Denník N

Roger Federer spravil z tenisu niečo krásne. Je to umelec

Švajčiarsky tenista Roger Federer s trofejou pre víťaza Wimbledonu. Iba on vyhral turnaj osemkrát. Foto – AP
Švajčiarsky tenista Roger Federer s trofejou pre víťaza Wimbledonu. Iba on vyhral turnaj osemkrát. Foto – AP

Svojím prejavom dodáva Roger Federer tenisu rozmer estetického zážitku.

Keď som bol pred dvomi rokmi na Wimbledone a postavil som sa tesne pred siedmou ráno do dlhočizného radu na vstupenku, dostal som lístok s poradovým číslom 7803.

Do areálu som sa takmer nedostal, podarilo sa mi to na poslednú chvíľu o piatej poobede.

Preto som si na druhý deň privstal a do radu som sa postavil o hodinu skôr. Aké bolo moje prekvapenie, keď som dostal lístok s poradovým číslom o viac ako tisícku vyšším než deň predtým.

Dnes hrá Roger Federer

Usporiadateľa som sa opýtal, ako je to možné, veď som prišiel skôr. Odpovedal mi: „Dnes hrá Roger Federer.“

Áno, na tomto turnaji – tak ako inde – ho milujú.

Roger Federer porazil vo finále Wimbledonu Chorváta Marina Čiliča 6:3, 6:1 a 6:4. Jedenástu účasť vo finále turnaja premenil na ôsme víťazstvo (predtým vyhral naposledy v roku 2012).

Zlaté časy tenisových estétov sú späť.

V historických tabuľkách predbehol Američana Peta Samprasa, ktorý vo Wimbledone získal sedem titulov.

Po polročnej prestávke zavinenej zranením je Švajčiar v skvelej forme. Tento rok vyhral už päť turnajov: Australian Open, Indian Wells, Miami, Halle a dnes aj Wimbledon. A to vynechal antukovú sezónu. Na londýnskom turnaji nestratil ani set.

Tenisový virtuóz Federer povýšil tú obyčajnú hru, ktorá spočíva v premiestňovaní loptičky z jednej strany dvorca na druhú, na umenie.

Ako napísal spisovateľ David Foster Wallace, v časoch „búchačov“ od základnej čiary pôsobí jeho kreatívna a estetická hra, „ako keby ste si pískali Mozarta na koncerte Metallicy“.

Na tohtoročnom Wimbledone. Foto – TASR/AP

Celá škála úderov

Tak ako nikto iný na okruhu ovláda Federer celú škálu úderov. Nehrá monotónne a na súperovu hru adekvátne reaguje odlišnými typmi úderov, čím tenistom dokonale strpčuje život, lebo zvyknúť si na hru, ktorá sa neustále mení, sa nedá.

Podľa situácie dokáže v jednej výmene zahrať tvrdý úder na základnú čiaru, za ním liftovaný forhend, ktorý letí meter nad páskou, potom rezaný bekhend po čiare, ktorý takmer „lizne“ pásku, aby výmenu zakončil forhendom von z kurtu tesne za sieť, a posmešne tak vyhnal súpera medzi divákov v prvom rade.

Výber z rekordov Rogera Federera: 
  • 19 titulov na grandslamoch (druhý Rafael Nadal 15, štvrtý Novak Djokovič 12)
  • 8 titulov na Wimbledone (druhý Pete Sampras 7)
  • 29 finále na grandslamoch
  • 10 finále na grandslamoch za sebou (2005 – 2007)
  • 42 semifinále na grandslamoch
  • 6 titulov na ATP Finals (Novak Djokovič, Ivan Lendl a Pete Sampras majú po 5)
  • na 6 odlišných turnajoch má 6 titulov a viac
  • spolu 302 týždňov ako svetová jednotka
  • 237 týždňov nepretržite ako svetová jednotka (druhý Jimmy Connors 160 týždňov nepretržite)

Viac než iní hráči sa Federer pohybuje okolo základnej čiary, niekedy dokonca pred ňou. V takých prípadoch hrá loptičku ešte vo chvíli, keď stúpa, čím neuveriteľne zrýchľuje hru.

Tenisti vedia, že taký úder je mimoriadne ťažký, preto si väčšina z nás, rekreantov, ale aj tenistov na okruhu, ustúpi meter aj dva za čiaru a do lopty udiera, až keď klesá.

Pripravujeme sa tak o energiu z lopty i cenné desatinky, ktoré v tenise robia rozdiel medzi vyhratým a prehratým fiftínom.

Údery, na ktoré sa nezabúda

Vďaka svojmu majstrovstvu je Roger autorom niekoľkých úderov, ktoré sa asi navždy zapíšu do dejín tenisu. Vo wimbledonskom finále v roku 2008 proti Rafaelovi Nadalovi, ktoré je považované za jeden z najlepších zápasov histórie vôbec, prehrával Federer v tajbrejku štvrtého setu 7:8 a Nadal podával na celkové víťazstvo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História tenisu

Roger Federer

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie