Denník N

Kiska ustúpil, sudkyňu vymenoval napriek pochybnostiam o rodinkárstve

Nová sudkyňa Judita Gabonaiová Hrenčuková pri vymenovaní prezidentom. Foto - TASR
Nová sudkyňa Judita Gabonaiová Hrenčuková pri vymenovaní prezidentom. Foto – TASR

Judita Gabonaiová Hrenčuková bude pôsobiť na rovnakom súde, ako jej mama. Aj toto prepojenie vyvolalo pôvodne u prezidenta pochybnosti, či vyhrala transparentne.

Judita Gabonaiová Hrenčuková bude pôsobiť na rovnakom súde ako jej mama. Aj toto prepojenie vyvolalo pôvodne u prezidenta pochybnosti, či vyhrala transparentne.

Mohol to byť zlomový prípad, v ktorom nový prezident Andrej Kiska ukazoval, že noví sudcovia ním neprejdú automaticky.

Mala alebo nemala kandidátka na sudkyňu Judita Gabonaiová Hrenčuková výhodu oproti iným uchádzačom o miesto na súde v Rožňave? Aj to sa v lete pýtal prezident. Keďže mal vážne pochybnosti o jej výbere, vymenovať ju odmietol. Včera svoje váhanie prelomil. Gabonaiová Hrenčuková si môže obliekať talár.

Stále pochybuje

Pri menovaní Kiska priznal, že pochybnosti mu ostali. Kandidátka totiž nielenže uspela na súde, kde je dlhoročnou sudkyňou jej mama, ale konkurentov predbehla až v ústnej časti výberového konania. Ide o najmenej transparentnú časť konkurzu. Jej prípad zároveň opäť vyvolal diskusiu o rozmáhajúcom sa rodinkárstve na súdoch.

Kiska menovanie kandidátky síce od leta zdržiaval, no v tomto prípade nenašiel oporu v Súdnej rade. Orgán sudcovskej samosprávy nechal opäť posúdiť, či má byť naozaj sudkyňou. Členovia Súdnej rady sa opakovane výberom Gabonaiovej Hrenčukovej zaoberali, na rozdiel od prezidenta však pochybnosti nemali.

sudkyna (1)
Nová sudkyňa Judita Gabonaiová Hrenčuková. Foto – TASR

Mama čerstvej sudkyne ako radová sudkyňa v Rožňave priamo o zložení výberovej komisie nerozhodovala. Zodpovedný za výber členov komisie je predseda súdu. Dlhoročná sudkyňa rožňavského súdu sa však s ním určite dobre pozná. Tak sa niektorí členovia Súdnej rady zamýšľali, či v takomto prípade uchádzač s príbuzným na súde nemal výhodu oproti ostatným.

„Radšej vylúčiť jedného a znevýhodniť ho, ako znevýhodniť všetkých ostatných,“ varoval členov rady Rudolf Čirč. Gabonaiovú Hrenčukovú aj napriek jeho rade nakoniec nevylúčili,  pretože na jej víťazstvo sa nikto z uchádzačov oficiálne nesťažoval. Súdna rada preto jej vymenovanie v októbri opäť posunula prezidentovi.

Prezident chce prísnejší výber

Kiskovi tak neostalo dnes nič iné, len zopakovať, že „proces výberu nových sudcov musí byť na každom stupni nielen odborne a profesionálne náročný, ale aj taký dôkladný, nespochybniteľný a transparentný, že vylúči akékoľvek pochybnosti dovnútra súdnictva aj pred verejnosťou.“

Zabezpečiť by to mali nové kritériá výberu budúcich sudcov, o ktorých začala Súdna rada rokovať. Ján Klučka, ktorý Súdnu radu viedol nakrátko po páde Štefana Harabina, vypracoval už aj konkrétne zásady. Predsedníčka rady Jana Bajánková však navrhla zriadiť komisiu, ktorá ich ešte dopracuje. Chcela, aby sa k nim vyjadrili aj samotní sudcovia, ktorí by podľa nej mali najlepšie vedieť, čo treba pri uchádzačoch skúmať.

Ešte bez bezpečnostných previerok

Gabonaiová Hrenčuková sa o svojom menovaní a ani o prezidentových pochybnostiach nechcela rozprávať. „Nebudem sa vyjadrovať,“ reagovala.

Okrem nej Kiska dnes vymenoval aj ďalších šiestich sudcov. Keďže vyhrali ešte pred septembrovou zmenou ústavy, nemusia sa podrobiť bezpečnostným previerkam.

Vymenovania sa dočkali aj Stanislava Padúchová a Ľuboš Murgaš, ktorí vyhrali pred tromi rokmi v konkurzoch počas ministrovania Lucie Žitňanskej (vtedy SDKÚ, dnes Most-Híd). Tieto výberové konania však vtedajší predseda Súdnej rady Štefan Harabin ignoroval, pretože zloženie komisií označil za protiústavné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie