Denník N

Kotlebu majú plné zuby, mobilizujú ľudí v kraji, aby ho už nevolili

Zľava Malý cynik Jakub Pohle, Martina Strmeňová a Maroš Chmelík. Foto – Matej Brašeň
Zľava Malý cynik Jakub Pohle, Martina Strmeňová a Maroš Chmelík. Foto – Matej Brašeň

Výmena uniformy Hlinkovej gardy a fakle z Kauflandu za sako neznamená, že už nie je nacista, tvrdí Malý cynik.

V utorok 18. júla 2017 sa na dvadsaťdvadňovú cestu s karavanom po mestách, obciach aj totálne zapadnutých častiach Banskobystrického kraja spolu s kameramanom vydal 27-ročný Jakub Pohle.

Ľudia na Facebooku ho poznajú skôr pod prezývkou Malý cynik. Ako autor ironických vtipov si často robí žarty z extrémistov.

Za spomínaný čas by sa mal zastaviť na takmer šesťdesiatich miestach a precestovať viac ako 600 kilometrov najmä po rozbitých cestách. Prvá zastávka bola včera v Očovej, cestovateľská akcia má názov (Ne)tárajštreka.

Cieľom Malého cynika sú otvorené debaty s domácimi obyvateľmi o ich životoch a zaznamenávanie ich problémov a starostí na kameru. Zaujímať ho bude aj to, či a prečo volia Mariana Kotlebu.

Miesta debát budú rôzne – Jakub sa síce stretne aj s primátormi a so starostami, ktorým svoj príchod oznamuje vopred, primárne však chce debatovať s obyčajnými ľuďmi v uliciach a krčmách.

Nakrútené videá bude počas cesty priebežne pridávať na sociálnu sieť. Na konci z nich vznikne veľký dokument, ktorý dostanú všetci kandidáti na župana v kraji. Aby každý vedel, čo a kde treba urgentne riešiť v prípade, že by ho zvolili.

Na spoluprácu ho oslovila občianska platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla v roku 2014 ako reakcia na zvolenie Mariana Kotlebu za župana. Jej aktuálna kampaň má názov Spolu je nás viac. Snahou je, aby už Kotleba voľby nevyhral. „Nielen pre jeho katastrofálne výsledky v riadení kraja, ale aj preto, aké hodnoty reprezentuje,“ vysvetľuje 31-ročný Maroš Chmelík. Koordinátorka Martina Strmeňová ho dopĺňa, že živý kontakt s ľuďmi v kraji je nevyhnutný. „Nesmieme ostať zatvorení v mestskej bubline.“

Prečo do terénu poslali práve Malého cynika, ktorého irónia je neraz na hrane? „Jeho dve stránky na Facebooku sleduje spolu viac ako 17-tisíc ľudí, najmä mladých. Má na nich svoj vplyv. Musíme sa na problém pozrieť aj ich očami.“

Až 30 percent prvovoličov a mladých chce Kotlebu

Podľa interného prieskumu aktivistov chce len v samotnej Banskej Bystrici voliť Kotlebu až 30 percent prvovoličov a mladých ľudí. „Aj preto sa pri mobilizácii zameriavame najmä na nich,“ vraví Strmeňová a otvorene priznáva, že sú akousi Kotlebovou opozíciou. „Kto vie, ako sa tu správa a ako vládne, musí urobiť všetko pre to, aby už nevyhral.“

Samotný Jakub Pohle alias Malý cynik sa na cestu teší. „Mám rád veci, ktoré sa robia po hlave, nebojím sa hocikoho spýtať na čokoľvek. Môže sa dokonca stať, že niekde dostanem aj po papuli. Mám však veľkú chuť podebatovať si s ľuďmi, o ktorých problémy sa župa vôbec nezaujíma.“ Záujemcovia stále majú možnosť podporiť jeho cestu finančne pomocou crowdfundingu.

Na ostrú diskusiu zoči-voči by rád vyzval aj samotného Kotlebu. „Aby sa už ten zbabelec nemohol vyhýbať otázkam, ktoré mu treba položiť. Neverím však, že nájde odvahu. Pamätám si ho už z čias, keď tu s podobne postihnutými nechutne šaškoval v uniforme Hlinkovej gardy s fakľami z Kauflandu. Že to vymenil za sako, neznamená, že už nie je nacista a neostáva po ňom smrad.“

Podporia kandidáta s najväčšou šancou

Chmelík pripomína, že už v minulosti s kolegami zorganizovali viaceré protesty a diskusie na tému radikalizácie spoločnosti, zistili však, že to nestačí. S deťmi na základných a stredných školách preto diskutujú o absencii kritického myslenia a spôsoboch jeho rozvíjania, pričom k nim pozývajú ľudí práve z komunít, ktoré Kotleba ponižuje a vysmieva. „Niet nad skutočné životné príbehy.“

Okrem každoročnej medzinárodnej konferencie o ľudských právach a filmovo-divadelného festivalu organizujú aj pravidelné diskusie pre verejnosť – za sebou majú témy ako Rómovia, utečenci, respektíve hoaxy a konšpirácie v médiách.

Ich ľudia pracujú aj priamo s rómskou komunitou, chodia do osád, identifikujú problémy tamojších ľudí a pomáhajú im ich riešiť. Podľa Chmelíka je to však stále málo. „Kto iný, ak nie my, nahnevaní ľudia z Banskobystrického kraja, máme povinnosť urobiť niečo aj pred voľbami župana?“

V praxi to znamená diskusie a najmä presviedčanie nerozhodnutých, respektíve tých, čo nechcú ísť voliť, aby svoje právo voľby neignorovali. „Chceme, aby videli, že k dispozícii sú aj demokratickí kandidáti. Podporíme to kampaňou na sociálnych sieťach, video rozhovormi so všetkými kandidátmi s výnimkou Kotlebu, a nakoniec aj verejnými diskusiami s relevantnými kandidátmi, kde bude mať možnosť klásť otázky úplne každý.“

Aktivisti v tejto chvíli nepodporujú žiadne konkrétne meno na post šéfa VÚC. Veria, že vyhrá niekto z trojice Ján Lunter, Stanislav Mičev a Martin Klus. Zároveň priznávajú, že ak sa nakoniec na základe prieskumov dvaja z nich kandidatúry vzdajú v záujme netrieštenia hlasov, všetky svoje sily vrhnú na podporu toho, kto ostane.

V prípade, že sa demokratickí kandidáti medzi sebou nedohodnú, nepodporia priamo ani jedného z nich. „Veríme však, že budú mať toľko rozumu, aby to spravili, lebo už dnes nám píšu frustrovaní ľudia, ktorým sa nepáči práve zbytočné trieštenie hlasov,“ hovorí Strmeňová.

Ako na tom jednotliví kandidáti sú, si chcú overiť na primárkových verejných debatách v auguste a septembri. Chystajú aj svoj vlastný prieskum verejnej mienky, aby zistili, kto má akú šancu.

Súčasťou kampane budú foto a video príbehy bežných občanov, ktorí budú vysvetľovať, prečo nie je vhodné voliť fašistu, ale alternatívu. Kampaň Spolu je nás viac vyvrcholí 7. októbra veľkým pochodom v Banskej Bystrici.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie