Denník N

Cirkev sa musí k zneužívaniu detí postaviť ráznejšie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Z reakcií obyvateľov Nevidzian cítiť silné predsudky. Cirkev proti nim mala urobiť viac.

Kauza farára z Nevidzian, odsúdeného za zneužívanie školáčky, sprevádza niekoľko dôležitých otázok.
Prvou je, či bol januárový rozsudok na dolnej hranici trestnej sadzby dostatočný.

Trojročná podmienka a zákaz pastoračnej a pedagogickej činnosti vo vzťahu k deťom a sexuálna liečba za obchytkávanie, bozkávanie či sexuálne ladené esemesky a telefonáty jedenásťročnému dievčaťu sa zdajú byť až príliš miernym trestom. Trest má totiž, okrem iného, aj odstrašujúcu funkciu, čo v tomto prípade určite nespĺňa.

Druhou otázkou je, či bola dostatočná reakcia nitrianskeho biskupstva. Biskup Viliam Judák podľa kanonického práva postúpil vec do Vatikánu a v septembri 2013, keď sa prípad dostal do médií, kňaza odvolal z vedenia farnosti. Podľa informácií poslankyne Lucie Nicholsonovej však odmietol predstúpiť pred veriacich v Nevidzanoch a vyzvať na upokojenie ich negatívnych nálad voči rodine.

To je problém nielen preto, že ide o prvý podobný odhalený prípad v slovenskej cirkvi, ku ktorému sa mala postaviť ráznejšie – napríklad spoločným vyhlásením biskupov, tak ako sa to stalo v zahraničí –, ale najmä kvôli rodine dievčaťa, ktorá trpí dvojnásobne – pre kňaza a spoluobčanov.

Treťou a najzáhadnejšou otázkou zostáva, prečo dedinčanom nestačí ako dôkaz ani rozhodnutie súdu, ani to, že kňaz svoje skutky nepoprel?

Na otázku denníka Pravda, prečo chýba citlivosť k obetiam, odpovedala v roku 2013 Slávka Karkošová z občianskeho združenia Ascend, zameraného na pomoc obetiam sexuálneho zneužívania, aj tým, že „pre väčšinu ľudí je téma sexuálneho násilia taká nepredstaviteľná a zahanbujúca, že chcú od nej čím skôr preč. Pamätám si, že keď som vydala knihu s názvom Páchatelia sexuálneho zneužívania medzi nami, moji študenti a čitatelia mi dávali najavo, že sú tam také hrozné informácie, že by boli radšej, keby ich nikdy nevedeli“.

Lenže z odpovedí obyvateľov Nevidzian, napríklad z narážok na to, že matka vychováva dieťa sama, cítiť nielen absenciu záujmu, ale aj silný predsudok a z neho vyplývajúce obviňovanie obetí a ospravedlňovanie páchateľa.

Už len kvôli rozlišovaniu pravdy a nepravdy, dobra a zla by sa k tomu mali predstavitelia katolíckej cirkvi postaviť zodpovednejšie.

[poll id=“53″]

Čo si vy myslíte o prípade z Nevidzian?

Napíšte svoj názor na Facebook alebo twitter a pridajte #nevidzany

Najzaujímavejšie reakcie zverejníme. Povedzte svoj názor

redakcia Denníka N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie