Denník N

Pokutu zaplatiť nechcel, radšej išiel do väzenia. Pre protest proti elektrárni tam strávi americký herec týždeň

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

James Cromwell, herec nominovaný na Oscara za rolu farmára vo filme Babe, strávi týždeň vo väzení pre nenásilný protest proti výstavbe elektrárne.

„Ak sa raz rozhodnete, že sa zúčastníte na akcii občianskej neposlušnosti, musíte počítať s následkami,“ povedal 77-ročný herec James Cromwell pre časopis People.

Cromwell bol jedným zo šiestich environmentálnych aktivistov a aktivistiek, ktorých obvinili z nenásilného protestu. Ten prebiehal tak, že si posadali v ľudskej reťazi v blízkosti plánovanej elektrárne na spracovanie zemného plynu pri New Yorku. Odohral sa pred dvomi rokmi.

Celý nenásilný protest trval asi 27 minút a z bicyklových zámkov, ktoré použili aktivisti a aktivistky na reťaz ich vystrihávali policajti.

Počas obžaloby sudca povedal, že tento protest nijak nezmení to, čo sa s elektrárňou v budúcnosti stane, avšak Cromwell si myslí, že aj tento protest, rovnako ako mnohé ďalšie po celom svete, predstavujú zmenu.

Herec nominovaný na Oscara za film o prasiatku Babe, mohol zaplatiť kauciu asi 330 eur a stráviť 16 hodín verejnoprospešnými prácami, no namiesto toho minulý piatok nastúpil do väzenia.

Väzenie ako symbolický odkaz

„Som nadšený, že získam skúsenosť, akú veľa privilegovaných bielych ľudí neokúsi. To, aké to tam je. Čo robí systém s tými, ktorí nemajú na výber, koľko času tam strávia – oni tam nie sú na týždeň, budú tam roky,“ vysvetľoval svoju situáciu Cromwell, ktorý si uvedomuje, že v jeho prípade ide len o symbolický čas strávený za mrežami väznice.

Podľa herca len demonštrovať či podpisovať petície nestačí, pretože na ne už nikto nepočúva, a preto si myslí, že aby ľudia dostali odkaz, je potrebná občianska neposlušnosť.

„Musíme zmeniť náš vzťah k prírode a ľuďom, ktorí ju obývajú, vrátané tých, ktorí sú proti nám. Verím, že práve naším vyjadrením v malej miere práve toto robíme,“ povedal v rozsiahlom rozhovore pre Democracy Now Cromwell.

Problémom je podľa neho skutočnosť, že žijeme v časoch, keď rozprávame jazykom trhu, kde je všetko na predaj a všetko je vnímané ako tovar.

Ak by sme akceptovali, že sme závislí od energií, spôsobu života, ktorý považujeme za samozrejmý, mali by sme akceptovať aj mieru zodpovednosti, ktorá podľa Cromwella nie je ekvivalentom viny. Až jej akceptáciou je možné dosiahnutie zmeny, predovšetkým voči prírode, ktorej cykly a stabilitu neustále narúšame.

V súvislosti s odstúpením amerického prezidenta Donalda Trumpa od Parížskej dohody vidí Cromwell istú výhodu. Práve Trumpov postoj ku klimatickým zmenám a jeho environmentálna politika povedie podľa neho mnohých ľudí ku podobným akciám aj inde v Spojených štátoch a vo svete.

Nedávnym príkladom z USA môže byť tábor a nenásilné protesty v rezervácii Standing Rock, kde domorodí obyvatelia spolu s aktivistami a aktivistkami z celého sveta bránili výstavbe kontroverzného ropovodu Dakota Access.

„Trump v nás prebudil zmysel pre posilnenie verejnosti, v ktorej prebýva sila, a tá sídli v nás, v ľuďoch,“ povedal Cromwell.

Ohrozená komunita

Aj keď Cromwell spolu s ostatnými aktivistami a aktivistkami protestoval proti menšej elektrárni, jej príbeh je podobný protestom spred roka. Vtedy sa 53 aktivistov a aktivistiek rozhodlo zúčastniť na akcii občianskej neposlušnosti a zablokovali dopravu pri elektrárni v blízkosti jazera Seneca v štáte New York.

Priamej akcii predchádzalo zapojenie sa do regulačného procesu, lobovanie a apelovanie na zvolených zástupcov a zástupkyne, no bezúspešne. Až občianska neposlušnosť vytvorila dostatočný tlak na spoločnosť, ktorá sa stiahla.

Andrew Cuomo, guvernér New Yorku, v roku 2014 zakázal frakovanie, ktoré podľa jeho vyjadrenia spotrebúvalo priveľa vody a ohrozovalo zdroje pitnej vody. Tento zákaz považovali environmentalisti za nedostatočný a požadovali jeho spresnenie.

Rok na to Cuomo povolil výstavbu elektrárne, ktorá bude roky závisieť od zdrojov vody a výstavba ktorej podľa Cromwella a ďalších aktivistov a aktivistiek nebola potrebná.

Miliardový projekt najväčšej frakovacej elektrárne v štáte New York zvýši v štáte emisie skleníkových plynov o desať percent v celom energetickom sektore a tiež spôsobí ohrozenie zdravia obyvateľov, čím sa zvýšia výdavky v zdravotníctve.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie