Denník N

Odstávky pod Strečnom po zrútení brala? Začnite si zvykať, nekončí sa to (+video)

Strečno je starý problém, ktorý teraz predĺži cestu autom aj trojnásobne.

Teodor Dlužanský prevádzkuje dve kaviarne – jednu v Žiline, druhú v Martine. Informácia o tom, že cestu popod hrad Strečno odstavia pre geologické riziká do konca júla, je pre neho podstatná. O to viac, že keď cestu uzavreli, zosypal sa na ňu približne 100-tonový skalný masív.

Sto ton, to je veľa. Keď vidíte zábery zosuvu, vyzerá to už o čosi menej dramaticky. Vidieť na nich, ako sa kus skaly z masívneho brala odlúpil a roztriešil na cestu. Tony kamennej sutiny zasypali dôležitú cestu popod hrad Strečno. Podľa predbežných informácií ju zrejme zásadne nepoškodili.

Video: Ako sa zrútilo bralo pod Strečnom

Čo tomu predchádzalo? Projektový manažér pri sanáciách na brale Strečno Branislav Prelovský vysvetľuje, že jeho partia pracovala na inom území pri hrade Strečno, keď ich zavolali riešiť mimoriadnu situáciu, pretože bloky odpadli z pôvodne nesanovaného masívu. Uzavretú cestu pod bralom vopred vystlali a začali odstraňovať masív.

„Nevedeli sme, ako sa to bude správať. Celé sa to začalo hýbať, bolo nebezpečné rozbíjať to po kusoch a stáť na tom bloku. Preto sa pristúpilo k rizikovejšej verzii,“ vysvetľuje Prelovský, prečo sa odlúpil väčší masív naraz a trieštil sa až počas pádu. Podľa jeho slov tento scenár len potvrdzuje, aká kritická už situácia na skale bola.

Zdroj: Waze

Obchádzky sú dlhé

Cestu pod Strečnom však zrejme otvoria skôr ako koncom júla, uviedol po skončení dnešného zasadnutia krízového štábu prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík. „Práce na hradnom brale v čase mimoriadnej situácie trvajú aj naďalej až do odvolania. Predpokladáme, že čas uzávery bude kratší ako dva týždne. Počas tohto obdobia sa budú odstraňovať zvyšky uvoľnených skál a napadaná sutina. Sú tam ešte kritické miesta, ktoré nie sú také veľké ako bralo, ktoré spadlo na cestu,“ doplnil Lavrík.

Pre kaviarnika Dlužanského uzávera v praxi znamená, že sa mu teraz viac oplatí cestovať medzi kaviarňami vlakom než autom. Ak vezie tovar, ide obchádzkou cez Terchovú. Vysvetľuje, že to takto trvá približne hodinu a štvrť. „Ten lepší čas je hodina 12 minút, bez uzávery to bolo približne 25 minút,“ povedal. Toľko to trvá aj dnes rýchlikom.

Otázka, kedy bude cesta opäť prejazdná, je dôležitá pre celý región. Potvrdzuje to automobilka Kia. Pre svojich zamestnancov (v smere od Martina ich má takmer tisíc) objednala pre uzáveru špeciálne vlaky. Nimi budú chodiť do práce ešte do konca týždňa, potom nasleduje celozávodná dovolenka a firma dúfa, že doprava už bude vtedy aspoň v pôvodnom režime.

Krátko po zrútení brala. Foto – TASR
Skaly na ceste. Foto – TASR

Strečno, uzávera a zosuv pôsobí na prvý pohľad dramaticky nielen pre ľudí z regiónu. Pre šoférov to môže byť podstatné memento, keď sa budú rozhodovať, kadiaľ z Bratislavy do Košíc. Južná cesta za Zvolenom alebo cez Donovaly vyzerá po žilinskej uzávere ešte lákavejšie.

Odborníci pritom už dávnejšie upozorňujú, že pri Strečne sa hrotí vážny problém. Štát historicky vyčkával, kým bude hotový tunel Višňové. Keď totiž existuje alternatívna trasa, dá sa cesta pod Strečnom jednoducho odstaviť a vyriešiť problém s bralom. Višňové prvýkrát formálne začali stavať ešte razením štôlne v roku 1998, no konečná zmluva sa podpisovala v roku 2014.

Zdroj: googlemaps

Odstávky budú samozrejmosť

Všetci kompetentní dávno vedia, že aj najnovší zmluvný dátum jeho odovzdávky – koniec roka 2019 – je úplne nereálny.

„Malo sa už dávnejšie prikročiť k postupnej sanácii brala menšími čiastočnými uzáverami,“ vysvetľuje Ondrej Matej, šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo a bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej. Postupné a pravidelné odstavovanie cesty by sa podľa jeho slov muselo začať robiť ešte v dávnejšej minulosti.

Zvláštny problém podľa Mateja je, že nám chýbajú aj automatické sčítače, ktoré upozornia, keď sa v brale vytvorí trhlina. Platí, že kým je malá, dá sa relatívne jednoducho zalepiť. Keď je veľká, je už neskoro, vraví Matej.

Pritom tak u nás, ako aj inde už niekoľko rokov riešia špeciálny problém s podnebím.

„Klíma sa mení, za 24 hodín sa prudko menia teplotné rozdiely,“ vysvetľuje Matej. Zatiaľ čo pred 30 rokmi, keď nasnežilo, sneh zostal dlhšie, teraz sa topí, zateká do špár v skale a v nich opäť zamŕza, potom expanduje, hovorí Matej, čo sa môže diať uprostred brala.

„Budeme si musieť zvykať na tie pravidelné odstávky, pokiaľ nebudeme mať náhradnú trasu a neodstavíme (trasu pod Strečnom) na pol roka,“ uzavrel Matej.

Prelovský upozornil, že kompetentných v januári jeho tím upozornil, že akútne problémy na skalnom masíve videli aj na objektoch, ktorých sanáciu nemajú na starosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie