Denník N

Politici by mali ísť na týždňový tábor do nemocnice, odkazuje z infekčného režisérka Diana Fabiánová

Režisérka si predstavuje, ako by pobyt v štátnej nemocnici zvládol Andrej Danko. Nič zvláštne, stovky Slovákov tam sú predsa každý deň.

Keď mala Diana Fabiánová odchádzať na vytúženú dovolenku, skončila na Kramároch. Odtiaľ ľudí vyzýva zložiť sa na crowdfundingovú kampaň pre slovenských politikov – Zaplaťme im tábor:

„Povinne by pobudli v nemocniciach, ako bežní pacienti, a potom nech sa rozhodnú, kam rozmiestnia nevyhnutné milióny, ktoré neustále zdravotníctvo obchádzajú,“ napísala cez víkend na svojom facebookovom profile.

Diana Fabiánová študovala v Barcelone réžiu. V roku 2009 nakrútila dokument s názvom Mesiac v nás, príbeh dievčaťa trpiaceho bolestivou menštruáciou, ktorý si všimli aj vo svete a dostal sa do vzdelávacieho systému v USA. Fabiánová sa okrem režírovania venuje aj organizovaniu zoznamovacích večierkov a speed-datingu pre slobodných.

Za model si vzala predsedu SNS Andreja Danka. Predstavuje si, ako si politik chce umyť ruky, no žiadne mydlo na infekčnom oddelení nenájde. Ako prosí sestričku o kúsok toaletného papiera, no obíde naprázdno. Danko bol vlani v nemocnici, operovali mu žalúdok.

„Mydlo a záchodový papier, ktoré si zamestnanci musia nosiť do práce, sú nič oproti ostatným problémom. Pochybujem, že keď chýbajú základné potreby, tak že je dosť peňazí na prístroje, platy, nadčasy, starostlivosť o zamestnancov. Predsa každý zamestnávateľ vie, že nič nefunguje, ak nie sú spokojní zamestnanci. Oni tu nemajú žiadne výhody, ani len rekreačný pobyt,“ rozpráva svoje postrehy Fabiánová pre Denník N.

Jedlo musí priniesť rodina, teplota sprchy je niečo medzi Texasom a Sibírou

Vraví, že Andreja Danka si vybrala náhodne. „Ľahko sa mi vizualizuje, lebo mám naňho ťažké srdce. No je to len jeden zo skupinky. Náhodne vygenerovaný mojou predstavivosťou, tak ako on náhodne generuje svoje výroky.“

„Je hladný, ale suchá večera sa rozdávala už poobede (syrokrém s krajcami chleba, mlieko, paprika),“ píše tiež Fabiánová. Vysvetlenie? „Tí, ktorých hospitalizovali neskôr, musia vydržať do rána.“

„Je smädný, a tak pije cukrový čaj zo zaváraninovej fľaše. Povedia mu, že musí piť urologické čaje, no oni ich nemajú. Musí si zohnať sám. Rovnako aj vodu, kanvicu, v ktorej si ho uvarí, a pohár, do ktorého si ho naleje.“

Naservírované raňajky. Foto – Diana Fabiánová

Kali a Robi sú na urgente, majú sa asi ešte horšie

Uteráky ani župan tam podľa nej človek nenájde, tak ako ani šampón či sprchový gél. Voda je len vriaca alebo ľadová. Nič medzi. „Danko sa podvoľuje a napoly obarený, napoly ľadový vychádza zo sprchy a utiera sa do svojho prepoteného tielka,“ je ďalší opis fiktívnej situácie politika v nemocnici.

Ani na posteli sa vraj neleží najlepšie. „Matrac potiahnutý igelitom, vyležaný tisíckami chorých tiel, ho vcucne do lievika, z ktorého vymaniť sa nemá silu.“

Status zakončuje režisérka detailným opisom, ako ide politik na záchod a má problémy s plastovou misou.

Vo Fabiánovej „sne“ sa Andrej Danko spolieha na to, že ostatní „kamoši z vlády vyfasovali ešte horšie izby. Ktovie, ako sa vodí Kalimu a Robimu? Toho šupli na urgent, tam bude ešte väčšie peklo“, píše.

Čítalo to aj vedenie nemocnice

Na otázku, či by do kampane prispela, keby bola reálna, a my by sme naozaj mohli ústavných činiteľov poslať na týždeň do nemocnice, povedala: „S veľkou chuťou by som to spravila, aj prispela. Každého by som dala na iné oddelenie, s dvomi alebo tromi ďalšími pacientmi na izbe. Najlepšie by bolo, ak by tu politici aj brigádovali. Mali by zažiť bežnú šichtu zdravotnej sestry a doktorov.“

Status má niekoľko tisíc zdieľaní, ľudia ho považujú za tragikomédiu. Na jednej strane by Fabiánovej za realistický opis niekoľkodňového pobytu v nemocnici dali Pulitzerovu cenu, no na druhej sa hocijakej choroby boja ako čert kríža, len aby nemuseli ísť ležať aj oni.

Ako režisérka reaguje na ohlasy, ktoré status o našom zdravotníctve vyvolal? „Je to celé bizarné, všetci to tu čítali, aj vedenie, zatiaľ čo ja tu ležím v ich opatere. Komentáre sa rozbehli rôznymi smermi, pri takom veľkom ohlase už nemám šancu ustrážiť, čo ľudia píšu,“ vraví.

Napriek tomu, že sa podľa nej zdravotná starostlivosť na Slovensku rozpadá, personál sa k nej správa veľmi milo, od začiatku, nie zo strachu, ktorý status v nich mohol vyvolať.

Podľa Fabiánovej musí byť personál hrozne demotivovaný. Keby mali aj inú pracovnú možnosť, využili by ju: „Mladé sestričky odchádzajú, starším predĺžili odchod do dôchodku o niekoľko rokov, nemajú zaplatené nadčasy, nočné či celodenné šichty. Sú vyšťavené, s pocitom, že sa o ne nikto nezaujíma. Pracujú v podmienkach hlbokého socíku. Kto z nás by toto dal? Rok za rokom, bez vyhliadky na zmenu. Nehovorím len o bratislavských nemocniciach, je to celoštátny problém.“

S oknom sa podľa Fabiánovej nedá hýbať. Preto zháňa palicu na podopretie.  Foto – Diana Fabiánová
Pohľad na Kramáre. Foto – Diana Fabiánová

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie