Denník N

Angelina Jolie si po prsníkoch nechala odstrániť aj vaječníky, ženy ju budú nasledovať

Po prsníkoch si Angelina Jolie nechala odstrániť aj vaječníky. A opäť o tom prehovorila aj verejne. Foto – TASR/AP
Po prsníkoch si Angelina Jolie nechala odstrániť aj vaječníky. A opäť o tom prehovorila aj verejne. Foto – TASR/AP

Keď známa herečka oznámila, že si nechala vyoperovať prsníky, zvýšila záujem žien o zdravie. Niekedy však rady od celebrít môžu dopadnúť zle.

Jej tvár poznajú milióny ľudí po celom svete, a preto mal jej článok v New York Times taký ohlas. Americká herečka Angelina Jolie sa v ňom pred dvoma rokmi otvorene priznala, že mala vysoké riziko rakoviny prsníka a že si oba prsníky nechala preventívne odstrániť.

Bola to výsostne súkromná a citlivá vec, no herečka dúfala, že bude príkladom pre iné ženy. A že tak zvýši ich záujem o vlastné zdravie.

Tento týždeň sa scenár zopakoval. V článku New York Times Jolie napísala o tom, ako si z preventívnych dôvodov nechala odstrániť vaječníky a vajíčkovody.

„Stále sa cítim ako žena. Za svojím rozhodnutím si stojím, spravila som ho pre seba a svoju rodinu. Viem, že moje deti nebudú musieť povedať ‚mama mi zomrela na rakovinu vaječníkov‘,“ napísala Jolie, ktorá mala zvýšené riziko rakoviny pre vzácnu mutáciu génu BRCA1 a pre genetické predispozície.

„Nie je ľahké spraviť tieto rozhodnutia. Nad vecou však môžete mať kontrolu a ku každému zdravotnému problému sa dá postaviť čelom. Môžete vyhľadať pomoc, dozvedieť sa o možnostiach a vybrať si to, čo je pre vás vhodné,“ presviedčala Jolie vo svojom článku.

Jolieovej efekt

Je veľmi možné, že jej výzva – tak ako tá spred dvoch rokov – trafí do čierneho. Vedci dokonca po Jolie pomenovali jav, keď sa o svoj zdravotný stav začne zaujímať viac ľudí. Len preto, že ich na to upozorní známa osoba.

V septembri minulého roka napríklad v Británii vyšla vedecká štúdia, podľa ktorej sa v roku 2013 počet odporučení na genetické vyšetrenia a testy na rakovinu prsníka viac ako zdvojnásobil oproti roku 2012.

Podľa britských vedcov malo Jolieovej vyhlásenie väčší vplyv dokonca aj preto, že jej partnerom je Brad Pitt. „To mohlo pacientom pomôcť prekonať strach zo straty sexuálnej identity,“ napísali autori štúdie, ktorá vyšla v časopise Breast Cancer Research.

Podobné skúsenosti má aj David Fishman z newyorskej nemocnice Mount Sinai, jednej z najväčších v meste. „Odkedy vyšiel jej článok, každý jeden pacient v mojom programe spomenul Angelinu Jolie,“ povedal Fishman pre denník Washington Post.

Chceme ich napodobňovať

Prečo sa to deje, skúmali vo svojej analýze Steven Hoffman a Charlie Tan z McMaster University v kanadskom Ontariu. Zistili, že podobné javy sa dajú vysvetliť z pohľadu ekonómie, marketingu, psychológie či sociológie.

Vyhlásenia celebrít môžu napríklad ľuďom pomôcť zorientovať sa v situácii, keď sa k nim od odborníkov, priateľov či zo správ dostáva priveľa informácií, ktoré si navzájom protirečia.

Mnohí ľudia tiež túžia známych ľudí napodobňovať. V marketingu sa to označuje ako prenos významu – ak niečo robí alebo vlastní moja obľúbená celebrita, potom si ľudia môžu myslieť, že ak to isté budú robiť či mať aj oni, získajú podobné povahové črty ako ich idoly.

Presne tento jav kedysi využívali napríklad tabakové spoločnosti. No funguje to aj pri radách o zdraví. Stačí si spomenúť na populárne diéty, ktoré sa často spájajú s niektorou celebritou.

Ľudia tiež zvyknú slávnym ľuďom prisudzovať vlastnosti, ktoré v skutočnosti nemajú. Keďže sú úspešní, ľudia dôverujú ich úsudku aj v iných oblastiach. A neprekáža ani to, že o tom v skutočnosti celebrity nemusia nič vedieť.

Vyhlásenia slávnych ľudí sú preto akousi dvojsečnou zbraňou. Ak sú ich slová v súlade s tým, čo tvrdia a odporúčajú vedci, môžu svojimi činmi či rečami zvýšiť pozornosť verejnosti alebo podporiť ľudí, aby sa nebáli hovoriť o citlivých témach. To sa podarilo aj Angeline Jolie.

Nemusí to dopadnúť len dobre

No sú aj prípady, keď celebrity spravia viac škody ako úžitku. Známym príkladom je herečka a bývalá playmate Jenny McCarthy, ktorá v roku 2007 vyhlásila, že očkovanie vyvolalo u jej syna autizmus. Spravila to napriek tomu, že takéto tvrdenie je v rozpore s výskumom, ktorý žiadny vzťah medzi očkovaním a autizmom nenašiel.

„Ľudia celebritám a ich rečiam o zdraví dôverujú. Hviezdy môžu prispieť k správaniu, z ktorého môžu mať ľudia osoh. No môžu tiež šíriť nesprávne informácie a propagovať škodlivé praktiky,“ napísali vo svojej štúdii Hoffman a Tan.

Ani Jolieovej prípad však nebol bezproblémový. Poukázali na to dve štúdie zverejnené vo vedeckom časopise Genetics in Medicine.

Prvá zo štúdií skúmala, ako o Jolieovej probléme písali noviny. A vedci zistili, že noviny sa zameriavali viac na to, že prišla o oba prsníky, ako na fakt, že jej diagnóza je relatívne vzácna a väčšina žien má aj iné možnosti, ako podobný problém vyriešiť. Druhá štúdia ukázala, prečo to môže byť problém.

Traja zo štyroch ľudí síce vedeli o zákroku, ktorý Jolie podstúpila, no len desať percent ľudí to v prieskume vedelo presne vysvetliť.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie