšia možnosť by tak pre neho mohla byť kandidovať ako nezávislý. Musel by vyzbierať najmenej tisíc podpisov obyvateľov kraja, čo by pre Kotlebu nebol žiadny problém.

Bude vyčkávať

Aj Mičev si myslí, že Kotleba má dôvod uvažovať nad tým, či bude kandidovať. „Bude vyčkávať do poslednej chvíle.“ Vraví, že u kotlebovcov sa obávajú, či prípadné zrušenie ich strany neohrozí kandidatúru predsedu. „Nemôže si dovoliť prehrať,“ vraví Mičev.

Kandidát, ktorý sa najostrejšie zo všetkých vyhraňuje proti Kotlebovi a na bilbordoch má preškrtnutý hákový kríž, však predpokladá, že šéf neofašistov napokon kandidovať bude.

Tretí vážny Kotlebov protikandidát, Ján Lunter, tvrdí, že sa účasťou či neúčasťou úradujúceho predsedu kraja príliš nezaoberá. „Od začiatku hovorím, že tieto voľby musia byť o tom, kto spraví najviac pre to, aby zlepšil život v kraji, nie o Kotlebovi.“ To, či súčasný župan kandidovať bude alebo nie, sa podľa neho dozvieme včas. „Ja sa sústreďujem predovšetkým na to, ako v našom kraji opraviť viac ciest, priniesť doň viac práce a zlepšiť život jeho obyvateľov.“

Prieskumy predpovedajú Kotlebovi problém

Kotleba voľby v roku 2013 vyhral ako outsider, ktorého do úradu dostalo len 71 397 ľudí (55 percent voličov pri 24,6 percentnej volebnej účasti.). V druhom kole stál proti dovtedajšiemu županovi a europoslancovi Vladimírovi Maňkovi (Smer), ktorému po prvom kole chýbalo len pol percenta na získanie nadpolovičnej väčšiny, čo by znamenalo, že by post obhájil a druhé kolo by sa nekonalo.

Tých niekoľko stoviek hlasov, čo chýbali Maňkovi po prvom kole, zmenilo históriu Banskobystrického kraja aj Slovenska. Kotleba sa zviezol na vlne odporu voči známym stranám a druhé kolo nečakane ovládol – dovtedy bol verejnosti známy len z extrémistických pochodov a vo voľbách získaval minimum hlasov.

Kotlebova situácia je dnes úplne iná ako pred štyrmi rokmi – napríklad aj v tom, že obhajoba postu župana sa na Slovensku očakáva, o čom svedčí, že viacerí šéfovia samosprávnych krajov sú vo funkcii už niekoľko volebných období. Navyše je dnes predsedom parlamentnej strany, čiže do volieb nejde ako niekto, kto nemá čo stratiť.

Bilbord Stanislava Mičeva.

Zmenilo sa aj to, že voľba bude tentokrát jednokolová a trojica Lunter, Mičev, Klus dáva najavo, že nebude trieštiť sily a do boja proti Kotlebovi napokon zasiahne len jeden z nich. Predbežná dohoda znie tak, že rozhodnutie, kto z nich to bude, spravia v septembri podľa výsledkov prieskumov, ktoré si spolu zadajú v agentúrach.

Doteraz známe výsledky naznačujú, že by Kotleba po vzdaní sa dvoch z nich v prospech najsilnejšieho mohol mať vážny problém. Podľa sondáže AKO z februára by Kotleba získal 21 percent, Mičev 14, Klus 10,1 a Lunter 9,3 percenta.

Novší prieskum Focusu z júna ukazuje, že by Kotleba dostal 25,9, Lunter 20, Klus 16,6 a Mičev 12,9 percenta. Ak by sa rozdelili hlasy medzi kotlebovcov a jeho najvážnejších protikandidátov a odporúčanie voliť najsilnejšieho by poslúchla len tretina voličov dvoch odstupujúcich kandidátov, Kotleba by prehral.

To, že Kotleba zvažuje aj náhradný plán, môže naznačovať ešte jedna vec, upozorňujú Klus aj Mičev. Podpisy pod svoju kandidatúru začal zbierať aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý je blízky kotlebovcom a ĽSNS aj finančne podporil. Primátor Rimavskej Soboty v piatok nezdvíhal telefón.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie