Denník N

Skutočná hrozba pre Západ prichádza z Poľska

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Varšavu neohrozujú islamisti, ale tamojšia vláda, ktorá kazí imidž krajiny i príťažlivosť Západu.

Autorka je americká historička a novinárka
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Od chvíle, keď prezident Donald Trump predstavil vo Varšave veľmi osobitnú obranu západnej civilizácie, prešiel niečo vyše týždeň. Ocenil Poľsko za jeho niekdajší boj proti nacizmu a sovietskemu komunizmu, ale povedal len málo o úspechu krajiny od roku 1989. Hovoril aj o veciach, ktoré držia Západ pospolu, vrátane klasickej hudby a Boha, ale jeho odvolávok na demokraciu bolo len málo. Takisto hovoril o nebezpečenstvách, ktorým čelí Západ, a naznačil hrozby „z Juhu či z Východu“, a rovnako zmienil „utláčateľskú ideológiu“, radikálny islam, ktorý sa „snaží exportovať terorizmus a extrémizmus po celej planéte“.

Nie zvonka, ale zvnútra

V dňoch, ktoré nasledovali po tomto prejave, sa na príklade rýchlo sa meniacich udalostí vo Varšave ukázalo, že sa mýlil: keď toto píšem, Poľsko ukazuje, že najväčšou hrozbou pre Západ nie je radikálny islam. Najväčšou hrozbou dokonca nie je ani nič prichádzajúce zvonku, ale niečo zvnútra. V Poľsku demokraticky zvolená, ale neliberálna vláda za niekoľko uplynulých dní vyhrotila svoj útok na ústavu krajiny a pretláča nové zákony, ktoré sú otvorene navrhnuté tak, aby vytvorili spolitizované súdnictvo. A pri tom všetkom sa cíti povzbudená návštevou amerického prezidenta.

Poľskú vládu vedie nacionalistická strana Právo a spravodlivosť, ktorá má len tesnú parlamentnú väčšinu, ale nemá podporu väčšiny spoločnosti a nemá mandát meniť ústavu. Napriek tomu si odvtedy, ako sa dostala k moci, metodicky podriaďuje predtým nezávislé inštitúcie: verejnoprávne médiá, prokuratúru, a čo je najvážnejšie, aj ústavný súd. Strana spolitizovala aj štátnu správu. Jej konšpiračný minister obrany tiež zaútočil na profesionálne vedenie armády.

Minulý týždeň, len niekoľko dní po návšteve amerického prezidenta, poľský parlament prijal zákon, ktorý spolitizuje ústavný orgán, ktorý vyberá sudcov. Potom vláda zašla ešte ďalej: bez verejnej debaty navrhla zákon, ktorý by po schválení protiústavne umožňoval ministrovi spravodlivosti, aby okamžite zamietal všetkých členov poľského najvyššieho súdu.

Pokazený príklad

Tak ako v minulosti, aj teraz bude Európska únia proti tomu namietať. Je možné, že európske inštitúcie dokonca zavedú proti Poľsku sankcie. Poľsko bolo v minulosti jedným z pilierov európskej jednoty, a to až tak, že sa bývalý poľský premiér Donald Tusk stal predsedom Európskej rady. Lenže teraz sa táto krajina stáva zdrojom skutočnej frustrácie a hnevu po celom kontinente. Ak by bol Západ v tomto pohľade jednotný, mohlo by to mať na Poľsko nejaký vplyv. Lenže Trumpova návšteva vo Varšave vyslala opačný signál. Odkaz Spojených štátov povzbudil Právo a spravodlivosť, aby sa krajina v Európe izolovala, pretože teraz si je strana istá tým, že Amerika je späť.

Všetci si môžeme predstaviť budúce dôsledky ľahostajného provládneho súdnictva. Takéto súdy môžu umožniť vláde falšovať voľby, mariť vyšetrovanie korupcie a perzekvovať oponentov. A na tom záleží, pretože viac ako štvrťstoročie boli pád Berlínskeho múru a následný triumf stredoeurópskej demokracie po celom svete vnímané ako veľký úspech Západu. V uplynulom desaťročí krajiny z celého sveta – od Barmy cez Tunisko po Ukrajinu – hľadali v Poľsku skúsenosti s prechodom k demokracii. Súčasné poľské smerovanie preč od demokracie podkopáva nielen západnú jednotu, ale v spomínaných krajinách to tiež naruší širšiu príťažlivosť Západu, čo umožní, aby jeho miesto zaujali „utláčateľské režimy“ „z Juhu či z Východu“.

Keď bol Donald Trump zvolený za prezidenta, mnohí ľudia vrátane mňa písali o tom, aký vplyv to môže mať na medzinárodnú demokraciu. Mnohí sa báli, že takýto prezident môže povzbudiť populistov, nacionalistov či neliberálne strany v Európe aj inde vo svete. A teraz sa to stalo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie