Denník N

Fico chce obmedziť dovoz potravín, ak Brusel nezačne rýchlo riešiť dvojakú kvalitu

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európska komisia by mala začať riešiť problém výrobkov rôznej kvality predávaných pod rovnakou značkou. Ak to neurobí do septembra, podľa premiéra zavedieme sankcie na potraviny z EÚ.

Už o niekoľko mesiacov by mohli zariadenia verejného stravovania povinne variť len zo slovenských potravín. Premiér Robert Fico (Smer) totiž pohrozil, že ak Európska komisia nezačne urýchlene riešiť otázku dvojakej kvality potravín predávaných pod tou istou značkou v rôznych štátoch EÚ, Slovensko zavedie dočasné jednostranné opatrenia.

Naznačil, že by nimi mohlo byť práve obmedzenie dovážaných potravín pre zariadenia verejného stravovania. Predpokladá, že by boli len načas, ako príklad uviedol, že na 6 mesiacov.

Aké urýchlené kroky od Európskej komisie očakáva, nepovedal.

Uvedomuje si, že prípadný jednostranný krok Slovenska v spoločnom európskom priestore narazí na odpor Európskej komisie, pretože bude porušením európskych predpisov zaručujúcich voľný pohyb tovaru a služieb medzi krajinami EÚ. No dodal, že Slovensko má právo usmerniť pohyb produktov vnútornou smernicou, ktorá bude platiť len na oblasť verejného stravovania.

Fico týmto vyhlásením reagoval na slabú aktivitu Európskej komisie pri riešení otázky dvojakej kvality výrobkov pre východoeurópske a západoeurópske trhy. Má totiž pocit, že sa v EÚ zvolávajú len ďalšie komisie a robia nové a nové prieskumy, ale otázka dvojakej kvality sa fakticky nerieši.

Druhou možnosťou je podľa neho riešenie problému dvojakej kvality cez občiansku iniciatívu. Ak by sa totiž vyzbieral milión podpisov od občanov, musela by sa Európska komisia touto otázkou zaoberať.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) privítala iniciatívu premiéra razantne riešiť problematiku dvojakej kvality potravín. „Nevidíme dôvod, prečo by mal slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov, nižším obsahom mäsovej zložky či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík.

Ukázal tri produkty

Dvojakú kvalitu výrobkov dnes Fico ilustroval na príklade troch výrobkov, ktoré už laboratóriá preverili aj v slovenských a českých porovnávacích testoch. Zaoberal sa pritom ich deklarovaným objemom, zložením a aj cenou, za ktorú sa dajú kúpiť na Slovensku a v Rakúsku.

Prvým produktom boli mrazené rybie prsty Iglo. Tie z Hainburgu mali podľa Fica 300 gramov, pre slovenský trh 280 gramov.

Zdroj: ČT24, VŠCHT

V balení určenom pre rakúskych spotrebiteľov bolo deklarovaných 65 % mäsa, v tom pre náš trh len 58 % mäsa. Fico však zdôraznil, že cena oboch výrobkov bola rovnaká, 2,99 eura stáli na Slovensku aj v Rakúsku, napriek inej gramáži aj objemu mäsa.

Za rovnakú sumu je v oboch štátoch aj káva Jacobs 3 v 1. Fico pripomenul, že v rakúskom balení je 10 vrecúšok kávy po 18 gramov, v slovenskom 10 balení po 15,2 gramu.

Pôvodná cena, teda bez akcie, aviváže Lenor v Rakúsku, ktorým Fico ilustroval odlišnú kvalitu značkových produktov, bola síce vyššia, výrobok pre rakúskych spotrebiteľov však mal vyšší objem 990 mililitrov, náš len 930 mililitrov.

Pripomenul aj prací prostriedok Persil, ktorý vyšiel s odlišným zložením v českých testoch. „Henkel si strelil do nohy, keď povedal, že ich výrobok pre nemecký trh má viac aktívnych prvkov ako pre náš,“ povedal Fico.

Za donebavolajúcu hlúposť pritom označil tvrdenie výrobcu Henkel, že spotrebitelia v Česku a na Slovensku perú pri vyšších teplotách, preto je zloženie pracieho prostriedku iné.

Tému otvoril už vo februári

Fico sa témy dvojakej kvality výrobkov ujal už koncom februára. „Je neakceptovateľné, aby nadnárodné spoločnosti dovážali na územie postkomunistických krajín výrobky, ktoré sú menej kvalitné než tie, ktoré v tom istom obale a pod rovnakým názvom dodávajú na pulty obchodov v západnej Európe,“ povedal vtedy Fico.

Reagoval na zverejnené informácie z kontrol kvality a zloženia potravín v Rakúsku a na Slovensku. Toto porovnanie dalo urobiť ministerstvo pôdohospodárstva so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou.

Ukázalo, že len necelá polovica z preverovaných 22 výrobkov mala na rakúskom aj slovenskom trhu rovnaké zloženie či kvalitu. Iba deväť výrobkov predávaných v Bratislave a Kittsee malo identické zloženie aj charakteristiku.

Začiatkom marca na samite premiérov V4 Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko vyzvali Európsku komisiu, aby sa touto témou začala vážne zaoberať. Dohodli sa, že budú pokračovať v spoločnej iniciatíve, ktorou chcú dosiahnuť odstránenie rozdielov v kvalite potravín tej istej značky od toho istého výrobcu v strednej a západnej Európe.

Fico v utorok povedal, že dvojakou kvalitou sa budú zaoberať premiéri krajín V4 aj na zajtrajšej schôdzke v Budapešti.

Česi porovnali päť krajín

Aj z výsledkov českého testu, ktorý zverejnili minulý týždeň, vyplýva, že v inej kvalite ako pre nemecký trh sa na český trh dostala väčšina z 21 preverených výrobkov.

Iba tri produkty, ktorých kvalitu a zloženie test preveril, boli úplne zhodné na piatich trhoch, teda v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku aj v Maďarsku. 13 produktov bolo značne odlišných v kvalite a zložení, ďalších päť mierne odlišných.

Zdroj: ČT24,VŠCHT

Preverovanie, ktoré robila v Česku Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe, pritom bolo zamerané nielen na potraviny, ale aj na prací prostriedok a aviváž. Aj pri nich sa ukázala odlišná kvalita na rôznych trhoch.

Chce urobiť dve veci

Fico priznal, že pre Slovensko aj Česko môže byť výhodou, že v Bruseli je eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľov Věra Jourová, ktorá je z Česka. No Fico pripomenul, že v prvom rade zastupuje Európsku komisiu.

Jourová v pondelok povedala, že v otázke riešenia problémov dvojakej kvality stojí na strane spotrebiteľov. Tvrdí, že sa chystá urobiť dve veci.

„Ako prvé budem spotrebiteľským orgánom dotknutých krajín pomáhať pri využívaní existujúcich právnych nástrojov, ktoré majú k dispozícii, najmä v oblasti pravidiel o nekalých obchodných praktikách.  Budeme sa snažiť uľahčiť ich použitie, a to aj koordinovane, s cieľom účinne presadzovať právo EÚ,“ vraví.

Chce tiež iniciovať stretnutie výrobcov a maloobchodníkov, aby diskutovali o konkrétnych výrobkoch, o ktorých sa už zhromaždili dôkazy. „Pri riešení tohto problému, ktorý je, zdá sa, len v niektorých členských štátoch, musíme spojiť sily. Potrebujeme dôkazy, takže som s radosťou prijala správu, že ministri Českej republiky, Slovenska, Slovinska, Maďarska, ale aj Nemecka a Belgicka hovorili o spoločnom úsilí a spolupráci s cieľom nájsť riešenie,“ dodala Jourová.

Podľa nej vidieť, že sa v otázke dvojakej kvality výrobkov okrem krajín V4 najviac ozýva ešte Rumunsko a Chorvátsko. No pre TASR naznačila, že by sa dali produkty nižšej kvality iste nájsť aj v západoeurópskych štátoch.

„Myslím si, že ak by sme urobili ešte poctivejší prieskum trhu, že by sme mohli nájsť produkty, ktoré majú inú alebo nižšiu kvalitu aj medzi západnými krajinami. Nepovedala by som tak jednoznačne, že je to problém Západ – Východ, aj keď zatiaľ to testy potvrdzujú,“ dodala Jourová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie