Denník N

Americká nevesta muža bez tváre

Tvár tejto nevesty prezrádza toľko strachu a smútku. Tak by som si predstavila tvár niekoho, koho idú obetovať.

„Tá fotografia, ktorá vyhrala nejakú svetovú súťaž: ženích a nevesta. Ženích nemá tvár. Američan – vojak, čo sa vrátil popálený z Afganistanu. Mladá žena, dievča, jeho frajerka, chcela dodržať sľub. Svadobná fotka, na ktorej sa nik neusmieva. Koľko potrvá, kým stratí tvár aj nevesta?“ Tento text v mojej knihe Preč! Preč! bol inšpirovaný fotografiou Niny Berman. Americkou fotografkou, ktorá má momentálne výstavu v mestskej bratislavskej galérii.

Muž však nebol zranený v Afganistane, ale v Iraku, volal sa Tyler Ziegel a Bermanová s ním urobila sériu fotografií. Tak som sa teraz dozvedela aj pokračovanie príbehu, pár sa krátko po svadbe rozviedol a Tyler šesť rokov nato zomiera na otravu alkoholom a heroínom.

Pripomenulo mi to román Koba Abého Tvár toho druhého. Je o vedcovi, ktorému výbuch zničí tvár, najprv sa „jeho identitou“ stanú obväzy, neskôr si vyrobí masku. Vzťah s okolím a najmä s manželkou a sebou samým je však čoraz komplikovanejší…

Keď sa na fotografiu ženícha a nevesty pozeráte dlhšie, keď odznie šok z jeho znetvorenia – všimnete si možno, že jej tvár je vlastne omnoho strašnejšia ako jeho. Prezrádza toľko strachu a smútku. Tak by som si predstavila tvár niekoho, koho idú obetovať. Trebárs na oltár vlasti. Lebo veď aký asi musí byť tlak okolia a všeobecnej mienky v nejakom malom americkom mestečku na dievča, ktorého chlapec utrpel fatálne zranenia vo vojne? Aká nekonečná musí byť tá bublina falošného patriotizmu a hrdinstva? Alebo vari môže ktosi pri pohľade na tú fotografiu tvrdiť, že nevesta sa vydáva z lásky?

Akurát jej nik nepovedal, že sľuby sa aj porušujú. Že je to právo tých, čo ich dávajú. „A keď cítite strach, buďte dosť odvážna, aby ste utiekli,“ píše C. G. Jung jednej zo svojich pacientok.

Ak by niekto namietal, že veď sú aj také príbehy: kráska a zviera. Verím na ne. Ak by si vojaka ktosi zamiloval aj s jeho zraneniami. Na tele a ešte horšími na duši. To by bol však celkom iný príbeh. To by sa nevesta na fotografii napriek všetkému usmievala. Alebo mala vyrovnaný, pokojný výraz. Vieme, že ženích skončil tragicky. Dalo sa to predvídať. Čo sa však stalo s nevestou? Veľmi dúfam, že sa jej časom vráti jej vlastná tvár.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie