Denník N

Usádzajú si ženy na kolená, objímajú im ramená či pás. Známi muži si myslia, že je to OK

Foto – TASR
Foto – TASR

To, že by ženy k nim mali byť „prítulné“, berú mnohí politici za súčasť balíka, za dôkaz, že sú výkonní, mocní a neodolateľní.

Má s tým skúsenosť zrejme každá žena. V detstve štípance, v lepšom prípade na líca, od slizkého uja z tretieho kolena, bozky na pery od vzdialených príbuzných v pubertálnom veku, nevyžiadané a nepatričné objatia od nadriadených či kolegov. V detstve v takýchto situáciách prichádzal rumenec a slovami ťažko opísateľný pocit, že toto nie je v poriadku, v dospelosti hnev, poníženie, niekedy prudká reakcia, ktorá sa skončila zväčša tak, že na posmech či odsúdenie bola žena a nie muž.

Takéto veci sa dejú na rodinných podujatiach, v práci. Občas sa to stane pred zrakmi celého národa. Slovenský premiér Robert Fico si posadí na kolená mladé dievča, ktoré vidí po prvý raz v živote, bývalý americký viceprezident Joe Biden stíska plecia ministrovej manželky a ponára svoj nos do jej vlasov, zatiaľ čo on skladá prísahu, herec John Travolta zase hladká pri odovzdávaní Oscarov tvár svojej kolegyne, ako keby bola nejaké domáce zvieratko, cyklista Peter Sagan štipne hostesku do zadku (neskôr sa ospravedlnil) a to všetko sa opakovane vysiela, komentuje a „vtipne sa rozoberá“.

„Publiku sa to môže zdať vtipné. Tento muž je neškodný, smejú sa diváci a internet sa smeje s nimi. Je to ako nejaké verejné tajomstvo, zdieľaný žartík. On je len slizký sváko. Nikomu tým neubližuje,“ opisuje to, ako verejnosť vníma takéto incidenty, americký publicista Nico Lang.

Ide o rozšírený názor o trápnych, ale neškodných mužoch, ktorí mentálne zostali v predchádzajúcich desaťročiach. Málokedy sa však hovorí o tom, ako sa asi cíti obeť takéhoto konania a prečo sa stále vyžaduje, aby sa usmievala, alebo sa aspoň snažila nedávať najavo svoje rozhorčenie.

Prečo to robia

Platí, že čím vyššie je postavený muž, ktorý sa takéhoto správania dopustí, tým menej môže obeť niečo robiť, hlavne ak sa to deje verejne, v priamom prenose. Kým na pracovisku či niekde medzi neznámymi ľuďmi sa žena môže brániť aj protiútokom, na podujatí za účasti politika alebo celebrity to pôjde ťažšie.

Magazín Time to opisuje na správaní Joea Bidena, ktorý má problém s oblápaním žien, ale aj mladých dievčat. „Veľmi by sme chceli, aby sa manžel, alebo otec, takej ženy tomu postavil, aby dal dole Bidenove ruky zo svojej dcéry alebo manželky a poslal mu varovný pohľad. Pravdou je, že Bidenovo obťažovanie sa často deje počas slávnostnej prísahy manžela alebo otca. Títo muži, práve dosahujúci na vrchol svojej kariéry, stoja na javisku so svojimi rodinami. Prítomnosť viceprezidenta je sama osebe vyjadrením rešpektu a uznania. V tej chvíli nikto nebude robiť scény.“

Verejne známi muži zrejme rátajú s tým, že im nebude nikto odporovať. Veď v mnohých prípadoch na to ani nie sú zvyknutí. Ich moc alebo sláva im často zabezpečujú imunitu a dostávajú ich do stavu, že si zrejme ani neuvedomujú, čo robia a ako sa môže cítiť žena či dievča, ktoré zahŕňajú nechcenou priazňou. Strata kontaktu s realitou ich, samozrejme, neospravedlňuje.

Ako to vníma verejnosť

Otázkou vždy zostáva, ako takéto správanie bude interpretovať verejnosť.  Či ho bude považovať len za nevhodné pošmyknutie, alebo hrubé zneužívanie moci. To závisí od viacerých okolností. Od popularity politika či celebrity, jeho celkového správania k ženám a ľuďom všeobecne, toho, ako sa témy zhostia médiá či jeho konkurenti, a aj od toho, či sa bude vedieť za svoj omyl ospravedlniť.

Je zrejmé, že verejnosť bude viac odsudzovať politika, ktorý má za sebou nenávistné alebo vulgárne vyjadrenia voči ženám, podporuje zákony napríklad o skomplikovaní prístupu k potratom alebo menšej ochrane obetí domáceho násilia, ako niekoho, kto má „proženskú“ agendu. Keby to, čo robil Biden, teraz urobil Trump (niežeby nemal všakovaké incidenty), bola by reakcia oveľa ostrejšia. Biden však má sympatie ženských hnutí, venoval sa problematike znásilnených študentiek na univerzitách.

Na rozdiel od Trumpa je tiež žoviálny. Môže to však ospravedlniť scénu, keď bozkáva na líce tínedžerku, hoci ona sa v rozpakoch od neho evidentne odkláňa? A stačí, keď po mediálnej búrke príde vyjadrenie manžela-ministra, že sa mu zdalo vtipné, ako sa Biden dotýkal jeho manželky, lebo veď sú rodinní známi, nasledované komentárom manželky, že jej to teda neprekážalo?

Najlepšie je nerobiť to

Je možné, že niektoré z týchto incidentov sú len „nedorozumenia“, možno zlomyseľné kamery bez kontextu zachytili nesprávny moment, možno verejne známi muži, čo to robia, nie sú rovno sexuálni predátori alebo sérioví obťažovatelia. Jedinou cestou, ako sa nedostať do zbytočných podozrení a empaticky ušetriť ženy či mladé devy alebo deti od nevyžiadaných dotykov a dvojzmyselných gest, je vzdať sa ich.

Pre politikov alebo inak obletovaných mužov to môže byť problém, lebo tieto situácie nie sú ani tak o telesnosti ako skôr o moci, o pocite, že politik nepotrebuje povolenie, aby narušil intímnu zónu inej ľudskej bytosti, často v podriadenom postavení alebo inej nevýhode. To, že by ženy k nim mali byť „prítulné“, berú mnohí politici za súčasť balíka, za dôkaz, že sú výkonní, mocní a neodolateľní. Verejnosť si pre takéto správanie nepôjde stavať barikády, časti to dokonca konvenuje, to však neznamená, že je to v poriadku.

„Najlepšie by bolo, keby muži pochopili, že ženy chcú dotyky iba na želanie. Ak žena chce, aby sa jej muž dotkol, hoci aj celkom nezáväzne, ako priateľ, je schopná naznačiť to. Kým k tomu nedôjde, muži by si nemali myslieť, že sa môžu dotýkať náhodných žien. Ak žena chce, aby muž ‚vošiel‘ do jej osobného priestoru, tak mu to dá vedieť, spolu s tým, do akej miery. Ak tak neurobí, alebo to nie je jasné, bolo by dobré, keby sa muž zdržal akýchkoľvek dotykov,“ napísala dávnejšie v článku inšpirovanom Joeom Bidenom Barbara Ellenová z Guardianu.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie