Denník N

Ako sa rozhodnúť, ak sa vás v Chorvátsku spýtajú, či chcete platiť eurami, alebo kunami

Foto – TASR
Foto – TASR

Na dovolenke vás môže zaskočiť aj to, keď sa máte rýchlo rozhodnúť, ktorou menou uhradíte nákup pri platbe kartou, alebo akú menu si máte vybrať na zúčtovanie transakcie pri výbere hotovosti.

Ak platíte kartou v chorvátskom supermarkete, pokladník sa vás môže opýtať, či chcete platiť v kunách, alebo v eurách. Podobnú situáciu môžete zažiť aj pri výbere peňazí z bankomatu, keď sa máte rozhodnúť, cez akú menu vám bankomat preráta výber hotovosti – či cez eurá, alebo cez kuny.

V oboch prípadoch je lepšie si vybrať kuny, lebo vás to vyjde lacnejšie.

„Ak si dovolenkár zvolí eurá, výsledná suma sa mu prepočíta kurzom tamojšej banky, ktorá prevádzkuje terminál. Tento kurz však býva pre našinca spravidla menej výhodný,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Miestna banka si k tomu môže ešte narátať konverzný poplatok. „V prípade bankomatov platí ten istý princíp,“ dodala Jamborová.

Prečo sú výhodnejšie kuny

Ak teda idete na dovolenku do krajiny, v ktorej sa neplatí eurom, je lepšie si na platbu kartou vybrať lokálnu menu. V Chorvátsku je lepšie platiť kunami a napríklad v Bulharsku levmi. Ak si klient vyberie inú ako lokálnu menu, tak kurz, ktorý sa použije pri prepočte, často nie je v prospech klienta a klient v konečnom dôsledku zaplatí viac,“ potvrdzuje hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová. Tento kurz nestanovuje banka, ktorá vydala platobnú kartu, ale banka obchodníka, teda napríklad chorvátska banka.

Keď si klient vyberie na platbu cudziu menu, v tomto prípade kuny, prepočet vykoná jeho domovská banka na Slovensku a použije výhodnejší výmenný kurz. „Slovenská banka vždy využíva pre klienta ten najvýhodnejší kurz, tzv. stredový, a zahraničná banka vo väčšine prípadov využíva pre klienta nevýhodnejší kurz, t. j. predajný,“ uviedla Jana Jarošová, hovorkyňa Poštovej banky.

To isté platí aj pri výbere hotovosti z bankomatu. Ak sa stretnete s tým, že si máte vybrať menu, cez ktorú sa výber hotovosti spracuje, je lepšie si vybrať kuny, pretože slovenská banka použije výhodnejší kurz. „Ak bankomat v zahraničí ponúkne už prepočítanú sumu v eurách, je dobré nenechať sa zlákať na túto sumu, býva totiž spravidla vyššia ako suma, ktorú nám strhne naša domovská banka,“ hovorí Jarošová.

Pri výbere hotovosti je dobré tiež zvážiť, z bankomatu ktorej banky ju vyberiete, lebo banky zvyknú zvýhodňovať výber peňazí z bankomatov v rámci finančnej skupiny.

Koľko míňame

Z analýzy Poštovej banky vyplynulo, že jeden dovolenkár urobí v priemere štyri platby a minie 168 eur. Najmenej (101 eur) stoja dovolenkové výdavky platené kartou v Bulharsku. Najdrahšie nákupy si doprajeme v Taliansku (277 eur).

Výdavky v zahraničí sa výrazne líšia aj podľa toho, odkiaľ dovolenkár pochádza. Jednoznačne najviac platia kartou ľudia z Bratislavského kraja.

V priemere urobí jeden Bratislavčan počas dovolenky platby kartou za 274 eur. Naopak, najviac vedia na dodatočných výdavkoch na dovolenke ušetriť Žilinčania. V priemere jeden z nich minul kartou 123 eur. V Turecku dokonca ani nie 50 eur, píše vo svojej analýze Poštová banka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie