Denník N

Glváč na výročie zostrelenia boeingu zbytočne kričal na Ukrajinu

Proruský separatista na stráži pri zostrelenom civilnom lietadle. Foto – TASR
Proruský separatista na stráži pri zostrelenom civilnom lietadle. Foto – TASR

Bývalý minister obrany sa tvári, ako keby Kyjev už-už vstupoval do NATO a on tomu zabráni.

Od zostrelenia letu MH17 uplynuli tri roky. Vďaka množstvu dôkazov je zrejmé, že tri stovky pasažierov civilného lietadla majú na svedomí Putinovi vojaci. Poslal ich na Ukrajinu pomáhať prokremeľským separatistom na Donbase. Konkrétne títo z nej rýchlo utiekli, hneď ako zistili, že nezostrelili ukrajinské vojenské lietadlo, ale malajzijský boeing.

Takmer s istotou išlo o omyl, a nie úmysel. Keby mali Rusi niečo také v pláne, aby následne katastrofu zvalili na Ukrajinu, pripravili by si celkom iné „dôkazy“ ako trápne obrázky narýchlo pozliepané vo fotošope. Takými sa snažili obalamutiť svet v tomto prípade.

Omyl však Putinovu zodpovednosť a vinu nezmenšuje. Ani fakt, že Ukrajina trestuhodne dovolila v blízkosti bojov prelety dopravných lietadiel, ako keby sa pod nimi nestrieľalo.

Pointa zostáva aj po troch rokoch rovnaká. Putin viedol nevyprovokovanú vojnu na území nášho suseda a zabil pri tom 298 nevinných ľudí v civilnom lietadle. Samozrejme, tých, ktorí pre jeho agresiu zahynuli na zemi, je omnoho viac. Celý čas to popiera a ešte aj má po svete fanúšikov zblbnutých jeho propagandou.

Akoby to nestačilo, máme politikov, ktorí v kauze Ukrajina dávajú najavo, že im unikajú dôležité detaily. Napríklad bývalý minister obrany Martin Glváč. V pondelok zverejnil jedovatý status, v ktorom písal, že Ukrajina nemá ďalších 20 rokov v NATO čo robiť a „ak by sa členské krajiny ,zbláznili’ a tento nestabilný štát chceli prijať, musíme aspoň my realisti nastavovať zrkadlo Ukrajine a hovoriť o bezpečnostnom riziku!!“

Niežeby Ukrajinu nebolo za čo kritizovať a niežeby bola na NATO pripravená, ale nikto sa ju tam v dohľadnom čase ani prijať nechystá, hoci o tom jej prezident rád hovorí. Na ilustráciu – nie je ani len v režime, v ktorom už Macedónsko na členstvo čaká takmer dvadsať rokov. Aspoň sme sa dozvedeli, že Glváč je „realista“, ktorý sa ani nezmieni, že bezpečnostné riziko z Ukrajiny vyrobil najmä ruský prezident Putin a jeho vojna na Donbase.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie